Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 10.05.2024 09:23
Кількість переглядів: 71

Фото без опису 

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин, щоб підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток, покласти край голоду, зменшити бідність. Цього року  спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР) відзначатиме цей день під гаслом «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології». Під егідою ООН, FAO та МКЗР у всьому світі проходитимуть різноманітні акції спрямовані на те, щоб долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, а саме надихнути їх на конкретні дії. Країнам-членам МКЗР пропонується в рамкам цього проекту поширювати інформацію про ризики для фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих рослин і якості певних груп товарів зокрема.

Рослини – невід’ємна складова існування біосфери і життя на Землі, автотрофні продуценти кисню в атмосфері та цілої низки важливих метаболітів, що використовуються людиною як харчові продукти, лікарські препарати та енергоносії. Безперечно, поза утилітарним сприйняттям, краса та досконалість представників царства Plantae здавна дарують людині естетичну насолоду, гармонізують її довкілля. Різноманітні фундаментальні та прикладні галузі знань, що вивчають рослини («plant science»), набувають дедалі більшої актуальності з огляду на зростання населення нашої планети, потреби в харчових ресурсах, альтернативних джерелах енергії та створенні стійких до несприятливих чинників навколишнього середовища сортів.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомі 25000 видів рослин, із яких майже 3000 їстівні. Кисень і їжа, які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, рухатись. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо. Своїми коренями рослини зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнуванню. Тому для виживання людей й інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я.

За повідомленням продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization. FAO) щорічно внаслідок впливу небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається до 40% урожаю сільськогосподарських культур. Як наслідок, мільйони людей не мають достатньої кількості продуктів харчування.

Сучасне життя створює все більше загроз для здоров’я рослин. З’являються нові території, де розповсюджуються шкідливі організми рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідників, хвороб та бур‘янів по світу, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу. Тому, завчасно організований захист рослин від шкідливих організмів є кращим, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями.

Підприємствам та організаціям необхідно зробити торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.

Сьогодні спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області до Міжнародного дня здоров’я рослин хочуть максимально привернути  увагу громадськості до важливості збереження рослинного світу та екологічного розвитку в цілому, забезпечення здорового довкілля. Також підвищити увагу на захисті території області від занесення та поширення регульованих шкідливих організмів рослин, збереженні експортного потенціалу та її біорізноманіття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь