A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

2022 рік

2022-й - рік випробувань на міцність та згуртованість

(звіт Ізяславського міського голови Сергія Шлегеля)

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, як міський голова, маю щороку звітувати перед громадою про виконання своїх повноважень, про підсумки роботи депутатського корпусу міської ради, її виконавчого комітету, комунальних підприємств та установ, підпорядкованих міській раді, за поточний рік. В умовах повномасштабної війни та епідеміологічної ситуації, пов’язаної із COVID-19, цього року було прийнято рішення не збирати масово громадськість, щоб не наражати на небезпеку.

Отже, що було зроблено в нашій громаді за поточний рік…

 

2022 рік мав стати новим етапом розвитку Ізяславщини. Проте «24 лютого 2022 року» кардинально змінило стратегічний план дій на благо нашої громади. Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України поставило перед нашою країною, зокрема Ізяславською міською територіальною громадою, нові виклики та завдання. Питання безпеки та електроефективності стрімко замінили намічені напрямки, які були в пріоритеті на початку 2022 року.

Поточний рік для Ізяславщини виявився справжнім іспитом на міцність та згуртованість. Адже  життя нашої громади в умовах війни стало крихким балансом між питаннями боротьби, безпеки та комфорту мешканців й гостей Ізяславщини.

Завдяки нашим відважним захисникам, які звільняють кілометр за кілометром, місто за містом, вибивають ворога з української землі, Ізяславська міська територіальна громада відносно у безпеці. Та надважливим завданням Ізяславської міської ради стала підтримка й всебічна допомога нашим воїнам і внутрішньо-переміщеним особам - жителям окупованих та тих регіонів, де тривають криваві бої, полишивши свої домівки та все нажите роками, аби врятувати головне – життя, та знайшли прихисток в нашій громаді.

Для цього на Ізяславщині було розгорнуто широкомасштабний волонтерський  рух. До волонтерської діяльності було задіяно практично всі організації й благодійні фонди нашої громади. З перших днів широкомасштабного вторгнення росії до України, мешканці Ізяславщини досить швидко самоорганізувалися.

Працівники  міської  ради спільно із волонтерами громади долучались до прийому, розвантажування, сортування та видачі гуманітарної  допомоги,  що  надходила  від  міст-побратимів, європейських країн, різних благодійних фондів, організацій, мешканців та суб’єктів господарювання Ізяславської міської територіальної громади. Протягом лютого-травня у зв’язку з  великою кількістю тимчасово переміщених осіб з окупованих територій  України запроваджувались оперативні заходи щодо прискорення реєстрації в Центрі надання адміністративних послуг міської  ради як ВПО, сприяння у пошуку для переселенців помешкання, які надавались місцевими жителями громади, та вирішення інших не менш важливих питань. Ізяславська міська рада продовжує взаємодіяти з усіма організаціями, структурами, фондами та іншими інстанціями, зокрема іноземними, аби люди, які постраждали від війни, були забезпечені усім необхідним для прожиття.

У зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації на територію України відповідно до чинного законодавства України у відділі освіти, молоді та спорту Ізяславської міської ради було вилучено в умовах правового режиму воєнного стану 4 шкільних автобуси на потреби Збройних Сил України.

Крім того під час воєнного стану міська  рада та її виконавчі  органи  забезпечували  стабільну  роботу установ, закладів,  підприємств  громади.  

Для покращення оповіщення населення Ізяславщини в умовах воєнного стану встановлено гучномовні пристрої у віддалених районах м.Ізяслав, додатково придбано сирену оповіщення цивільного захисту (вартістю 21,5 тис.грн. з місцевого бюджету) та за рахунок коштів соціальних партнерів організовано придбання аналогічної сирени оповіщення в с.Білогородка. Одну із наявних сирен переведено на систему автоматичного запуску, що здійснюється із кризового центру обласної військової адміністрації. Крім того діють канали сповіщення про повітряну тривогу на Ізяславщині:

Ізяслав ОПОВІЩЕННЯ (оперативні оголошення про повітряну тривогу та її відбій на Ізяславщині) https://invite.viber.com/?g2=AQAIyt7%2BwEDHpE7Mb0hSQ2sveZBio9dmY0UHFpraQQlBAMkHUqS4v5Upu%2FaIs1zv

Ізяславська міська рада (офіційна сторінка ради в соціальній мережі Facebook) https://www.facebook.com/radaiziyslav

Ізяславська міська рада (у VIBER) https://invite.viber.com/?g2=AQBzA5zU5s2oZE7SbdVyZHG6pysRWyRRlJ1AfrXoGBNoMjP3U4eAZMEwD4YGKN5V

 

З початком повномасштабної російської агресії проти Україні життєво необхідним стало облаштування укриттів на випадок повітряних тривог. На даний час в Ізяславській міській територіальній громаді визначено 23 укриття, до яких забезпечено доступ (https://izyaslav-miskrada.gov.ua/zahisni-sporudi-civilnogo-zahistu-14-28-00-10-12-2021/).

 

Крім того працівники міської ради брали активну участь в організації роботи добровільного формування Ізяславської міської територіальної громади «Горинь». Протягом лютого-березня організовували роботи щодо створення фортифікаційних та оборонних укріплень на території громади, протягом цього ж періоду опікувались забезпеченням добровольців вищезгаданого  формування, які несли службу на блокпостах на території громади. Наразі ці блокпости на території Ізяславщини знято.

Крім того для виконання належним чином завдань з оборони населених пунктів громади в умовах війни було відкрито благодійний рахунок на потреби добровольчого формування Ізяславської міської територіальної громади № 1 «Горинь». Завдяки небайдужим мешканцям Ізяславщини було зібрано кошти в розмірі 198,323 тис.грн. Найбільшу суму (100,00 тис.грн.) на потреби добровольчого формування серед благодійників перерахувало правління АТ ПУМБ.

 

Також по всій Україні в рамках нового проєкту підтримки людей, продиктованого воєнним станом, розгортають «Пункти незламності» - спеціальні місця, які функціонують у випадку настання критичних ситуацій, зокрема, тривалої відсутності електропостачання (стан блек-ауту), відсутності мобільного зв’язку, опалення, водопостачання, водовідведення. Після отримання офіційного повідомлення від Хмельницької обласної військової адміністрації про настання надзвичайної ситуації (не пізніше 2 годин з моменту отримання повідомлення) такі пункти «незламності» діятимуть в м.Ізяслав за адресами:

  • 13 Державна пожежно-рятувальна частина Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області (пожежна частина) (м.Ізяслав, вул.М.Микитюка, буд. 106 І);

  • ДП «Ізяславське лісове господарство» (актова зала) (м.Ізяслав, вул.Михельська, буд. 32);

  • приміщення Ізяславської міської ради (другий поверх, актова зала) (м.Ізяслав, вул.Грушевського, буд. 5).

 

Крім того протягом звітного періоду відбувалися періодичні зустрічі з активістами, керівництвом підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності громади, на яких обговорювалися виклики  та  загрози, а також можливі шляхи вирішення проблем, тощо.

 

 

Результати роботи ради в значній мірі залежать від працездатності депутатів і постійних депутатських профільних комісій, яких створено в міській раді. За поточний рік забезпечено підготовку та проведено 16 сесій міської ради, на яких депутатами прийнято на користь і в інтересах громади 337 рішень з питань бюджету, соціально-економічного та культурного  розвитку, управління комунальною власністю, роботи комунальних закладів, установ та підприємств, виконавчих органів міської ради, соціального характеру тощо. Радою  внесено зміни до вже діючих програм: Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Ізяславської міської територіальної громади на період 2022-2025 років; Програми розвитку та фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня» Ізяславської міської ради на 2021-2025 роки»; Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції/операції об'єднаних сил та членів їх сімей, а також сім'ям, члени яких загинули або постраждали, беручи участь в АТО/ООС або під час виконання службових обов'язків, пов'язаних із захистом Батьківщини, які зареєстровані та проживають на території Ізяславської міської територіальної громади, на 2021-2023 роки; Комплексної програми запобігання та зменшення впливу надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на території Ізяславської міської ради на 2021-2025 роки; Програми організації суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт, на території Ізяславської міської територіальної громади на 2022-2024 роки; Програми відзначення державних, регіональних, місцевих та професійних свят, ювілейних, пам'ятних та знаменних дат, заохочення за заслуги перед Україною, Ізяславською міською територіальною громадою, здійснення представницьких та інших заходів на 2021-2025 роки.

Одним із першочергових завдань стало забезпечення максимальної підтримки та сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану. На підставі звернень Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, військових частин міською радою було затверджено Програму «Територіальна оборона на 2022 рік». З метою покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, підтримання підрозділу територіальної районної оборони з міського бюджету спрямовано 1944,185 тис.грн.

Крім того місцевими депутатами було прийнято цільову Програму «Діти Ізяславщини» на 2022-2027 роки.  

У звітному періоді було забезпечено належне виконання власних та делегованих повноважень. Також проведено 20 засідань виконавчого комітету (у 2021 р. - 18), прийнято – 261 рішення (у 2021 р. - 192), які перебувають на постійному контролі.

З метою забезпечення утримання території населених пунктів Ізяславщини у належному стані, їх санітарного очищення, збереження об’єктів загального користування та створення умов, сприятливих для життєдіяльності населення, протягом року працівники Ізяславської міської ради, зокрема старости старостинських округів громади, брали участь в озелененні населених пунктів (висаджено вже понад тисячі саджанців різноманітних видів), очищенні від сміття природних територій, берегів водоймищ, комплексу князів Сангушків.

 

 

Розгляд звернень

Впродовж майже року до міської ради надійшло 3695 (2021 р. - 4088) письмових та усних звернень, всі вони розглянуті особисто міським головою та працівниками виконавчого комітету. Найбільш актуальними залишаються питання: житлово-комунального господарства; соціальної політики, землевідведення та  землекористування. Звертається  особлива  увага  на  звернення  від  найменш  захищених  категорій населення, зокрема учасників бойових дій, інвалідів, ветеранів війни та праці, осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС, одиноких матерів, учасників бойових дій та членів їх сімей, внутрішньопереміщених осіб та інших громадян, які потребують соціального захисту та підтримки.

 

Бюджет громади

Війна на  території України наразі змінила всі правила та норми, призвела до нових викликів та спровокувала цілий ряд кризових ситуацій, які ускладнюють функціонування держави та Ізяславської громади в цілому. 

Однак, незважаючи на негативний вплив воєнних дій на території нашої держави міською радою вживались заходи щодо стабілізації ситуації в соціально-економічній сфері та забезпеченні соціального захисту та підтримки населення громади.

За 11 місяців 2022 року до міського бюджету надійшло власних доходів у сумі 155146,6 тис.грн., із них  до загального фонду - 143601,1 тис.грн., до спеціального - 11545,5 тис.грн.

Незважаючи на прийняття ряду законодавчих документів щодо змін податкового законодавства, дії норм та особливостей надходжень податків до місцевого бюджету, а саме зменшення ставки єдиного податку з 5% до 2%, добровільної сплати єдиного податку платниками 1 та 2 групи, зменшення обсягу міжбюджетних трансфертів з державного бюджету в період воєнного стану збільшено доходи до відповідного періоду минулого року, - становить 21,7% або 27684,8 тис.грн.

Видаткова частина загального фонду міського бюджету за 11 місяців поточного року виконана в обсязі 205772,0 тис.грн, що становить 86,0% до призначень звітного періоду (239 247,0 тис. грн.) та  79,3% до утворених річних призначень (259 274,4 тис.грн.).

Забезпечено функціонування та діяльність бюджетних установ та комунальних підприємств громади. Проведено своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні послуги. На вказані видатки спрямовано кошти міського бюджету в загальній сумі 175 910,4 тис.грн.

На жаль, дія постанови Кабінету Міністрів України № 590 від 07 травня 2022 року обмежує можливості розвитку громади, встановлюючи черговість платежів та виключає капітальні видатки.

 

 

 

Житлово-комунальне господарство, благоустрій та інфраструктура

 

Запровадження в країні воєнного стану і призупинення фінансування капітальних видатків відчутно вплинуло на життєдіяльність Ізяславщини у різних сферах, зокрема в цій. Проте завдяки плідній співпраці з підпорядкованими структурними підрозділами міської ради та підприємствами громади у поточному році вдалось досягнути певних позитивних результатів. 

У першу чергу комунальні підприємства Ізяславщини змогли перебудувати свою роботу з врахуванням викликів, пов’язаних із повномасштабним вторгненням окупантів на територію України, та працювати над покращенням матеріально-технічного забезпечення та якості надання послуг.

 

 

КП «Ізяславводоканал»

 

Проблем в галузі водопостачання та водовідведення існує чимало. І, здебільшого, вони обумовлені зношеністю водогонів та систем водовідведення, морально та фізично застарілим обладнанням, відсутністю спеціалізованої техніки. Адже зношеність основних засобів по підприємству становить 79%. Ступінь придатності основних засобів в межах нормативного строку служби - 21%. Проте найболючішим питанням залишається  реконструкції очисних споруд.

КП «Ізяславводоканал» за 11 місяців 2022 року отримав прибуток від своєї діяльності у розмірі 1682 тис.грн. Завдяки цьому вдається ремонтувати та відновлювати техніку, технологічне обладнання та устаткування, ремонтувати мережі водопостачання та водовідведення.

 У поточному році КП «Ізяславводоканал» придбало канало-прочищувальну машину, за допомогою якої мають змогу ефективно ліквідовувати затори в каналізаційних колекторах, діаметр яких складає до 300 мм. Було прокладено нові центральні трубопроводи з підключенням мешканців з встановленням вузлів обліку по вулицях Вокзальна (430 погонних метрів), Паоло Фонтани (43 погонних метри), 1 Травня та Ломоносова (по 200 погонних метрів), Лабази та провулок Лабази (95 погонних метри) та ін. За звітний період було усунено понад 480 поривів різної складності на водопроводах міста.

Підвищено тиск в системах водопостачання по місту Ізяслав з 1,2 до 3 атм. У першу чергу, це покращення відчули жителі багатоповерхових будинків, які щороку у весняно-літній період потерпали від відсутності води. 

Крім того, за звітний період найголовніше, що вдалось досягти – знизити споживання енергоресурсів та покращити ефективність трудових ресурсів. З цією метою проведено заміну застарілого насосного обладнання і переведено роботу частини водонапірних станцій (надалі ВНС) в автоматичний режим. Економія електроенергії за поточний період в порівнянні з аналогічним періодом минулого року становить 186,6 тис/кВт. А це фактично третя частина від усієї спожитої електрики за півріччя минулого року. Так, це, на жаль, на  разі не вирішує повністю проблему з багатоповерховими будинками під час постійного відключення електропостачання у зв’язку  із регулярними обстрілами окупантами електроінфраструктури України.

Повністю відремонтовано два автомобілі: УАЗ-452А та УАЗ-3152-01, проведено капітальний ремонт  та фарбування автомобіля ГАЗ-53 (аварійна).

 За кошти з місцевого бюджету  у розмірі 1.2 млн.грн. та частково кошти КП «Ізяславводоканал»  у сумі 279.7 тис.грн. було придбано екскаватор – навантажувач  JCB, який вкрай необхідний для виконання складних завдань по ліквідації поривів водяних та каналізаційних комунікацій з глибиною копання до 5.5 метрів. Також за власні кошти було    придбано автомобіль ГАЗ – 33023, який буде оснащено всіма  необхідними матеріалами для швидкого реагування, по ліквідації аварійних ситуацій, які трапляються щодня в необмеженій кількості.

Крім того придбано насосну станцію на базі двигуна SUZUKI та насоса ПН-20 (мотопомпа), що встановлено на ВНС № 2. Дані агрегати були випробувані та наразі знаходяться, як резервні. У зв’язку з агресією російської федерації та надскладною ситуацією як в державі, так і в Ізяславській громаді з подачею електропостачання придбано дизель-генератор за кошти з місцевого бюджету у розмірі 588,8 тис.грн.

На даний час підприємство не має заборгованості із заробітної плати та за спожиті енергоносії. Крім того, ліквідована майже уся заборгованість перед постачальниками та підрядниками, яка ще рік тому була більше пів мільйона гривень.

 

 

КП «Житлокомунсервіс»

 

КП «Житлокомунсервіс» - підприємство, яке створене на базі раніше існуючих КП «Комуненерго» та КП «Житлосервіс» та фактично у новому вигляді розпочало свою роботу лише 1 червня поточного року з метою оптимізації трудових, технічних ресурсів, що в кінцевому результаті дозволить надавати якісніші послуги населенню та утримувати в належному стані територію громади. На жаль, саме це підприємство в умовах воєнного стану не має належного фінансування на оновлення матеріально-технічної бази.

За звітний період було спрямовано кошти на:

- косметичний ремонт під’їздів (побілка стін, покрашення панелей, сходових перил, поштових скриньок, вікон) у 8 житлових будинках (по вулицях Незалежності №№46,49,51, Козацькій №1, Онищука №10, Шевченка БОС№11,12,13,21 та ін.) -  170,9 тис.грн.;

- ремонт покрівлі багатоповерхових будинків - 99,4 тис.грн.;

- утеплення під’їздів (виготовлено та встановлено 16 вхідних металевих дверей при вході у багатоквартирні житлові будинки) - орієнтовно 214,0 тис.грн.;

- перевірка димових та вентиляційних каналів установам та організаціям -  36,9 тис.грн.;

- придбання піску та суміші для підсипання доріг та тротуарів в зимовий період - 425,7 тис.грн.;

- утримання та поточний ремонт доріг та тротуарів із загального фонду направлено 4487,0 тис.грн. та профінансовано видатки в сумі 2786,6 тис.грн.

- проведено роботи по експлуатаційному утриманню вулиць, під’їзних шляхів до БОСів 5, 6, 12-14, 21, багатоповерхових житлових будинків по вул.Шевченка (№№ 57-61), 16 вулиць, полігону твердих побутових відходів в м.Ізяслав - 2381,3 тис.грн.;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт під’їзних шляхів до громадського будинку по вул.Шевченка, 40 А від вул.Вокзальна м.Ізяслав - 44,8 тис.грн.;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт майданчика для паркування транспортних засобів між будинками по вул.Шевченка, БОС 8 та нежитловою будівлею - кафе № 3 по вул.Вокзальна, 11 Є в м.Ізяслав - 38,9 тис.грн.;

- проведено очищення криниць в м.Ізяслав - 7,5 тис.грн.;

- перед початком літнього сезону проведено обстеження дна річки Горинь біля міського пляжу - 8,0 тис.грн.

За 11 місяців поточного року було видалено аварійних зелених насаджень (дерева, самосіви, кущі), отримано 378,7 складометрів дров, які використовуються для опалення адмінбудівлі та побутових кімнат працівників  підприємства. Решта деревини  на суму 293,8 тис.грн була  реалізована  для забезпечення  потреб  бюджетних установ та для населення.

На території КП «Житлокомунсервіс» працює пункт тимчасової ізоляції безпритульних тварин. Після проходження карантинного періоду проводяться вакцинація, стерилізація/кастрація, кліпсування безпритульних тварин. За звітний період на території громади було виловлено  та проведено стерилізацію/кастрацію 78 безпритульним собакам (за весь минулий рік – 56) на загальну суму 45,9 тис. грн.

Крім того, підприємством проводиться робота по благоустрою прилеглих територій серед юридичних та фізичних осіб. За невиконання належних умов утримання територій оформляються приписи. За звітний період поточного року виписано 111 приписів про усунення порушень Правил благоустрою території населених пунктів Ізяславської міської територіальної громади на фізичних осіб.

Станом на 01.12.2022 року заборгованість мешканців по квартплаті склала – 1570,9 тис.грн. Заборгованість збільшилась на 346,7 тис.грн. або на 128,3% у зв’язку із низькою платоспроможністю власників квартир через військовий стан в країні. Наразі комунальним підприємством проводиться претензійно-позовна робота. На розгляді в Ізяславському районному суді перебувають 12 заяв на суму 25748,82 грн. про стягнення заборгованості за утримання будинків та прибудинкової території.

На виконанні в Ізяславському відділі ДВС перебувають 35 виконавчих проваджень на суму 101,39 тис.грн.

 

 

КП «Ізяславтепломережа»

Дане підприємство забезпечує теплом об’єкти житлового фонду, соціально-культурної сфери, інших бюджетних установ та приватних структур, загальною площею 102,3 тис.кв.м. Теплова енергія виробляється на 8 котельнях підприємства.

В 2022 році КП «Ізяславтепломережа» очікується відпустити  споживачам 11,0 тис. Гкал  теплової  енергії  для потреб  централізованого опалення. Порівняно з минулим роком через підвищення температури зовнішнього повітря відпуск теплової енергії зменшився  на 15%.   

Відповідно до  запровадження  мораторію на підвищення тарифів для всіх категорій споживачів  у сфері теплопостачання у зв’язку з військовим станом на території України встановлені тарифи на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії не застосовувались та залишились на рівні діючих тарифів 2018 року.

Через невідповідність діючих тарифів фактичній вартості послуг  сума невідшкодованої різниці в тарифах станом на 01.07.2022 року складає 5619,7 тис.грн. Сума заборгованості за природний газ ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» за минулий опалювальний період складає 2735,4 тис.грн. Дебіторська заборгованість становить 5169,0 тис.грн., в т.ч. населення 5017,7 тис.грн., установи, що фінансуються з державного бюджету -34,8 тис.грн., госпрозрахункові підприємства -116,5 тис.грн.

Із загальної суми заборгованості 97% складає заборгованість населення. Сума безнадійної  заборгованості 1093,7 тис.грн.

У зв’язку з невідповідністю фактичної температури зовнішнього повітря відносно нормативної, врахованої при формуванні тарифу на теплову енергію, здійснено перерахунок за спожиту теплову енергію для населення за листопад 2022 року на суму 147,3 тис.грн.

Не зважаючи на важкий фінансовий стан,  КП «Ізяславтепломережа»  надавало послуги з  теплопостачання своєчасно і безперебійно; підтримувало теплогенеруюче обладнання в належному робочому стані.

         За власні кошти  виконано закупівлю матеріалів та проведено роботи  по підготовці котелень і теплових мереж до опалювального періоду на суму   300 тис.грн.

З метою зменшення споживання палива  та економії енергоресурсів за рахунок коштів місцевого бюджету:

-  закуплено, встановлено власними силами та введено в експлуатацію котел КСВ-0,63  600 кВт  вартістю 537 тис.грн; 

 - з метою забезпечення безаварійного проходження опалювального періоду через нестабільне електропостачання котелень, закуплено автономну електростанцію (дизель-генератор) EnerSol  SCRS -250м  18 кВт вартістю 270 тис.грн.

 

 

 

Діяльність лісогосподарських підприємств

На території громади на даний час фактично діє КП «Сошне». Наразі  триває процедура приєднання КП «Лютарка», КП «Білогородка», КП «Двірець» до КП «Сошне».

На сьогодні підприємство фактично здійснює догляд та охорону лісових масивів не лише у Сошному, а й у Поліському, Радошівці та Мислятині.

У майбутньому КП «Сошне» здійснюватиме догляд та охорону лісових масивів загальною площею близько  1600 га.

Станом на 01 грудня 2022 року підприємство отримало дохід на загальну суму 1682,4 тис.грн. Варто зазначити, що цього року КП «Сошне» не лише здійснювало рубку лісів на площах, які вражені поверхневим короїдом, але й активно займалось висадженням молодих лісів. Так, за 11 місяців поточного року проведено посадку дуба звичайного на площі 1,8 га (висаджено 6,1 тис.шт. садженців). Також підприємством проводиться активна робота щодо надання допомоги усій громаді у проведенні благоустрою:

- у селах Сошне, Криволука, Поліське було відремонтовано та почищено криниці громадського користування;

- у с.Поліське замінено лавки на зупинках громадського транспорту, замінено дерев’яний настил біля джерела, яким користуються місцеві жителі;

- виготовлено дерев’яні елементи дитячих майданчиків у вигляді дитячих машинок та пісочниці з лавками для дітей, які було встановлено у м.Ізяслав та селах громади;

- надано лісоматеріалів на ремонт містків в селах Криволука, Клубівка, Путринці, Михля;

- забезпечено освітні заклади громади дровами у розмірі 340 куб.м.

 

Крім того КП «Сошне» за власні кошти виготовило технічну документацію із землеустрою на суму 44,68 тис.грн. та з метою зміцнення матеріально-технічної бази було придбано необхідне обладнання (корпус підшипника, батарею дискову, плуг лісовий ПА 75-15, культиватор КЛБ, мотокосу PS 120, бензопилу MS-361 та інше) на загальну суму 189,514 тис.грн. Також було надано благодійну допомогу для батальйону ім.генерала Кульчицького на придбання автомобіля (5000 грн.) та місцевій церкві с.Сошне на придбання будівельних матеріалів (10227 грн.)

 

 

 

Комунальне майно

Ізяславською міською радою та її виконавчим комітетом напрацьовано та вирішено за звітний період багато питань щодо приватизації, оренди, використання та відчуження комунального майна, управління об’єктами комунальної власності відповідно до чинного законодавства. За поточний рік вжито заходи щодо реєстрації та перереєстрації об’єктів комунальної власності Ізяславської територіальної громади. Зокрема, зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно 19 об’єктів. На даний час підлягає реєстрації та перереєстрації понад 40 об’єктів. Об’єкти комунальної власності на територіях сільських населених пунктів громади потребують технічної інвентаризації та реєстрації права власності.

Забезпечено проведення електронних аукціонів на передачу в оренду приміщень комунальної власності. Передано в оренду 10 об’єктів, продовжено термін дії 8 договорів.

Проведено публікацію в ЕТС сканованих договорів оренди (з додатками), чинних на дату введення в дію  Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Слід зазначити, що вже завершено приватизацію через електронний аукціон об’єкту малої приватизації - нежитлової будівлі по вул.М.Микитюка, 16 Д м.Ізяслав.  Нежитлову будівлю 28 січня 2022 року передано переможцю, ціна продажу об’єкта приватизації згідно з Протоколом про результати аукціону та Договором купівлі-продажу будівлі становить 7 777 777 грн. (сім мільйонів сімсот сімдесят сім тисяч сімсот сімдесят сім гривень).

Крім того, вживаються заходи з продажу через електронний аукціон без умов багатьох об’єктів  малої приватизації, у тому числі:

- нежитлову будівлю по вул.Незалежності, 13, м.Ізяслав;

- нежитлового приміщення, гаража по вул. Незалежності, 13/12, м.Ізяслав.

Після повномасштабного вторгнення окупантів на територію України, Ізяславщина стала прихистоком для внутрішньо-переміщених осіб.  Станом на 23.12.2022 р. в Ізяславській громаді зареєстровано 1572 вимушених переселенців (у березні було зареєстровано понад 3000 осіб). Крім цього внутрішньо переміщеним особам оформлялася щомісячна адресна допомога на проживання.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України  від 29 квітня 2022 р. № 490 «Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану» (зі змінами) формується реєстр щодо приміщень приватного житлового фонду, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб та вносяться дані відомості до інформаційно-аналітичної системи “Прихисток”. На виконання цієї постанови працівники сектору комунальної власності та приватизації Ізяславської міської ради приймають:

- повідомлення про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні;

- заяву особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витрат.

За відшкодуванням коштів за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб щомісячно до Ізяславської міської ради зверталися власники будинків Ізяславської громади, які прихистили у своїх помешканнях  вимушених переселенців. Станом на 01.12.2022 р. відшкодовано для 328 осіб на суму 265,8 тис.грн. за рахунок державного бюджету.

 

 

 

Вирішення земельних питань

 

За 2022 рік розглянуто 1672 звернень громадян щодо вирішення земельних питань, із них - 1385 звернень розглянуто на пленарних засіданнях Ізяславської міської ради.

Позитивно вирішених звернень 407, по 978 зверненнях відмовлено у вирішенні (в основному через введення воєнного стану в Україні).

Розглянуто 272 технічні документації із землеустрою на 330 земельних ділянок з метою вирішення питання щодо погодження меж земельних ділянок. Понад 30 ділянок обстежено в натурі на місцевості. 15 звернень громадян розглянуто з виїздом на місцевість.

Видано 128 довідок громадянам щодо наявності/відсутності земельних ділянок за місцем вимоги.

Протягом звітного періоду вживалося ряд дієвих заходів в галузі регулювання земельних відносин. Зокрема, щодо:

- забезпечення раціонального і ефективного використання земель сільськогосподарського призначення. Разом з сільськогосподарськими товариствами та фермерськими господарствами частково проведена інвентаризація:

1) 223 польових доріг, запроектованих для доступу до земельних ділянок – земельних часток (паїв) на загальну площу 141,65 га;

2) 124 невитребуваних земельних часток (паїв) та земельних часток (паїв) відумерлої спадщини на загальну площу 212,00 га.

- вирішення питань передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян відповідно до чинного законодавства. Зокрема, надано 153 дозволи на розроблення документації із землеустрою, затверджено та передано безоплатно в приватну власність 176 ділянок загальною площею 95,8523 га;

- перереєстрації права власності земельних ділянок з державної у комунальну, перереєстровано 100 земельних ділянок загальною площею 1640,57 га;

- формування земельних ділянок під об’єктами комунальної власності, сформовано 2 земельні ділянки загальною площею 6,0900 га;

- формування земельної ділянки з метою продажу на земельних торгах, сформована земельна ділянка площею 0,3120 га;

- продажу земельних ділянок та прав на них, продано 3 ділянки у власність загальною площею 0,0242 га, вартістю – 27306,00 грн. та право оренди на земельних торгах на 1 ділянку, річна орендна плата 51000,00 грн.

- укладення договорів оренди землі, укладено 27 договорів, з них 19 – на землі сільськогосподарського призначення, загальною площею 41,7349 га річна орендна плата – 101756,37 грн. та 8 – на землі іншого призначення загальною площею 4,6572 га річна орендна плата – 280506,53 грн.

На 29 (позачерговій) сесії Ізяславської міської ради восьмого скликання з метою забезпечення організації та здійснення землеустрою, створення ефективного механізму регулювання земельних відносин, раціонального використання земель на території Ізяславської міської територіальної громади, врахування державних, громадських і приватних інтересів при здійсненні землеустрою на місцевому рівні рішенням про внесення змін до Програми здійснення землеустрою на території Ізяславської міської ради (нова назва Програми - «Програма розвитку земельних відносин на території Ізяславської міської територіальної громади на 2021-2023 роки» (рішення № 7 від     07.12.2022 р.)) місцеві обранці задекларували спосіб розпорядження в подальшому земельними ділянками сільськогосподарського призначення, які перебувають в користуванні фізичних та юридичних осіб на правах оренди, під час розгляду питань про поновлення договорів оренди, укладених до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», внесення змін до договорів оренди землі в частині збільшення строку дії договору, відбуватиметься шляхом подальшого продажу права на землю на земельних торгах у формі електронного аукціону (крім земельних ділянок, які відповідно до законодавства не підлягають продажу на конкурентних засадах).

 

Містобудування та архітектура

За період з січня по грудень поточного року надійшло 46 звернень фізичних та юридичних осіб щодо видачі документів через портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, а також за окремими зверненнями (розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності) - 2 шт.

За результатами розгляду видано 48 документів різного характеру.

Надано фізичним та юридичним особам близько 80 викопіювань з генпланів, планів зонування, топографо-геодезичних планів населених пунктів громади. Крім того постійно надаються консультації з питань містобудування та архітектури.

Підготовлено та затверджено на засіданнях сесій міської ради 5 проєктів рішень (1 – затвердження генерального плану м.Ізяслав з планом зонування та історико-архітектурним опорним планом, 2 – надання дозволу на розроблення детальних планів територій, 1 - надання згоди на здійснення реконструкції по об’єктах  комунальної власності, 1 - надання згоди на проектування та будівництво резервної котельні на твердому паливі).

 

 

Культура та туризм

 

Що стосується сфери культури, то протягом звітного періоду проводилася робота щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів, збереження та удосконалення діючої мережі закладів культури громади, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризацію і примноження культурних цінностей, тощо.

У звітному періоді на фінансування закладів та заходів у галузі культури  використано кошти загального фонду в сумі 10449,1 тис.грн., що становить 81,3% до річних призначень.

З метою оптимізації мережі закладів культури Ізяславської міської ради, формування нового культурно-дозвіллєвого середовища та створення умов для масового, сімейного та індивідуального розвитку творчих здібностей, спілкування, відпочинку, розваг рішенням 28 сесії міської ради, яке набирає чинності з 01.02.2023 року, створено комунальний заклад «Ізяславський центр культурних послуг» Ізяславської міської ради, структурними підрозділами якого визначені  адміністративно-господарський відділ, відділ культурно-освітньої роботи, краєзнавчо-туристичної діяльності та організації дозвілля, відділ «Публічна бібліотека», Історико-краєзнавчий музей Ізяславської громади; відокремлені структурні підрозділи (філії), створені на базі мережі бібліотек, будинків культури та клубів Ізяславської громади. Разом з тим депутатами прийняті рішення про припинення комунального закладу «Ізяславський будинок культури» Ізяславської міської ради та комунального закладу «Ізяславський історико-краєзнавчий музей» Ізяславської міської ради шляхом ліквідації. Функції ліквідованих закладів на території громади будуть в подальшому здійснюватись підрозділами новоствореного комунального закладу «Ізяславський центр культурних послуг» Ізяславської міської ради.

Протягом звітного періоду у співпраці з громадськими та волонтерськими організаціями було проведено низку благодійних концертів, ярмарок, зустрічей з метою збору коштів на підтримку Збройних сил України та  захисників-земляків.

Що стосується комплексу князів Сангушків, то тривав процес вивчення його стану, оцінки необхідного обсягу та видів робіт. За рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій виготовлено проєктну документацію на загальну суму 3 969 504,02 грн. У зв’язку із воєнним станом на території України наразі усі відповідні роботи призупинено.

 

Питання освіти, молоді та спорту

 

На утримання діючої мережі установ освіти по загальному фонду використано 137075,3 тис.грн., що становить 85,9% до річних призначень.

Не дивлячись на зменшення державним бюджетом надходжень освітньої субвенції на 7413,6 тис.грн., за рахунок ефективного управління бюджетними коштами, забезпечено своєчасну виплату заробітної плати, законодавчо встановлених доплат та надбавок педагогічним працівникам закладів освіти, проведено виплату відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним та технічним працівникам закладів освіти.

Останні два роки заклади освіти громади переживали онлайн-навчання через пандемію, наразі маємо черговий виклик — пов'язаний із повномасштабним вторгненням окупантів на територію України. Попри воєнний стан, запроваджений у державі, заклади освіти Ізяславської міської ради  продовжують працювати, надаючи освітні послуги з використанням різних форм навчання (очно, дистанційно, індивідуальна форма: сімейне навчання, екстернат, педагогічний патронаж). Забезпечено доступ до освіти дітей, які тимчасово виїхали за кордон. Для забезпечення рівного доступу до дошкільної освіти організовано підвіз 18 дітей до ЗДО та у зворотному напрямку шкільними автобусами.

Оскільки навчальні заклади громади повинні були відповідати новим вимогам (обов’язкова наявність в них укриттів), протягом літнього сезону проводилися відповідні заходи щодо посилення безпеки дітей та педагогічних колективів.

Відповідно до вимог Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» проведено роботу щодо перейменування та приведення установчих документів усіх закладів дошкільної та загальної середньої освіти громади у відповідність до чинного законодавства України. Відтепер на Ізяславщині діють 16 закладів загальної середньої освіти (10 ліцеїв, 2 гімназії, 4 початкові школи, зокрема 2 опорних заклади), у яких навчаються школярі. 

Для забезпечення права на одержання освіти дітей з особливими освітніми потребами в 5 закладах загальної середньої освіти громади (Ізяславський ліцей №1 ім.М.Поповича, Радошівський ліцей, Білогородський ліцей, Михнівський ліцей, Ізяславська початкова школа № 7, Ізяславська початкова школа № 3) організовано інклюзивне навчання для 10 школярів.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2022 року № 1112 «Про реалізацію спільного з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проєкту щодо надання фінансової підтримки опорним закладам загальної середньої освіти для підготовки до 2022/23 навчального року» два опорні заклади освіти Ізяславської міської ради – Білогородський ліцей та Ізяславський ліцей № 5 імені О.П.Онищука отримали кошти від ЮНІСЕФ по 3 тисячі доларів кожен, які вони зможуть витратити на поточний ремонт будівель опорних закладів; підготовку до опалювального сезону, зокрема ремонт та модернізацію котелень, придбання обігрівачів, генераторів, пального; засоби для навчання, комп’ютерне та інше обладнання, зокрема програмне забезпечення, послуги з доступу до Інтернету.

На даний час Ізяславська громада, одна з небагатьох, забезпечує безоплатним гарячим харчуванням усіх учнів 1-4 класів, пільгових категорій  5-11 класів та вихованців закладів дошкільної освіти (діти з інвалідністю, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціалізованих та інклюзивних класах, групах, діти з малозабезпечених сімей, діти які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, діти із сімей учасників АТО, діти з числа внутрішньо переміщених осіб). Звільнено від плати за харчування дітей дошкільного віку в розмірі 50% - батьків, у складі сімей яких є троє і більше дітей. Для забезпечення повноцінного харчування розроблено примірне чотиритижневе сезонне меню із врахуванням вікової категорії дітей. Заклади освіти забезпечені різноманітними продуктами харчування від постачальників.

У зв’язку із наявною потребою у функціонуванні чергового закладу дошкільної освіти в очному режимі в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні з14 червня 2022 року відповідно до рішення виконавчого комітету Ізяславської міської ради від 09.06.2022 № 79 організовано функціонування чергових груп в Ізяславському ясла-садку № 1 з дотриманням правил безпеки в умовах воєнного стану для дітей, батько і мати яких працевлаштовані або мати (батько) одна (один) виховує дитину.

В дитячо-юнацькій спортивній школі збережено усі відділення з 4 видів спорту (волейбол, легка атлетика, футбол, теніс настільний) та розширено мережу груп. У 2022 році функціонувало 27 навчальних груп, в яких займалося  366 учнів. Вихованці ДЮСШ показують вагомі результати у спортивних змаганнях.

З метою налагодження ефективної комунікації дітей та молоді з числа внутрішньо переміщених осіб із місцевими жителями, сприяння соціальній адаптації громадян, які були змушені покинути рідні місця проживання, знайомства з різноманітними видами спорту в закладах загальної середньої освіти громади в рамках реалізації проєкту «Канікули, що нас об’єднують», започаткованого Департаментом освіти науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації, заплановано проведення спортивних заходів.

У 2022 році проведено ряд майстер-класів та заходів для дітей з числа тимчасово внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Ізяславської міської територіальної громади.

Крім того, за рахунок коштів місцевого бюджету:

придбано комплект обладнання STEM-лабораторія для Ізяславського ліцею № 5 ім. О.П. Онищука на суму 49,763 тис.грн.;

здійснено розробку проєктно-кошторисної документації по об’єкту «Капітальний ремонт (облаштування шкільного подвір’я Ізяславського ліцею № 5  ім. О.П.Онищука)» на суму 49,9 тис.грн.;

проведено експертизу проєкту по об’єкту «Капітальний ремонт (облаштування шкільного подвір’я Ізяславського ліцею № 5 ім.О.П.Онищука)» на суму 8,544 тис.грн.;

коригування по об’єкту «Капітальний ремонт будівлі № 2 Білогородського ліцею» на суму 49,8 тис.грн.;

придбано спортивний інвентар для відділення легкої атлетики та волейболу КЗ «Ізяславська дитячо-юнацька спортивна школа» на суму 43,3 тис.грн.;

забезпечено організацію харчування пільгових категорій учнів та дітей на суму 1612,5 тис.грн.;

для придбання шкільного автобуса, шляхом централізованої закупівлі, Хмельницькому обласному бюджету направлено кошти в сумі 1099,8 тис.грн. як частка співфінансування в розмірі 42,3%.

Також укладено договір на придбання:

електроплит, шафи жарової для Клубівського ліцею імені Героя України Олега Довгого, Радошівського ліцею та Ізяславського ліцею №2 ім.О.Кушнірука на суму 82,39 тис.грн.;

морозильних камер для Михлянського ліцею, Ізяславського ліцею №1 імені Мирослава Поповича  та Ізяславської гімназії  №4 ім. Василя Кобернюка на суму 47,397 тис.грн.

Протягом 2022 року було проведено монтаж системи блискавкозахисту на об’єктах Клубівського ліцею імені Героя України Олега Довгого на суму 123,55 тис.грн., встановлено систему пожежної сигналізації та засобів оповіщення у приміщенні Михлянського ліцею на суму 166,365 тис.грн. та здійснено вогнезахисне оброблення дерев’яних конструкцій горищ приміщень Ізяславського ліцею № 5 ім.О.П.Онищука, Клубівського ліцею імені Героя України Олега Довгого та Михлянського ліцею на суми 125,913 тис.грн, 59,116 тис.грн. та 42,803 тис.грн. відповідно.

 

 

Заклади охорони здоров’я

 

Попри воєнний стан КНП «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги» продовжує працювати і надавати допомогу всім, хто цього потребує.

На сьогоднішній день в Ізяславській міській територіальній громаді для підтримки надання первинної медичної допомоги діють 2 місцеві програми:

- «Програма фінансової підтримки надання первинної медичної допомоги КНП «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги Ізяславської міської ради» (використано за звітний період 2229,1 тис.грн.);

- «Програма забезпечення лікування хворих на орфанні захворювання на 2022-2024 рр» (використано за звітний період 28,3 тис.грн.). В громаді проживає один пацієнт із захворюванням на муковісцидоз (це хвороба, яка характеризується поліорганним ураженням (бронхолегенева система - хронічний обструктивний бронхіт, пневмофіброз, бронхоектази; шлунково-кишковий тракт - екзокринна недостатність підшлункової залози; гепатобіліарна система - холестатичний гепатит, міліарний цироз печінки та ін.). Лікування такого рідкісного захворювання коштує дороговартісно, тому на державному та місцевому рівні розроблено відповідні програми, які дають змогу в повному обсязі забезпечити придбання необхідних препаратів та спеціального лікувального харчування.

Крім того КНП «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги» укладено 5 договорів з Національною службою здоров’я України, що дає можливість бути конкурентноспроможними.

Також придбано 2 електрокардіографи на суму 37,0 тис.грн., 2 холодильники для зберігання імунобіологічних препаратів на суму 44,0 тис.грн., направлено додатково кошти на придбання біохімічного аналізатора на суму 115,0 тис.грн. та бензинових генераторів - 60,0 тис.грн.

Крім того від Представництва дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) як благодійну допомогу отримано 2 холодильники з льодовим захистом для зберігання імунобіологічних препаратів VestFrost VLS 504A AC (242 n) AC ICE-LINED REFRIGERATOR, 1 морозильна камера для зберігання імунобіологічних препаратів з акумуляторами холоду VestFrost MF 314. Ці обладнання будуть використовуватись, як тільки фахівці від ЮНІСЕФ проведуть відповідні роботи  по підключенню їх.   

 

 

КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня»:

1) започатковано та реалізовано кілька проєктів для покращення доступності та надання медичної допомоги населенню. Зокрема лікарня підтвердила вищу акредитаційну категорію;

2) укладено договір з Національною службою здоров’я України по 17 пакетах надання медичних послуг населенню; 

3) вдалось придбати медичне обладнання на суму 432,4 тис.грн. (прилад для реєстрації отоакустичної емісії (отоакустичний інструмент емісії); апарат ультразвукової терапії; набір офтальмологічних пробних окулярних лінз, монітор артеріального тиску і електросигналів;

4) наразі діє Програма розвитку та фінансової підтримки КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня» Ізяславської міської ради на 2021-2025 роки (за звітний період використано 8238,5 тис.грн.).

 

 

Соціальний захист населення

 

Для проведення соціальної роботи та надання соціальних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення, перебувають у складних життєвих обставинах, створено і вже майже два роки функціонує Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг».

Працівниками комунальної установи забезпечено надання базових соціальних послуг відповідно до державних стандартів соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, підтримку та надання кваліфікованої адресної соціальної допомоги уразливим категоріям населення Ізяславської територіальної громади.

В умовах повномасштабної агресії проти нашої країни, значного збільшення цін зростає актуальність соціальної підтримки  громадян, які потрапили у складні життєві обставини, збереження соціальної допомоги особам, які її потребують, надання підтримки сім’ям полеглих воїнів. З метою соціального захисту жителів громади затверджено програму «Турбота» на 2021-2025 роки, відповідно до заходів програми в 2022 році освоєно коштів у розмірі 1290,0 тис.грн., зокрема на:

- надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку в сумі 39,7 тис.грн., що становить до уточнених призначень 84,2%;

- компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян - 554,3 тис.грн., що становить 87,3% до затверджених призначень;

- компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті використано 56,0 тис.грн. або 70,0% до уточнених призначень;

- надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, в сумі 640,0 тис.грн., що становить 69,4% до уточнених призначень.

З метою організації соціальної роботи по запобіганню та протидії насильству в сімї, надання кваліфікованої адресної допомоги особам, які стали жертвами насильства, минулого року на території Ізяславської міської територіальної громади було створено спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яка наразі надає необхідну допомогу жертвам домашнього насилля.

З травня поточного року на території громади забезпечено надання практичної психологічної допомоги психологом в рамках проєкту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди» Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» у співпраці з Дитячим фондом ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

У зв’язку із розв’язанням військового конфлікту росії проти України протягом поточного року основним акцентом у роботі відділення соціальної роботи Комунальної установи "Центр надання соціальних послуг" Ізяславської міської ради - здійснення соціальної роботи із вимушено переміщеними особами. Зокрема, роботу організовано із 2015 сім’ями, в яких виховуються 830 дітей.

КУ «Центр надання соціальних послуг» спільно із волонтерськими організаціями забезпечено належний рівень  реагування на вирішення потреб та розв’язання проблемних питань  внутрішньо-переміщених осіб.

Також протягом звітного періоду надавалися соціальні послуги для сімей опікунів/піклувальників, у яких перебувають діти під опікою; а також забезпечено проведення профілактичної роботи із особами, які перебувають у конфлікті з законом. Протягом звітного періоду надано загалом 52302 послуги для 2632 сімей/особам, які опинились у складних життєвих обставинах та проживають на території Ізяславщини. 

На утримання закладів соціального захисту Центру надання соціальних послуг та комунального закладу «Відродження» с.Білогородка проведені видатки в сумі 5790,3 тис.грн., що становить до річних призначень 83,0%.  За рахунок коштів спеціального фонду для КЗ «Відродження» направлено 45,0 тис.грн. на придбання генератора.

 

 З міського бюджету на фінансування Програми надання матеріальної допомоги жителям Ізяславської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням четвертої сесії Ізяславської міської ради 8 скликання від 29.01.2021 року № 39, у 2022 році виділено кошти в сумі 1100,0 тис.грн.

Крім того проведено виплату:

- допомог на поховання непрацюючих громадян - 72,0 тис.грн.;

- матеріальної допомоги учасникам АТО, грошової допомоги батькам загиблого учасника АТО/ООС на встановлення пам’ятника, допомоги матерям загиблих військовослужбовців до Дня матері - 89,0 тис.грн.;

- грошової допомоги на поховання осіб, які загинули (померли) внаслідок збройної агресії російської федерації - 72,0 тис.грн.

 

 

Захист дітей

 

Станом на 01.12.2022 на обліку відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради перебуває 54 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. На даний час 46 дітей охоплено сімейними формами виховання, що становить 85% від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей.

На території Ізяславської міської територіальної громади проживають 19 усиновлених дітей та функціонує 1 прийомна сім’я, в якій виховується 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

З початку року до служби у справах дітей звернулося 10 громадян з питань усиновлення дітей. Відділом «Служба у справах дітей» надано 3 висновки про можливість бути усиновлювачами.

З метою захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відділом «Служба у справах дітей» міської ради  здійснюється робота щодо перевірки умов проживання дітей цієї категорії у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях (згідно графіку). За результатами перевірки, встановлено, що порушень прав дітей та нецільового використання соціальної допомоги не виявлено.

Станом на 01.12.2022 на обліку відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради перебувають 45 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

До центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Подолянчик» служби у справах дітей Хмельницької обласної державної адміністрації влаштовано  3 дітей.

Відділом «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов'язків 6 батьків.

З метою попередження правопорушень та злочинності, серед дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, негативних проявів у дитячому та підлітковому середовищі у звітному періоді спеціалістами служби у справах дітей постійно здійснюються профілактичні рейди «Сім’я», «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток».  Крім того регулярно  проводяться обстеження умов проживання дітей, в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах. Під час обстеження обов'язково проводиться профілактично-роз'яснювальна робота з батьками  про необхідність створення  належних умов для виховання та розвитку дітей та про несення відповідальності за невиконання батьківських обов’язків. 

Одним із пріоритетних завдань є забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа. Станом на 01.12.2022 на квартирному обліку перебувають 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 19 осіб з їх числа.

З метою захисту прав дітей на розгляд комісії з питань захисту прав дитини підготовлено 46 питань та 35 проєктів рішень виконавчого комітету  міської ради про надання згоди на вчинення правочинів.

 

 

Надання адміністративних послуг

 

За рік роботи ми маємо вагомі здобутки щодо надання адміністративних послуг нашим жителям, а саме збільшився перелік адміністративних послуг, які надаються Центром надання адміністративних послуг міської ради, до 238 адмінпослуг.

В сфері надання адміністративних послуг за період роботи з 01 січня 2022 року  по  11  грудня  2022  року  працівниками  Центру зареєстровано та видано 1978 довідок внутрішньо переміщеним особам, прийнято 630 заяв на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, опрацьовано 1382 заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Надходження  до  міського  бюджету  за  вказаний  період  становить 151,69 тис.грн. 

У  сфері  державної  реєстрації  юридичних  осіб  та  фізичних  осіб-підприємців  опрацьовано  160  заяв. Надходження до міського бюджету за вказаний період становить  51,31 тис.грн.

Надано  витягів  з  державного  реєстру  юридичних  та  фізичних  осіб-підприємців у кількості 93 шт. 

Всього за вказаний період надано 7762 адмінпослуги.  Надходження до міського бюджету за вказаний період становить  321,205 тис.грн.

Виконавчим  комітетом  забезпечується  державна  політика  у  сфері державної  реєстрації місця проживання громадян. Робота організована таким чином, що громадяни отримують адміністративні послуги з реєстрації/зняття з реєстрації відразу після звернення до працівників.

Працівниками по веденню Реєстру територіальної громади за вказаний період надані адміністративні послуги: зняття з реєстрації місця проживання 667 осіб; реєстрація місця проживання 489 осіб. Видано 1583 довідок, 1757 витягів з Реєстру територіальної громади, 620 інформацій на запити.

 

 

Підтримка органів влади та соціальне партнерство

Успішність Ізяславської міської територіальної громади залежить від тісної і плідної співпраці з органами виконавчої влади, народними депутатами, депутатами обласної та районної рад, підприємствами, агровиробниками, установами, організаціями, підприємцями та ін. Сьогодні хочеться відзначити тісну співпрацю з народною депутаткою Оленою Копанчук.

Наші місцеві агровиробники, підприємства, організації, фермери, підприємці допомагали проводити формувальні обрізання зелених насаджень, ліквідовувати стихійні сміттєзвалища та утримувати кладовища і місця загального користування; в рамках соціального партнерства підтримували заклади освіти, охорони здоров’я, релігійні громади, громадські організації та багато іншого.

Їх допомога оцінюється не лише сотнями тисяч гривень, а, перш за все, розумінням спільних наших завдань. За активність та соціальне партнерство хочу висловити їм слова вдячності.

Також щирі  слова  вдячності  заслуговують й депутати  міської  ради,  працівники галузей освіти, культури, соціального захисту, комунальних підприємств, всі ті, хто забезпечують діяльність громади під час воєнного стану в Україні. Також вдячний мешканцям громади за підтримку, розуміння, терпіння, злагоджену роботу та щоденну працю, за активну і дієву позицію у вирішенні питань життєзабезпечення нашої громади.

Вірю в те, що з року в рік подібна співпраця буде лише зміцнюватись, а число охочих нам допомогти збільшуватиметься. Адже ми працюємо виключно в інтересах та задля процвітання громади.

Після повномасштабного вторгнення окупантів на територію України налагоджено дієву співпрацю з нашими закордонними містами-побратимами. Наші європейські друзі не лише продовжують відкрито демонструвати свою позицію щодо повномасштабної війни російської армії проти України, але й тим, що регулярно формують гуманітарні вантажі для допомоги нашій країні, зокрема громаді (одяг, дитячі речі, продукти харчування, засоби гігієни та інші необхідні речі, тощо). Європейці вболівають за українців, а особливо внутрішньо-переміщених осіб та воїнів, які потребують допомоги.

Крім того, у рамках укладеного Договору про партнерство та співробітництво між містом Остроленка (Польща) і містом Ізяслав (Україна) у жовтні поточного року велика партія неоціненної гуманітарної допомоги приїхала до КНП «Ізяславська багатопрофільна лікарня». В умовах воєнного часу така підтримка вкрай важлива. Для потреб наших бійців та внутрішньо переміщених осіб передали медикаменти, антисептичні та дезинфекційні засоби, перев'язочний матеріал, засоби індивідуального захисту, питну воду тощо. Закордонні побратими також потурбувалися про дороговартісне медичне обладнання (крісла, столи). Так, в лікарні все це є. Проте після вторгнення росії в Україну потреби зростають і не завжди тих ресурсів, які є в медичному закладі, достатньо для надання якісної медичної допомоги. Своєчасна і регулярна допомога є особливо цінною у такий скрутний час. Зокрема завдяки такій європейській підтримці є можливість пiдвищити якість надання медичної допомоги, як захисникам нашої громади, так і внутрiшньо перемiщеним особам, які теж звертаються до місцевої лікарні.

 

 

 

 

СТРАТЕГІЧНІ ЗАВДАННЯ НА 2023 РІК

 

Так, під час воєнного періоду першочергово кошти місцевих бюджетів спрямовують на забезпечення оборонної здатності України, а також на соціально захищені статті та виплати.

Проте головними завданнями наразі залишаються: проведення капітального ремонту вулиці Миколи Микитюка в місті (вартість близько            30 млн.грн); будівництво нових водогонів, перш за все у с.Михля в рамках обласної Програми «Питна вода Хмельниччини»; виконання ремонтних робіт під’їзних шляхів до багатоквартирних будинків; облаштування ігрових зон та дитячих майданчиків на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків; облаштування контейнерних майданчиків для збору твердих побутових відходів у селах громади; поточні ремонти доріг громади; покращення матеріальної бази всіх закладів та підприємств  міської ради; закупівля спеціальної комунальної техніки та шкільних автобусів, та багато інших. Та найважливіше наше стратегічне завдання на наступний рік – продовжувати працювати на Перемогу! Будемо й надалі працювати в інтересах і на благо наших  громадян,  для загального благополуччя, намагаючись максимально задовольнити потреби жителів Ізяславщини.

 

 

Підсумовуючи роботу за поточний рік можна впевнено сказати, що 2022-й рік – це наш з вами спільний набуток, результат єдності намірів та дій, напрацьованих рішень, виконання поточних, планових завдань, вирішення нештатних, кризових ситуацій. Незважаючи на труднощі нам вдалося витримати всі випробування, забезпечити під час воєнного стану в державі відносно стабільну роботу комунальних  установ, підприємств та організацій міської ради.

У наступному році на нас з вами чекатимуть нові виклики, однак об’єднавшись, ми зможемо досягти стабільного розвитку нашої громади. Ми разом змінюємо нашу громаду!

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь