A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

2021 рік

2021-й - рік знаменних подій, новацій та випробувань

(звіт Ізяславського міського голови Сергія Шлегеля)

 

10 грудня 2020 року на першій сесії Ізяславської міської ради 8 скликання було визнано повноваження на посаді новообраного міського голови Сергія Шлегеля. З цього часу фактично розпочався відлік від дати формування Ізяславської міської територіальної громади після завершення реформи децентралізації в державі.

До новоствореної громади увійшло 46 населених пунктів, у яких проживає понад 29,3 тис. мешканців. З перших днів роботи у новому скликанні діяльність Ізяславської міської ради та її  виконавчого комітету була спрямована на забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку, вирішення актуальних проблем життєдіяльності, створення комфортних умов проживання та всебічного розвитку для кожного мешканця громади, забезпечення наповнення та раціонального використання міського бюджету, надійної системи соціального захисту, підвищення туристичної привабливості. Благополуччя міської територіальної громади знаходиться в прямій залежності, перш за все, від роботи всіх галузей економіки.

За поточний рік забезпечено підготовку та проведено 14 сесій міської ради, на яких депутатами прийнято 385 рішень з питань бюджету, соціально-економічного та культурного  розвитку, управління комунальною власністю, роботи комунальних закладів, установ та підприємств, виконавчих органів міської ради, соціального характеру тощо. Радою  прийнято  ряд цільових Програм, зокрема: соціально-економічного та культурного розвитку на 2021-2025 роки; «Турбота» на 2021-2025 роки; «Освіта Ізяславської громади на 2021-2025 роки»; «Питна вода» на 2021-2025 роки; національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки; запобігання та зменшення впливу надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на 2021-2025 роки; профілактики злочинності та охорони громадського порядку на 2021–2025 роки та інші.

Також у звітному періоді було забезпечено належне виконання власних та делегованих повноважень. Станом на 01 грудня проведено 18 засідань виконавчого комітету (у 2020 р. - 21), прийнято – 192 рішення (у 2020 р. - 119), які перебувають на постійному контролі.

 

Розгляд звернень

Впродовж майже року до міської ради надійшло 4088 письмових та усних звернень, всі вони розглянуті особисто міським головою та працівниками виконавчого комітету. Найбільш актуальними залишаються питання: житлово-комунального господарства; соціальної політики, землевідведення та  землекористування. Звертається  особлива  увага  на  звернення  від  найменш  захищених  категорій населення, зокрема учасників АТО/ООС, інвалідів, ветеранів війни та праці, осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС, одиноких матерів, учасників бойових дій та членів їх сімей, внутрішньопереміщених осіб та інших громадян, які потребують соціального захисту та підтримки.

 

Бюджет громади

Запорукою  успішного  розвитку  громади  є  збалансований самодостатній бюджет,  який враховує запити і потреби усіх жителів громади в межах наявного фінансового ресурсу з дотриманням державних гарантій. За 11 місяців 2021 року до бюджету Ізяславської міської ради  за рахунок усіх  джерел надійшло доходів в сумі  229524,6 тис.грн, в тому числі до загального фонду – 220959,2 тис.грн, спеціального фонду –  8565,4 тис. грн.

Питома вага податків і зборів (обов’язкових платежів) в загальній сумі надходжень становить 55,5 відсотка. До загального фонду надійшло податків і зборів в сумі 123917,6 тис.грн, що становить 104,5% до призначень звітного періоду, до спеціального фонду надходження становлять 3544,1 тис. грн. Надходження трансфертів з державного та місцевих бюджетів становлять 102062,8 тис.грн.

Видаткова частина загального фонду міського бюджету за 11 місяців виконана в обсязі 200573,3 тис.грн, що становить 92,1% до призначень звітного періоду (217857,8 тис. грн.) та  85,0% до річних призначень. Видаткова частина спеціального фонду  міського бюджету виконана на 46,3%, при уточнених річних призначеннях 25503,4 тис.грн, виконання становить 11809,4 тис.грн.

Забезпечено в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам  бюджетних  установ, заборгованість відсутня. Кредиторська заборгованість по розрахунках бюджетних установ за спожиті  комунальні послуги та енергоносії станом на 01.12.2021 року відсутня.

В 2021 році до бюджету розвитку направлено 19160394 грн, із них вільного залишку коштів загального фонду – 1 424 570 грн, коштів від перевиконання дохідної частини загального фонду - 2 319 443 грн, залишок коштів спеціального фонду (бюджету розвитку) – 603 621 грн та надходження доходів до спеціального фонду – 323 001 грн, субвенція з обласного бюджету - 4 761 100 грн, з бюджету Сахновецької ОТГ - 260 150 грн, залишок коштів освітньої субвенції – 2 061 199 грн, кошти субвенції з Державного бюджету - 7 407 310 грн, із них за Програмою “Спроможна школа для кращих результатів” - 1 425 200 грн, забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” – 550278 грн, на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 4 400 000 грн, на придбання житла для дітей - сиріт -  418 841 грн, на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали  від домашнього насильства та/ або насильства за ознакою статі - 501 069 грн, на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами - 111 922 грн.

З метою вдосконалення діалогу між владою і громадою, створення та підтримки повноцінного громадського простору, активізації місцевих ініціатив жителів Ізяславської міської територіальної громади щодо участі у бюджетному процесі, залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету для вирішення соціально значущих питань, рішенням тринадцятої сесії Ізяславської міської ради восьмого скликання від 30.11.2021 р. №18 затверджено Положення про громадський бюджет в Ізяславській міській територіальній громаді.

 

Житлово-комунальне господарство, благоустрій та інфраструктура

Рік, що завершується, став роком випробувань та перетворень у сферах життєдіяльності: житлово-комунального господарства, благоустрою населених пунктів громади, дорожньо-транспортного господарства. У рази збільшились площі місць загального користування, що потребують благоустрою та санітарної очистки, протяжність доріг місцевого значення, протяжність водогонів та кількість свердловин і колодязів загального користування, протяжність мереж вуличного освітлення, кількість об’єктів комунального майна.    

З метою зменшення витрат на утримання адміністративно-управлінського персоналу, оптимізації робітничих кадрів комунальних підприємств, покращення якості надання послуг, збільшення кількості працівників робітничих професій, більш оперативного управління господарською діяльністю в поточному році депутатами міської ради з ініціативи виконавчого комітету прийнято ряд важливих рішень. Зокрема: зменшено розмір коефіцієнта кратності посадового окладу керівників КП «Ізяславводоканал», КП «Ізяславтепломережа», КП «Житлосервіс», КП «Комуненерго» до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії з 4,0 до 3,5; прийнято рішення до реорганізацію шляхом злиття КП «Комуненерго» та КП «Житлосервіс» в одне підприємство – КП «Житлокомунсервіс»; прийнято рішення про реорганізацію шляхом приєднання до КП «Сошне» лісогосподарських підприємств «Мислятин», «Білогородка», «Двірець», «Поліське», «Лютарка», «Радошівка», внесено ряд змін в штатні розписи підприємств відповідно до діючих Галузевих угод та ін.   

На жаль, в межах власних повноважень, місцеві ради не можуть впливати на усі процеси, які відбуваються у сфері житлово-комунального господарства. Оскільки ціни на енергоносії, паливно-мастильні матеріали, які є основними складовими в подальшому затверджених тарифів на житлово-комунальні послуги, що надаються комунальними підприємствами, суттєво зростають та фактично не контролюються державою. В таких умовах досить важко працювати підприємствам та планувати подальшу роботу. Але незважаючи на усі виклики сьогодення та хитку ситуацію на ринку комунальних послуг, певні позитивні зміни та зрушення у цих надважливих сферах життєдіяльності все ж таки є. Перш за все, було змінено підходи до оплати праці керівників комунальних підприємств, зокрема щодо їх преміювання. Адже матеріальні заохочення мають стати стимулом до якісної роботи за конкретні досягнення, а не через їх бажання отримувати більшу платню. 

 

КП „ Житлосервіс”

Впродовж поточного року за рахунок коштів місцевого бюджету (125,7 тис.грн) було закуплено 2 дитячих майданчики, які встановлено на прибудинкових територіях БОСів у місті.

За кошти бюджету громади влаштовано зовнішнє освітлення вулиць міста: А.Сошенської – 65 м; Паоло Фонтани – 60 м; Шкільна – 123 м; Надрічна – 193 м; Б.Хмельницького – 187 м; Гагаріна – 407 м; Набережна – 396 м; провулків Польовий – 330 м; Славутський – 150 м. Також побудовано нову лінію вуличного освітлення у селах Білотин та Комини, протяжністю 4075 м з встановленням 34 нових світильників. Крім того, завдяки соціальному партнерству з агровиробниками, а також за рахунок підприємства відремонтовано та збудовано нову лінію вуличного освітлення в с.Білогородка, протяжністю близько 2700 м з встановленням  47 нових  світильників. Завдяки соціальному партнерству з ТОВ НВА «Перлина Поділля» побудовано нову лінію вуличного освітлення в селі Двірець, протяжністю 720 м. Всього за 11 місяців поточного року в громаді облаштовано вуличним освітленням 9346 м вулиць та встановлено 102 нові світлоточки. В грудні місяці ця робота продовжується.

Силами та засобами підприємства (60 тис.грн) здійснено капітальний ремонт вантажного автомобіля ЗІЛ-130 (замінено двигун з навісним обладнанням, КПП, задній міст, ходову частину), який в подальшому переобладнано на сміттєвоз за рахунок коштів бюджету громади (405 тис.грн). В результаті отримали фактично новий сміттєзбиральний автомобіль, з ємністю бункера 12,5 м куб. Продуктивність даного автомобіля, в порівнянні зі старим ГАЗ-3307, зросла фактично вдвічі.

Для реалізації планів у майбутньому спрямовано кошти на:

- виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію гуртожитку під багатоквартирний житловий будинок по вул.М.Микитюка,108 в м.Ізяслав - 48195 грн;

- проектно-вишукувальні роботи - 20000 грн;

- експертиза  проекту – 10000 грн.

 

КП «Комуненерго»

У зв’язку із збільшенням території обслуговування, штатної чисельності працівників, придбання техніки, електро- та бензоінструменту, збільшенням рівня мінімальної заробітної плати на утримання та виконання статутних зобов’язань КП «Комуненерго» за 11 місяців поточного року було виділено з бюджету 8578 тис.грн та використано близько 714 тис.грн власних коштів підприємства.

За 11 місяців поточного року було видалено більше 1000 аварійних зелених насаджень (дерева, самосіви, кущі), оприбутковано 296 складометрів дров та 15 куб.м ділової деревини (за 11 місяців 2020 року оприбутковано 19 ск.м дров, які використано на потреби підприємства). В поточному році за сприяння міської ради при підтримці бізнесу та силами комунальників вдалось ліквідувати більше 20 стихійних сміттєзвалищ як у місті, так і селах громади.

У жовтні поточного року за кошти бюджету громади було придбано телескопічний навантажувач JCB-535-95, 2007 р.в., з навісним обладнанням (палетні вила, робоча люлька-платформа, ківш для навантаження та відвал для снігу) на загальну суму 1499,0 тис.грн. Крім того, в лютому на баланс «Комуненерго» від КП «Білогородка» було передано трактор МТЗ-80, 1992 р.в. з причепом, а в жовтні від відділу освіти, молоді та спорту (Клубівський ліцей ім.Олега Довгого) було передано трактор ХТЗ-25, 2000 р.в. Для ХТЗ-25 за рахунок коштів підприємства було придбано відвал для снігу (24 тис.грн) для використання при очистці тротуарів.

За рахунок коштів, отриманих внаслідок збільшення доходів від  господарської діяльності, КП «Комуненерго» здійснено видатки на закупівлю будівельних матеріалів для утеплення адмінбудівлі підприємства (91,5 тис.грн), вікон (69,9 тис.грн) та дверей (14,1 тис.грн), а також бензо- та електроінструменту.  

На території КП «Комуненерго» працює пункт тимчасової ізоляції безпритульних тварин. Після проходження карантинного періоду проводяться вакцинація, стерилізація/кастрація, кліпсуваннябезпритульних тварин. За звітний період на території громади були виловлено 56 безпритульних собак (за весь минулий рік – 35). В поточному році на закупівлю кормів для тварин та на оплату послуг ветпрацівників використано 39,3 тис.грн (у 2020 році – 31,0 тис.грн).

Крім того, було спрямовано кошти на:

- капітальний ремонт тротуару по вул. М.Микитюка  від ТОВ „Зелений парк” до перехрестя з вул. Берегова в м. Ізяслав - 496,4 тис.грн (влаштовано 419 кв.м тротуарів, 192 п.м  дорожнього бортового каменю та 406 п.м тротуарних бордюрів);

- проведення експертизи ПКД „Капітальний ремонт вул.Незалежності  в м.Ізяслав” - 15000 грн;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний  ремонт вул.М.Микитюка – 60 000 грн;

- придбання та встановлення елементів дитячого майданчика в с.Білогородка - 250 000 грн;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт майданчика для паркування транспортних засобів між будинками по вул.Шевченка, БОС,8 та нежитловою будівлею кафе №3 по вул.Вокзальна,11Є в м.Ізяслав – 38940 грн;

- виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт під’їзних шляхів до громадського будинку по вул. Шевченка, 40-А від вул.Вокзальна в м.Ізяслав – 44800 грн.

 

КП «Ізяславтепломережа»

Дане підприємство забезпечує теплом об’єкти житлового фонду, соціально-культурної сфери, інших бюджетних установ та приватних структур, загальною площею 106,3 тис.кв.м. Приєднане теплове навантаження – 8,8 Гкал/год. Довжина теплових мереж в двотрубному вимірі становить 6000 м/п. Теплова енергія виробляється на 8 котельнях підприємства.

За 11 місяців поточного року реалізовано споживачам 10,6 тис. Гкал тепла (за аналогічний період минулого року – 9,5 Гкал). Збільшення обумовлено температурою зовнішнього повітря.

Враховуючи підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді  2020-2021р.,2021-2022 рр встановлені тарифи на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії для населення не застосовуються та залишились на рівні діючих тарифів 2018 року на рівні 1674,55 грн/Гкал. Сума нарахувань по бюджетних установах і інших споживачах збільшилась на 1432 тис.грн через підвищення тарифів для даних категорій споживачів з початку опалювального сезону 2021-2022рр.

Сума кредиторської заборгованості складає 12005 тис.грн, здебільшого за природний газ, яку планується погасити за рахунок компенсації різниці в тарифах. За попередніми даними з Державного бюджету на покриття різниці в тарифах буде виділено близько 9 млн.грн, що дасть можливість розрахуватись в повному обсязі з НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Хмельницькгаз». Решту заборгованості можливо погасити завдяки інтенсивній претензійно-позовній роботі. Адже на підприємстві існує дебіторська заборгованість (7535,7 тис.грн) за надані послуги, здебільшого населення.

 

КП «Ізяславводоканал»

В поточному році на баланс підприємства було передано водогони 20 сільських населених пунктів і 17 свердловин. В поточному році проводиться робота по виготовленню технічної документації на об’єкти водопостачання, заключенню договорів та встановленню засобів обліку води у с.Клубівка. Подібну роботу розпочато й с.Михнів. В найближчий час плануємо, що всі водогони будуть обслуговуватись спеціалізованим підприємством.

Цього року в рамках реалізації обласної Програми «Питна вода Хмельниччини» на 2021-2022 роки виконані роботи з будівництва зовнішніх мереж питного водопроводу по вулицях Молодіжна, Центральна, Лесі Українки с.Михнів. В результаті виконаних робіт загальною кошторисною вартістю понад 630 тис.грн вкладено новий водогін поліетиленовими трубами загальною протяжністю близько 2000 метрів.

На даний час підприємством ведеться велика робота щодо виявлення незаконних врізок у мережі водопостачання, легалізації взаємовідносин суб’єктів господарювання та населення щодо споживання питної води. Не менш важлива робота розпочата КП «Ізяславводоканал» щодо оптимізації витрат енергоносіїв. Починаючи буквально з осені адміністрацією КП «Ізяславодоканал» було прийнято рішення замінити 8 одиниць насосного обладнання на усіх водонасосних станціях міста. В переважній більшості встановлені менш потужні двигуни, але з аналогічною продуктивністю, або двигуни однакової потужності, але значно вищої продуктивності. Таким чином в підсумку це дозволить суттєво зменшити споживання електроенергії та збільшити тиск у помешканнях громадян, які страждали через відсутність належного водопостачання. 

З метою раціонального використання праці та механізації процесів з відбору води у місті прийнято рішення про впровадження пілотних проектів щодо роботи водонасосних станцій в автоматичному режимі, тобто без використання чергувань на даних об’єктах працівниками підприємства.

Проблем в галузі водопостачання та водовідведення існує чимало. І, здебільшого, вони обумовлені зношеністю водогонів та систем водовідведення, морально та фізично застарілим обладнанням, відсутністю спеціалізованої техніки. Але найболючішим є питання щодо реконструкції очисних споруд. Наступного року у планах виготовити проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт очисних споруд та віднайти джерела фінансування проектних робіт. Це непросте завдання, оскільки вартість лише документації за попередніми відомостями проектних організацій можуть сягати 550 тис.грн, а виконання самих робіт буде в межах 35-40 мільйонів гривень. Крім того, в наступному році силами та засобами підприємства із залученням спеціалізованих організацій в планах провести очистку біологічного ставка на очисних спорудах, очищення якого востаннє відбулось у 80-тих роках минулого століття. 

Для підприємства кошти міського бюджету було спрямовано на:

- придбання глибинного насоса ЕЦВ 8-25-110 – 21613 грн:

- придбання станції захисту насоса і кабеляводозанурювального ВПП1*10 - 14853 грн;

- придбання насосного агрегата МР630-11 та станції керування  насосом ПОЛДАП-НІ-ПП/1 - 25778 грн.

 

Діяльність лісогосподарських підприємств

На території громади на даний час фактично діє 4 сільських лісогосподарських підприємства (КП «Сошне», КП «Лютарка», КП «Білогородка», КП «Двірець»). Крім того, без здійснення господарської діяльності в громаді функціонують КП «Поліське» та КП «Радошівка», а також впродовж багатьох років в стадії припинення знаходяться КП «Мислятин» та КП «Підлісці». В загальному на території громади є близько 1600 га земель лісового фонду, які передані для обслуговування вище перелічених підприємств на правах постійного користування.

Зараз всі підприємства змінили формування цінової політики та підходи до реалізації дров і деревини. Якщо конкретно, то на прикладі КП «Сошне», до якого зараз буде приєднано решту підприємств, можна сказати, що виробничі показники лише за останні 3 місяці значно збільшились. Для порівняння в минулому році середня реалізаційна ціна пиловника дуба була на рівні 1150 грн за 1 м куб, якого в минулому році реалізували більше 472 куб м. В цьому ж році – 6680 грн за 1 м куб (після 1 вересня дуба було реалізовано лише 8 м куб). Пиловник сосни реалізовували минулоріч в середньому за ціною 700 грн, а вже цього року по 2070 грн. Крім того, зараз здійснюється продаж дров промислового виробництва за ціною 990 грн за 1 м куб, а в минулому році такого найменування продукції взагалі не було в прайс-листі підприємства, а все реалізовувалось як дрова м’якої породи по ціні 360 грн за 1 куб м.

В результаті господарської діяльності за 11 місяців поточного року було реалізовано 1871,43 м. куб. деревини та дров за середньою ціною 1243 грн на загальну суму 2327,3 тис.грн. Минулого ж року за аналогічний період було реалізовано 2042,825 м куб за середньою ціною 656 грн за 1 м куб на загальну суму 1341,2 тис.грн. Тобто виручка від реалізації продукції зросла майже на мільйон гривень при тому, що реалізовано деревини в поточному році було менше на 171,4 м куб. На даний час підприємство вже працює над вивченням ринку з метою закупівлі лісогосподарської техніки.

Слід зазначити, що цього року КП «Сошне» здійснювало суцільні рубки соснових лісів на площах, які на 70% вражені поверхневим короїдом. Але,  крім цього, воно активно займалось висадженням молодих лісів. Так, за 11 місяців поточного року проведено посадку: дуба звичайного на площі 2,2 га (висаджено 6 тис.шт. садженців) та модрини європейської на площі 1,9 га (висаджено 5 тис.шт. садженців).

 

Розбудова інфраструктури та утримання дорожнього господарства

Загальна протяжність доріг комунальної власності громади 332,1 км, з них у м.Ізяслав – 97,5 км  (37,2  км з твердим покриттям та 60,3  км ґрунтових доріг) та в сільських населених пунктах – 234,6 км (85,1 км з твердим покриттям та 149,5 км ґрунтових доріг). Питання якості доріг доволі гостро стоїть на порядку денному.

На даний час завершуються роботи з капітального ремонту вул.Незалежності, протяжністю 2493 м. Загальна кошторисна вартість даного проекту – 30,9 млн.грн. Виконання даних робіт профінансовано з Державного фонду регіонального розвитку в рамках Програми Президента України «Велике будівництво». Виготовлення проектно-кошторисної документації (49,9 тис.грн) профінансовано з міського бюджету. Замовником проведення робіт є ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг», а підрядником - ТОВ «СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «АВТОСТРАДА».

Протягом листопада-грудня на автомобільній дорозі загального користування місцевого значення О230119 Залужжя-Покощівка через Двірець, км 10+939 тривали ремонтні роботи на залізобетонному мосту в с.Покощівка. Загальна вартість проєктних робіт - 4881,352 тис.грн. Але в процесі їх виконання підрядником заощаджено близько мільйона бюджетних коштів. Загалом в процесі виконання капітального ремонту проведено укріплення споруди, посилено опори мосту бетонною сумішшю, встановлено нові  перильне та бар’єрне огородження.

Під час проведення поточних ремонтних робіт дорожнього покриття (ямковий ремонт твердого покриття) було відремонтовано вулиці міста: О.Кушнірука (49,2 тис.грн, 84 кв.м), Подільська (49,9 тис.грн, 112 кв.м), Посьолкова (49,9 тис.грн, 112 кв.м), Миколи Микитюка (45,2 тис.грн, 70 кв.м – кошти бюджету; 60,0 тис.грн, 135 кв.м – в рамках соціального партнерства ТОВ «КонтіненталФармерз Груп»), Онищука (45,6 тис.грн, 76 кв.м), Б.Хмельницького (65,1 тис.грн, 213 кв.м), Острозька (49,9 тис.грн, 120 кв.м), Козацька (49,9 тис.грн, 112 кв.м), Шевченка (49,9 тис.грн, 113 кв.м), Гагаріна (49,9 тис.грн, 112 кв.м), Заславська (25,4 тис.грн, 53 кв.м). 

Ямковий ремонт переважної більшості під’їзних шляхів та доріг з твердим покриттям в сільських населених пунктах виконано силами та засобами філії «Ізяславськийрайавтодор» ДП «Хмельницький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». 

Крім того, з використанням підсипкового матеріалу (грейдерування, каткування) було відремонтовано вулиці міста: Польова (49,9 тис.грн), Заводська (31,1 тис.грн), 1-го грудня (36,0 тис.грн), Васьковецька, Новосільська (32,0 тис.грн), Ульянівка (38,1 тис.грн), під’їзних шляхів до полігону ТПВ (49,9 тис.грн), Кільцева (49,9 тис.грн), Колекторна та провулок Колекторний (33,0 тис.грн).  Враховуючи, що переважна більшість доріг громади має грунтове покриття, впродовж усього року здійснювалось їх грейдерування без застосування підсипкового матеріалу. Таким чином за рахунок коштів КП «Комуненрего» (62,3 тис.грн) та при допомозі соціальних партнерів було спрофільовано більше 40 вулиць міста та сіл усієї громади.

 

Комунальне майно

Ізяславсвькою міською радою та її виконавчим комітетом напрацьовано та вирішено за звітний період багато питань щодо приватизації, оренди, використання та відчуження комунального майна, управління об’єктами комунальної власності відповідно до чинного законодавства. За поточний рік вжито заходи щодо реєстрації та перереєстрації об’єктів комунальної власності Ізяславської територіальної громади. Зокрема, зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта на 52 об’єкти, перереєстровано 16 об’єктів. На даний час підлягає реєстрації та перереєстрації понад 80 об’єктів громади. Об’єкти комунальної власності, що розташовані на територіях сільських населених пунктів, потребують технічної інвентаризації та реєстрації права власності, оскільки в попердні роки ця робота не була проведена у багатьох населених пунктах громади. Забезпечено проведення електроних аукціонів на передачу в оренду приміщень комунальної власності. Передано в оренду 8 обєктів, продовжено термін дії 9 договорів.

Слід зазначити, що на даний час вже зареєстровано право комунальної власності на комплекс будівель та споруд історичної спадщини: Палац Сангушків ХVІІІ ст. площею 3923,4 кв.м (охоронний №758/1), Дворику з аркадами ХVІІІ ст. площею 634,7 кв.м (охоронний №758/2), Містка ХVІІІ ст. площею 97,0  кв.м (охоронний №758/3) за адресою вул. Шевченка, 10 Г в м. Ізяславі. Дане питання не вирішувалось впродовж багатьох років.

Великою перемогою виконавчого комітету є успішне проведення продажу через електронний аукціон об’єкту  малої приватизації - нежитлової будівлі по вул.М.Микитюка, 16 Д (так званого Каретного двору).  Переможцем електронного аукціону визнано ФЕЩИНА Віктора Васильовича. Ціна, яку він запропонував на аукціоні, - 7 777 777 грн (сім мільйонів сімсот сімдесят сім тисяч сімсот сімдесят сім гривень).

 

Вирішення земельних питань

Починаючи з початку каденції та фактично по даний час вживалося ряд дієвих заходів в галузі регулювання земельних відносин. Зокрема, щодо:

-забезпечення раціонального і ефективного використання земель сільськогосподарського призначення (190 сформованих земельних ділянок переданих Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області на загальну площу 2783,5797 га);

-розроблення документації із землеустрою під об’єктами комунальної власності - 10 шт.;

-вирішення питань передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до чинного законодавства. Зокрема, надано 424 дозволи на розроблення документації із землеустрою, затверджено та передано безоплатно в приватну власність 1058 ділянок;

-розроблення генеральних планів населених пунктів;

-ознайомлення та збору матеріалів генеральних планів та планів зонування по населених пунктах, що приєдналися.

Протягом року укладено додаткові угоди про поновлення договорів оренди та договорів оренди земельних ділянок несільськогосподарського призначення на загальну площу 0,0511 га та 34,00 га земель сільськогосподарського призначення. Видано більше 430 довідок громадянам щодо наявності/відсутності земельних ділянок за місцем вимоги. Розглянуто більше, ніж 2000 звернень громадян. Проведено конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності зі здійснення експертної грошової оцінки земельних ділянок, які знаходяться в комунальній власності. Укладено договори купівлі-продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення, загальною площею 0,7529 га. Проведена робота з матеріалами містобудівної документації «Генеральний план та план зонування міста Ізяслав, Шепетівського району, Хмельницької області».

 

Культура та туризм

З метою здійснення заходів із охорони і збереження об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Ізяславської міської територіальної громади, розвитку туризму, проведення інформаційної та культурно-освітньої роботи щодо популяризації культурної спадщини, духовного збагачення громадян, 14 вересня 2021 року рішенням Ізяславської міської ради було створено комунальний заклад «Палац Сангушків». На даний час триває процес вивчення стану комплексу князів Сангушків, оцінки необхідного обсягу та видів робіт. На об’єкті працювали архітектори, реставратори, також проводяться відповідні геологічні, геодезичні та археологічні дослідження.

Загальна вартість проєктних робіт становить 3 969 504,02 грн. Фінансування означених робіт буде здійснюватися при сприянні народного депутата України Олени Копанчук за рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 28 жовтня 2021 року.

У 2021 році з міського бюджету на функціонування закладів культури виділено 18 208,0 тис. грн. Придбано комп’ютерну та офісну техніку (29,2 тис. грн.), звукопідсилюючу апаратуру та акустичну систему (20,6 тис.грн), музичні інструменти (10,9 тис. грн) та сценічні костюми                            (6,4 тис. грн) та інші придбання (100,1 тис. грн). В Ізяславську центральну бібліотеку та бібліотеку-філію №2 с.Радошівка придбано БФП (9,8 тис. грн).

Завдяки проекту «Дія. Цифрова освіта» бібліотеки-філії №5 (с.Михнів), №4 (с.Білогородка), №9 (с.Лютарка), №16 (с.Щурівці) поповнились комп’ютерною технікою в кількості 8 комплектів. Бібліотеку-філію № 5  с.Михнів підключено до мережі Інтернет за спонсорські кошти.

Крім того, кошти було спрямовано на:

-проведення капітального ремонту будівлі (даху, зовнішні опоряджувальні роботи) будинку культури по вул.Центральна,6А в с.Білеве -  678262 грн;

-придбання обладнання і предметів довгострокового користування для сектору культури та туризму міської ради  - 30 000 грн;

-придбання обладнання і предметів довгострокового користування для історико-краєзнавчого музею - 22390 грн;

-придбання металевого дашка  на вхідні двері історико-краєзнавчого музею - 14000 грн.

 

Відділ освіти, молоді та спорту

Вперше реалізовано процедуру конкурсного добору керівників закладів загальної середньої освіти.

У цьому році за кошти громади придбано спеціалізований шкільний автобус ATAMAN. Ведуться перемовини з обласною державною адміністрацією про закупівлю ще двох шкільних автобусів на умовах співфінансування. На сьогодні із 45 населених пунктів до 15 закладів освіти підвозяться понад 500 дітей. 

Для забезпечення повноцінного харчування розроблено примірне чотиритижневе сезонне меню із врахуванням вікової категорії дітей. Заклади освіти забезпечені різноманітними продуктами харчування від постачальників. На даний час Ізяславська громада, одна з небагатьох, забезпечує безоплатним гарячим харчуванням усіх учнів 1-4 класів та пільгових категорій  5-11 класів (діти з інвалідністю, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціалізованих та інклюзивних класах, діти з малозабезпечених сімей, діти які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, діти із сімей учасників АТО, діти з числа внутрішньо переміщених осіб).

З метою організації роботи педагогічних працівників в режимі дистанційного навчання на умовах співфінансування з державного бюджету (432,864 тис.грн (90%) і 48,96 тис.грн) придбано 24 ноутбуки.

 Колектив Мислятинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у результаті участі у Всеукраїнському конкурсі «Вакциновані й відкриті», який відбувся серед закладів освіти, отримав приз - набір з 10 комп’ютерів, 10 гарнітур та 10 роутерів.

Протягом 2021 року за рахунок залишків коштів освітньої субвенції було проведено капітальний ремонт даху Радошівської ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 2870962,88 грн, виготовлено проектно-кошторисна документацію «Капітальний ремонт Радошівської ЗОШ І-ІІІ ст. (утеплення стін)», її експертизу, обстеження, виготовлено енергетичний сертифікат на загальну суму 114383 грн. Проведено заміну вікон на енергозберігаючі у Щурівецькому закладі дошкільної освіти (загальна сума 42000 грн) та Ріпківській гімназії (загальна сума 49000 грн), для Клубівського ліцею придбано морозильну камеру (13000 грн), електроплити для Михлянської та Мислятинської ЗОШ (28000 грн та 25000 грн). Проведено капітальний ремонт трубопроводу системи водопостачання та водовідведення  у Ізяславському НВК № 7 на суму 80000 грн. 

За рахунок коштів місцевого бюджету було придбано для Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №2, ліцей» ім.О.Кушнірука меблі для шкільної їдальні (49400 грн), проведено облаштування території та цоколя Михнівської ЗОШ І-ІІІ ст. (99000 грн), а також придбано спортивний інвентар (41000 грн) для відділення легкої атлетики Ізяславської ДЮСШ та закуплено обладнання для оснащення кабінетів Інклюзивно-ресурсного центру на суму (22222 грн).

За програмою забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної освіти «Нова українська школа» придбано сучасні парти для початкових класів (246 одиниць) на суму 466 651 грн (кошти субвенції - 315 600 грн, кошти співфінансування – 151051 грн), засоби навчання та обладнання (крім комп’ютерів) на суму 284118 грн (кошти субвенції - 255705 грн, кошти співфінансування – 28413 грн), комп’ютерне обладнання для початкових класів (16 одиниць) на  суму 466505 грн (кошти субвенції - 419855 грн, кошти співфінансування – 46650 грн).

Для реалізації освітньої програми «Спроможна школа для кращих результатів» було виділено з державного бюджету 1 425 200 грн, з місцевого бюджету 158000 грн та придбано комплекти обладнання STEM лабораторія.

В цьому році в 5 закладах загальної середньої освіти громади (Ізяславська ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Радошівська ЗОШ І-ІІІ ст., Білогородська ЗОШ І-ІІІ ст., Михнівська ЗОШ І-ІІІ ст., Ізяславський НВК №7) послуги з інклюзивного навчання надаються для 9 школярів. З січня 2022 року ще одна дитина буде навчатися інклюзивно.

За кошти місцевого бюджету, вперше в цьому році, організовано інклюзивне навчання для двох вихованців закладів дошкільної освіти: Радошівський ЗДО і Ізяславський НВК №7. З 1 січня 2022 року кількість дітей дошкільної ланки, які будуть охоплені інклюзивним навчанням, зросте до 5 вихованців (Михнівський ЗДО - 1 дитина, Ізяславський ЗДО №2 - 2 дитини).

Оновлена матеріальна база в групових кімнатах Радошівського ЗДО та Ізяславського ЗДО №2. Всі заклади дошкільної освіти забезпечені ігровим обладнанням та дидактичними посібниками.

 

Заклади охорони здоров’я

У листопаді 2021 року за результатами акредитації закладу охорони здоров’я КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня» підтвердила вищу категорію. Вперше директора цього медичного закладу було обрано за результатами конкурсної процедури.

У 2021 році цим закладом укладено договір із Національною службою здоров’я України щодо визначення напрямку надання медичних послуг по 17 пакетах. Відкрито відділення гемодіалізу, яке обслуговує пацієнтів Ізяславської, Сахновецької, Плужненської громад.

Придбано та встановлено кисневу станцію для безперервного постачання кисню у всі відділення лікарні та проведено реконструкцію трубопроводу киснепостачання по всіх корпусах міської багатопрофільної лікарні, що дає змогу цілодобово забезпечувати медичним киснем ковідні відділення для пацієнтів із гострою респіраторною хворою COVID -19 та інші відділення. Придбано дизель–генератор, потужністю 60 кВт, який забезпечує роботу хірургічного відділення, пологового будинку, відділення гемодіалізу, ВАІТ та відділення невідкладних станів.

Виготовлено проєктно-кошторисну документацію з експертизою та проведений капітальний ремонт частини будівлі складу для розміщення кисневої станції  на суму 569465 тис.грн за кошти громади.

Проведено ремонт та реконструкцію приміщень у відділеннях МБЛ для покращення доступу маломобільних груп населення, а саме: відділення невідкладної екстреної медичної допомоги, терапевтичне відділення, дитяче відділення, неврологічне відділення, консультативно-діагностична поліклініка, пологовий будинок, відділення анестезіології та інтенсивної терапії  на суму 504263 грн коштів місцевого бюджету.

Проведено закупівлю медичного обладнання за кошти НСЗУ (аналізатор критичних станів; імунноферментний аналізатор).

Впродовж 2020-2021 років в КНП «»Ізяславський центр ПМСД» була створена мобільна бригада для реагування на гостру респіраторну хворобу Covid-19, спричинену коронавірусом Sars-cov-2 (для забору біоматеріалу та обстеження методом ПЛР). Цією бригадою було здійснено 2155 виїздів. Також, у зв’язку з пандемією коронавірусу, в ізоляторі Ізяславської АЗПСМ по направленню сімейного лікаря проводять безкоштовний забір біоматеріалу для обстеження методом ПЛР.

Завдяки Програмі фінансової підтримки надання первинної медичної допомоги КНП «Ізяславський центр ПМСД» регулярно виділяються кошти на важливі напрямки:

- стимулювання оплати праці працівників ФАП (ФП) та мобільної медичної бригади, що створена для реагування на гостру респіраторну хворобу Covid-19 – 1 010 526,00 грн;

- забезпечення дітей сухими молочними сумішами (завдяки додатковим коштам громади, діти до 1 року життя з малозабезпечених сімей протягом 2021 року було забезпечено цими сумішами (21 дитина) – 11 000 грн;

- забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення - 333 280 грн;

- оплата послуг (крім комунальних) - 849 410 грн, в тому числі на проведення поточного ремонту амбулаторій для забезпечення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до лікувальних закладів відповідно ДБН – 592 500,00 грн (проведено ремонти на Ріпківській АЗПСМ, Білогородській АЗПСМ та Михнівській АЗПСМ);

- відшкодування вартості лікарських засобів, виписаних за пільговими рецептами лікарів Центру ПМСД на суму 400 000 грн, в тому числі на лікування орфанного захворювання муковісцидоз - 24 900 грн.

Всього за 2021 рік отримано 3 770 627,00 грн.

Для наближення медичної допомоги сільським жителям громади у рамках програми “Доступна медицина” в 2021 році, забезпечено Михнівську амбулаторію новим сучасним службовим автомобілем «RenaultDuster».

В 2021 році з Національною Службою Здоров’я України, укладено 4 договори (таку кількість договорів підписали лише 4 ПМСД в області), що дає можливість бути конкурентоспроможними.

 

«Центр надання соціальних послуг»

Для проведення соціальної роботи та надання соціальних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення, перебувають у складних життєвих обставинах створено і вже майже рік функціонує Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг».

Працівниками комунальної установи забезпечено надання базових соціальних послуг відповідно до державних стандартів соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, підтримку та надання кваліфікованої адресної соціальної допомоги уразливим категоріям населення Ізяславської територіальної громади.

На проведення ремонтних робіт та облаштування  спеціалізованої служби ПСПК Ізяславській міській територіальній громаді виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам  у розмірі 501069 грн.  Комунальною установою «ЦНСП» забезпечено  освоєння коштів державної субвенції місцевим бюджетам у повному обсязі.

З нагоди 30-річчя аварії на ЧАЕС вперше здійснено виплату матеріальної допомоги за рахунок коштів міського бюджету ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС (для 91 особи по 500 грн. кожному).

З метою соціального захисту жителів громади затверджено програму «Турбота» на 2021-2025 роки, відповідно до заходів програми в 2021 році профінансовано відшкодування автоперевізникам витрат за перевезення пільговій категорії населення на 361,4 та залізницею 4,7 тис.грн.

Виплачено компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі на суму 406,1 тис.грн.

У 2021 році 194 громадянам, які опинилися у важкому матеріальному становищі, надано грошову допомогу на лікування та вирішення інших питань надано на суму 800 тис.грн. Також виплачено допомогу на поховання деяких категорій осіб (38 осіб) на суму 76,0 тис.грн.

Крім того у поточному році було надано одноразову матеріальну допомогу для учасників АТО/ООС на суму 60,00 тис.грн.

 

«СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ»

Станом на 01.12.2021 на обліку відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради перебуває 52 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. На даний час 45 дітей охоплено сімейними формами виховання, що становить 86% від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей.

На території Ізяславської міської ради проживає 21 усиновлена дитина та функціонує 1 прийомна сім’я, в якій виховується 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

З метою захисту прав дітей на розгляд комісії з питань захисту прав дитини підготовлено 69 питань та 15 проєктів рішень виконавчого комітету  міської ради про надання згоди на вчинення правочинів.

 

НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Центром надання адміністративних послуг опрацьовано 3968 заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. У  сфері  державної  реєстрації  юридичних  осіб  та  фізичних  осіб-підприємців  опрацьовано 654  заяв. Надано 113 витягів з державного реєстру  юридичних та фізичних осіб-підприємців. Всього за вказаний період надано 20079 адмінпослуг.

Виконавчим  комітетом  забезпечується  державна  політика  у  сфері державної  реєстрації місця проживання громадян. Робота організована таким чином, що громадяни отримують адміністративні послуги з реєстрації/зняття з реєстрації відразу після звернення до працівників.

Працівниками по веденню Реєстру територіальної громади за вказаний період надані адміністративні послуги: зняття з реєстрації місця проживання 1367 осіб; реєстрація місця проживання 911 осіб. Видано 6570 довідок, 356 повідомлень, 341 інформацію на запити.

 

Підтримка органів влади та соціальне партнерство

Успішність Ізяславської міської територіальної громади залежить від тісної і плідної співпраці з органами виконавчої влади, народними депутатами, депутатами обласної та районної рад, підприємствами, агровиробниками, установами, організаціями, підприємцями. Сьогодні хочеться відзначити тісну співпрацю з народною депутаткою Оленою Копанчук, яка допомагає зрушити з мертвої точки питання збереження історичних пам’яток нашого. Вагома співпраця в інфраструктурних проектах (капітальних ремонтах вулиць та закладів соціальної сфери), підтримці медичної та освітньої галузей, забезпеченні громади питною водою у нас з Шепетівськими районною радою та райдержадміністрацією, Хмельницькими облдержадміністрацією та обласною радою, депутатом обласної ради Сергієм Іващуком.

Наші місцеві агровиробники, підприємства, організації, фермери, підприємці в рамках соціального партнерства надавали допомогу в розчищені доріг від снігу; грейдервуванні вулиць та ремонті доріг; допомагали проводити формувальні обрізання зелених насаджень, ліквідовувати стихійні сміттєзвалища та утримувати кладовища і місця загального користування; підтримували заклади освіти, охорони здоров’я, релігійні громади, громадські організації; закуповували для закладів соціальної сфери оргтехніку, інструменти, обладнання, меблі, будівельні та паливно-мастильні матеріали; сприяли та організовували разом з нами святкові заходи; надавали кошти на лікування громадянам; долучались до відновлення вуличного освітлення та багато іншого.

Їх допомога оцінюється не лише сотнями тисяч гривень, а, перш за все, розумінням спільних наших завдань. За активність та соціальне партнерство хочу висловити слова вдячності керівникам та трудовим колективам ТОВ «КонтіненталФармерз Груп», ТОВ «Компанія Укрелітагро», ДП «Ізяславське лісове господасртво», ТОВ «Фармгейт Україна», ТОВ «ІВК Рідний Край», ТОВ «НВА Перлина Поділля», ТОВ «Україна 2001», ТОВ «Якуш-Агро», ТОВ «Агро Інвест», ПП «Ізяславмолпродукт», ПрАТ «Ізяславський хлібозавод», ПП «Експрес», ТОВ «Зелений парк», ТОВ «Ізяславтрасбуд», ТОВ «Дельтар», ТОВ «Слава», ТОВ «Камчатка», ТОВ «АгросВіста», ФГ «Сім’я», ДП «Хмельницька АЕС», ТОВ «Бартнік», ТОВ  «Галеон», ПП «Магніт Ресурс», КП «Комуненерго», КП «Сошне», КП «Ізяславводоканал», КП «Ізяславтепломережа», КП «Житлосервіс», КП «Білогородка», КП «Лютарка», фермерам Сергію Томашенку, Івану Кушніруку, Юрію Карачуну, ВололодимируФедорчуку, Андрію Федорчуку, Руслану Федорчуку, підприємцям А.Стрільчуку, Р.Костю, С.Фомичу, В.Яремчуку, О.Корінцю, Л.Лук’янчуку, Р.Семенюку, А.Півтораку, О.Остапчуку, В.Довганю, О.Шихову, Д.Верболюку, О.Остапчуку, В.Таранюк, Ю.Писаку та багатьом іншим небайдужим громадянам та трудовим колективам.

Щирі  слова  вдячності  заслуговують  і  депутати  міської  ради,  працівники галузей освіти, культури, соціального захисту, комунальних підприємств, всі ті, хто забезпечують діяльність громади. Також вдячний мешканцям громади за підтримку, розуміння, терпіння, злагоджену роботу та щоденну працю, за активну і дієву позицію у вирішенні питань життєзабезпечення нашої громади.

Вірю в те, що з року в рік подібна співпраця буде лише зміцнюватись, а число охочих нам допомогти збільшуватиметься. Адже ми працюємо виключно в інтересах та задля процвітяння громади.

 

СТРАТЕГІЧНІ ЗАВДАННЯ НА 2022 РІК

Наступного року будемо рухатись тільки вперед, зміцнюватимемо нашу громаду, втілюватимемо нові проекти. Серед головних завдань: проведення капітального ремонту стадіону Ізяславської ДЮСШ (вартість близько 29 млнгрн); проведення капітального ремонту вулиці Миколи Микитюка в місті (вартість близько 30 млнгрн); будівництво нових водогонів, перш за все у с.Михля в рамках обласної Програми «Питна вода Хмельниччини»  (вартість близько 6,5 млнгрн); виконання ремонтних робіт під’їзних шляхів до багатоквартирних будинків; облаштування ігрових зон та дитячих майданчиків на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків; облаштування контейнерних майданчиків для збору твердих побутових відходів у селах громади; поточні ремонти доріг громади; покращення матеріальної бази всіх закладів та підприємств  міської ради; закупівля спеціальної комунальної техніки та шкільних автобусів; створення Центру надання культурних послуг та багато інших.

Підсумовуючи роботу за поточний рік можна впевнено сказати, що незважаючи на труднощі нам вдалося витримати всі випробування, забезпечити безперебійну роботу комунальних  установ, підприємств та організацій міської ради і закласти основу для подальшого зростання і розвитку громади в цілому.

Не можна сказати, що було легко, проте в нашій громаді працьовиті, небайдужі, цілеспрямовані люди, які переймаються її життєдіяльністю і не стоять осторонь щодо їх вирішення.

Будемо й надалі працювати в обраному напрямку в інтересах і на благо наших  громадян,  для загального розквіту й благополуччя, намагаючись максимально і в повному обсязі задовольнити потреби, а головне – виправдати довіру людей.

МИ РАЗОМ ЗМІНЮЄМО НАШУ ГРОМАДУ!

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь