A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

2023 рік

Фото без опису

В єдності – наша сила!

(звіт Ізяславського міського голови Сергія Шлегеля)

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, як міський голова, маю щороку звітувати перед громадою про виконання своїх повноважень, про підсумки роботи депутатського корпусу міської ради, її виконавчого комітету, комунальних підприємств та установ, підпорядкованих міській раді, за 2023 рік.

В умовах повномасштабної війни цьогоріч було прийнято рішення не збирати масово громадськість, щоб не наражати на небезпеку.

Завдяки нашим збройним силам Ізяславська міська територіальна громада має змогу працювати та підтримувати армію.

Як жила та працювала громада в тилу під час повномасштабного вторгнення, які пріоритети в роботі – сьогодні  я прозвітуюсь перед вами, перед нашою громадою про роботу за 2023 рік з почуттям особливої відповідальності та вдячності. Адже все, що зроблено за звітний період, є результатом колективної праці депутатського корпусу, працівників виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств та громадськості.

24  лютого  2022  року  розпочалося  повномасштабне  вторгнення  російської федерації на територію України, і кривава війна, яка триває з 2014 року, поставила перед нами нові завдання і виклики, кардинально змінила наші плани як на мирне життя, так  і  на  перспективи  розвитку  громади. 

У підсумку 2023 рік для Ізяславщини став роком витривалості та незламності, роком втрат найкращих воїнів-Героїв, роком дерусифікації й декомунізації, українського відродження і духовного піднесення.

Так, завдяки нашим відважним захисникам, які звільняють кілометр за кілометром, місто за містом, вибивають ворога з української землі, Ізяславська міська територіальна громада відносно у безпеці. Та якщо тил не буде допомагати для фронту, то фронт буде там, де тил. Тому ані на мить не припинялась діяльність волонтерського руху на Ізяславщині. До масштабного волонтерського руху долучалися навіть мешканці із найменшого населеного пункту нашої громади, аби допомогти тим, хто залишився без домівки, аби підтримати наших оборонців. Це люди різного віку, професій, соціального статусу, проте з великими гарячими українськими серцями. Для них немає нічого неможливого: шукають по всьому світу бронежилети, дрони, тепловізори, плетуть маскувальні сітки, знаходять потрібні ліки, готують тонни смачної їжі, в`яжуть/шиють потрібні захисникам речі та відвозять на передову… Навіть маленькі діти стали частиною великої боротьби – роблять вироби, співають, грають на музичних інструментах, щоб доєднатися до волонтерських ініціатив, щоб не залишатися осторонь, коли вся країна протистоїть ворогу.

Крім  того,  впродовж  року  на  теренах  громади  було організовано цілу низку благодійних концертів, ярмарок та інших тематичних заходів, на яких збиралися кошти на потреби нашим військовим. 

Крім оборонців, котрі перебувають у зоні бойових дій, не забуваємо й про поранених  наших земляків-захисників. Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни постійно приймає поранених військових з гарячих точок України. Тут вони отримують необхідну медичну допомогу та проходять реабілітацію. Серед бійців є й наші земляки.

Щоб створити якомога кращі умови для підопічних в обласному госпіталі ветеранів війни, вже котрий рік Ізяславщина організовує благодійний збір продуктів харчування для медичного закладу.

Спільна діяльність старостинських округів міської територіальної громади, а також фізичних осіб-підприємців, благодійників та небайдужих жителів громади дала свій результат. Було оперативно зібрано такі продукти харчування, як: картопля, морква, капуста, столовий буряк, цибуля, перець, часник яблука, квашені огірки та помідори, олія, тощо. Загалом, збирали якнайбільше свіжих сезонних фруктів та овочів, щоб бійці збагатились вітамінами, зміцнили свій імунітет та якнайшвидше одужували. Скільки всього необхідного зібрали для поранених воїнів – підрахувати складно, проте довелось кілька траншів  заготівлі доставляти до госпіталю.

Не забули й про прикордонників з Національної Академії (м.Хмельницький) та їх чотирилапих напарників. Їм також було доставлено вантаж пожитків.

Приємно відзначити, що патріотизм і прагнення допомогти українським військовим не зменшує обертів. Тому що у нас, українців, єдине заповітне бажання – довгоочікувана перемога над підлими російськими окупантами.

За останні два роки вже налагоджено  нашою громадою співпрацю з багатьма благодійними фондами, волонтерами. На засадах партнерства і порозуміння спільно підтримують внутрішньо-переміщених осіб, які знайшли прихисток в Ізяславській громаді.

Чимало звичайних родин нашої громади відчинили двері своїх домівок для біженців. Також облаштовано пункт прийому переселенців в приміщенні Ізяславської дитячо-юнацької спортивної школи, де наразі проживає така категорія осіб. Так, спортивний заклад не може замінити дім, проте постійно вживаються усі дієві заходи, аби створити належні умови проживання постраждалим особам. До покращення умов перебування переселенців у цьому закладі долучився Хмельницький регіональний центр Благодійного фонду «Рокада», яким було придбано та передано побутову техніку (холодильник та бойлер). Це дає змогу хоча б частково забезпечити базові санітарно-гігієнічні потреби людей, які опинились в надзвичайно складних життєвих обставинах. Хмельницький регіональний центр вже вкотре підтримує найбільш вразливих категорій постраждалих людей, які проживають на Ізяславщині.

Також на початку цього року до Ізяславщини прибули нові благодійники - Благодійний фонд «Карітас» Української греко-католицької церкви, щоб допомогти найбільш вразливій категорії серед внутрішньо переміщених осіб (особам з інвалідністю (І-ІІ групи), особам похилого віку (60 років +); багатодітним сім’ям,  і т.п).  Періодично надавалась гуманітарна допомога для вищезгаданої категорії родин переселенців, які офіційно зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Центрі надання адміністративних послуг Ізяславської міської ради або в управлінні соціального захисту населення Шепетівської райдержадміністрації (м.Ізяслав, вул.Шевченка, 10В) та проживають на території громади.

Зокрема, двічі на місяць у приміщенні комунальної установи "Центр надання соціальних послуг" Ізяславської міської ради проводяться тренінгові заняття в рамках соціального проекту «Мама -  Хаб» спільно із ГО «Центр реабілітації та відновлення» для внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, регулярно відвідує з гуманітарною місією Ізяславщину волонтерська команда у складі активістів організації молоді ППО ВП ХАЕС.

У серпні поточного року  вже вкотре у рамках тісної співпраці Ізяславську громаду відвідали наші польські друзі Януш та Ева Цвинарі. Європейські благодійники зазначають, що у Польщі живуть чимало людей, які підтримують Україну, а також самих українців, які переживають за долю рідної країни. Кількатонна партія благодійної допомоги включала у себе: теплий одяг, взуття, пледи для дорослих та дітей, дитячі речі та інше. Її одразу посортовано, спаковано та у той же день (в неділю) роздано для переселенців - сімей з дітьми,  котрі знайшли прихисток на Ізяславщині. Також отриманий вантаж з європейською гуманітарною допомогою було доставлено до КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня». В основному це були медичні маски, антисептики, багатофункціональні ліжка, обладнання, тощо. Ця допомога дозволить покращити якість медичних послуг у медичному закладі як для місцевих жителів Ізяславщини, так і для переселенців.

Цього ж літа вдалось реалізувати ще одну благодійну ідею – створити кімнату освітнього простору «Оптіма» для дітлахів віком від 6 до 18 років. Реалізувати цей проєкт вдалось завдяки Фонду «Terre des hommes» в Україні, благодійним фондам «Захід Шанс» та «Посмішка ЮА», громадським організаціям «Світ у барвах» та «Центр реабілітації та відновлення», фінансуванню фонду “Swiss Solidarity” та Центру кризи та підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції. Діяльність освітнього простору проваджується у рамках проєкту «ProAction - покращення доступу до житла, освіти та якісних соціальних послуг для дітей та сімей в Україні». Простір «Оптіма» створений для допомоги родинам з дітьми, які постраждали від військових дій та знайшли прихисток у нашій громаді, а також малозабезпеченим місцевим сім’ям.

Його завдання – для проведення онлайн-навчання (у кого немає гаджетів чи поганий інтернет), а також для психологічного розвантаження дітвори. Також передбачені послуги неформальної освіти, де діти мають змогу навчатися новому.  Освітній процес не можна ставити на паузу, адже сьогоднішні школярі завтра розбудовуватимуть країну. Крім того, у цьому приміщенні організовуються корисні та цікаві дозвілля для дітлахів. Це чудова можливість відволікти дітей-переселенців від стресів та занурити в такий затишний простір, в якому будуть грати із ними у розвивальні ігри та вчити їх чомусь новому. Також планується робота із батьками цих дітей.

Також у приміщенні комунальної установи "Центр надання соціальних послуг" Ізяславської міської ради на постійній основі функціонує «соціальний гардероб», де переселенці та особи, котрі опинились у скрутному становищі, у будні (08.00-16.00 год.) мають можливість підібрати собі речі (одяг, взуття). Зокрема, для малечі є в наявності різноманітні іграшки.

Крім того, восени сусідня громада - Крупецька об’єднана  сільська територіальна громада - зазнала значних руйнувань від російських атак з повітря. У зв’язку із цим наша громада надала підтримку в усуненні наслідків руйнувань, а саме: 381 шиферний лист, 45 кг шиферних цвяхів, а  також працівниками бюджетних сфер Ізяславщини зібрано та передано до Крупецької громади гуманітарну допомогу - продукти довготривалого терміну зберігання.   

Незважаючи на воєнний стан в Україні, процеси забезпечення життєдіяльності Ізяславської громади не припинялися. Всі служби, організації та установи продовжували функціонувати. Ні на день не припиняли свою роботу комунальні служби.

Дозвольте зупинитися на головних напрямках діяльності міської ради, що   вдалося  і чого не вдалося досягти за  цей  період.

Результати роботи міської ради в значній мірі залежать від працездатності депутатів і постійних депутатських профільних комісій. За 2023 рік забезпечено підготовку та проведено 18 сесій міської ради, на яких депутатами прийнято на користь і в інтересах громади 471 рішення з питань бюджету, соціально-економічного та культурного  розвитку, управління комунальною власністю, роботи комунальних закладів, установ та підприємств, виконавчих органів міської ради, соціального характеру тощо. Усі ухвалені рішення спрямовані на покращення економічного та соціально-культурного розвитку громади та її інфраструктури на скільки можливо у воєнний час. Крім того, у 2023 році пріоритетом залишалась фінансова підтримка Збройних Сил України, створення  матеріальних резервів громади.

Депутати міської ради, незважаючи на свої політичні уподобання, працювали злагоджено та консолідували всі зусилля на розбудову громади. Проте повномасштабне вторгнення окупантів на територію України внесло свої корективи. Протягом 2023 року половину депутатського складу було оновлено (14 місцевих обранців склали свої депутатські повноваження з власних причин, серед яких 1 – у зв’язку із смертю), що трохи ускладнювало роботу міської ради. Так, для ухвалення важливих рішень на благо громади була достатня кількість депутатів, проте варто не забувати, що депутатська діяльність – це у першу чергу відповідальність на добровільних засадах та в інтересах громади.  

У звітному періоді було забезпечено належне виконання власних та делегованих повноважень. Також проведено 18 засідань виконавчого комітету, прийнято – 275 рішень, які перебувають на постійному контролі.

 

Розгляд звернень

Одним  із  пріоритетних  напрямків  діяльності  міської  ради  є  робота  зі  зверненнями  громадян. З цією метою створено належні умови прийому громадян, забезпечено  своєчасний  та  якісний  розгляд  пропозицій,  заяв  і  скарг,  для оперативного вирішення порушених питань.

Впродовж майже року до міської ради надійшло 1256 (2022 р. - 3695) письмових та усних звернень. Старостами старостинських округів  прийнято та розглянуто - 2689 звернень громадян. Найбільш актуальними залишаються питання: житлово-комунального господарства; соціальної політики, землевідведення та  землекористування. Особлива  увага  приділяється  зверненням  від  найменш  захищених  категорій населення, зокрема учасників бойових дій, інвалідів, ветеранів війни та праці, осіб, які постраждали від аварії на ЧАЕС, одиноких матерів, учасників бойових дій та членів їх сімей, внутрішньопереміщених осіб та інших громадян, які потребують соціального захисту та підтримки.

Бюджет громади

 

Фінансовий аспект є одним із найсуттєвіших, від якого значною мірою залежить успішність функціонування територіальної громади, її можливість надавати більш якісні та різноманітні послуги своїм жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, створювати умови для розвитку підприємництва, залучення інвестиційного капіталу, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання її жителів.

У зв’язку з російською агресією Кабінет Міністрів України прийняв низку нормативно-правових актів, якими призупинено фінансування більшості видатків розвитку, за винятком забезпечення об’єктів критичної інфраструктури.

Попри існуючі об’єктивні та суб’єктивні труднощі, усі важливі сфери життєдіяльності громади функціонували, при цьому забезпечуючи надходження до місцевої казни.

Отже, бюджет Ізяславської міської територіальної громади за 11 місяців 2023 року виконаний по власних доходах загального фонду на 105,5%, надходження становлять 153308,3 тис.грн.

Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 6,8% або на 9707,2 тис.грн.

До спеціального фонду надходження становлять - 18284,7 тис.грн., ріст до відповідного періоду минулого року 6739,2 тис.грн.

В загальних надходженнях найбільшу питому вагу займають надходження податку на доходи фізичних осіб — 61,2%, виконання затверджених показників за 11 місяців становить 103,3%, при плані 90847,6 тис.грн., фактично надійшло 93830,6 тис.грн.

Питома вага місцевих податків і зборів становить 30,9% та надходження 47422,5 тис.грн., із них надходження податку на нерухоме майно, відмінне в і земельної ділянки - 6176,9 тис.грн. та ріст до відповідного періоду минулого року 27,4% або 1327,6 тис.грн., надходження плати за землю, в тому числі і орендної плати - 17685,3 тис.грн. та ріст до минулого року 20,9% або 3057,8 тис.грн., єдиного податку надійшло 23521,5 тис.грн. та ріст до минулого року 13,6% або 2811,6 тис.грн.

Надходження до бюджету розвитку забезпечено за рахунок коштів від продажу майна комунальної власності в сумі 1035,1 тис.грн. та від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення - 1065,4 тис.грн.

Робота фінансового управління міської ради спрямована не тільки на забезпечення затверджених планових показників, але залучення резервів наповнення дохідної бази міського бюджету.

На постійному контролі знаходиться питання погашення податкового боргу, за звітний період підготовлено та направлено 84 листи боржникам, щодо яких рахуються значні суми боргу та проведено співбесіди з систематичними боржниками по оплаті податків, за результатами проведеної роботи до міського бюджету додатково надійшло 627,5 тис.грн.

Проведено аналіз щодо повноти та своєчасності декларування платниками податків і зборів, внаслідок подано уточнюючі декларації по СТОВ «Слава», ФГ «Ірина-2005», ТОВ «Михнівські лани», «Фіш 4 сезони», додатково зареєстровано та сплачено зобов’язання на суму 103,5 тис.грн.

Окрім того, проводиться робота щодо розширення оподаткування податком на нерухоме майно, в результаті проведеної роботи 137 власникам нараховано податок на суму 205,4 тис.грн.

Здійснено організаційні заходи щодо роботи комісії з питань легалізації виплати заробітної плати, зайнятості населення, своєчасності сплати податків та інших обов’язкових платежів. За звітний період проведено спільні обстеження 293 суб’єктів господарювання щодо дотримання ними вимог законодавства в частині «тіньової» зайнятості та легалізації виплат заробітної плати. На засіданнях комісії заслухано 15 керівників та підприємців, якими виплачувалась заробітна плата менше мінімального розміру. За результатами проведених заходів збільшено кількість укладених трудових відносин з найманими працівниками та забезпечено надходження до міського бюджету понад 250 тис.грн.

Щоденно проводиться аналіз повноти сплати податку на доходи фізичних осіб від оренди земельних часток (паїв). Внаслідок проведеної роботи забезпечено своєчасне надходження податку до міського бюджету та збільшення обсягу доходів на 4059,6 тис.грн.

Отримані доходи забезпечили загальну позитивну тенденцію в частині фінансування видатків, а саме:

забезпечено своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, проведено розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами;

профінансовано інші видатки, необхідні для виконання бюджетними установами своїх функцій та пріоритетні Програми.

Видаткова частина загального фонду міського бюджету за 11 місяців 2023 року виконана в обсязі 222492,0 тис.грн., що становить 84,0% до уточнених річних призначень.

Видатки на оплату праці з нарахуваннями працівників бюджетних установ проведено в сумі 162597,8 тис.грн., що становить 94,9% в зальному обсязі видатків.

Видатки на оплату спожитих установами енергоносіїв становлять 14190,2 тис.грн. або 69,4% до призначень звітного періоду та 60,9% до річних призначень.

Пріоритетним напрямком з початку військових дій на території України є спрямування коштів на підтримку підрозділів територіальної оборони, покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, третього відділу Шепетівського РТЦК та СП, Хмельницького ОТЦК та СП, реалізацію заходів правового режиму воєнного стану, безпеки і правопорядку на території громади.

В 2023 році на виконання заходів Програми національного спротиву та заходів з територіальної оборони Ізяславської міської територіальної громади на 2023 рік спрямовано кошти в сумі:

- придбання паливо-мастильних матеріалів для організації підвезень, перевезень особового складу, доставки військовослужбовців, мобілізованих до місць виконання завдань - 414,0 тис.грн.;

- проведено оплату послуг з організації харчування роти охорони 3-го відділу Шепетівського РТЦК та СП - 197,7 тис.грн.;

- покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин, третього відділу Шепетівського РТЦК та СП, зокрема: військова частина А 3730 - 500,0 тис.грн., військова частина А 4638 - 300,0 тис.грн., військова частина А 7010 - 200,0 тис.грн., третій відділ Шепетівського РТЦК та СП - 200,0 тис.грн., військова частина А 4918 - 150,0 тис.грн.

Для надання допомоги військовим частинам шляхом придбання та подальшої передачі товарно-матеріальних цінностей виділено кошти в сумі 485,7 тис.грн., з них на:

- автомобільні шини для транспортного засобу військової частини А 7181 - 235,7 тис.грн.;

- дрони для 25 окремого штурмового батальйону військової частини А 4640 – 250,0 тис.грн.

Виходячи із фінансових можливостей місцевого бюджету, і в подальшому будуть спрямовуватись кошти на підтримку обороноздатності держави для наближення неминучої перемоги над ворогом.

Для підтримки громад, які постраждали від російської агресії, виділено іншу субвенцію з бюджету громади для бюджету Високопільської селищної територіальної громади Бериславського району Херсонської області в сумі 500,0 тис.грн. на проведення будівельно-ремонтних робіт, у тому числі на виготовлення проектної документації, придбання будівельних та інших матеріалів, необхідних для відновлювальних робіт на об’єктах житлового призначення у смт. Високопілля.

Окрім того, на фінансування Комплексної програми запобігання та зменшення впливу надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, забезпечення пожежної безпеки на території Ізяславської міської ради використано 597,9 тис.грн. та Комплексної програми профілактики злочинності та охорони громадського порядку на території Ізяславської міської територіальної 2021-2025 роки в сумі 170,0 тис.грн.

Наразі проводиться робота над розробленням напрямків Стратегії розвитку Ізяславської міської територіальної громади, опрацьовано матеріали щодо опитування громадян та бізнесу з основних проблем, які існують в громаді, та пропозиції щодо проектів розвитку громади, організовано навчальний захід з експертами групи зі стратегічного планування та розвитку громад U-LEAD залучено учнів освітніх закладів до розгляду, а саме підготовка малюнків до проекту «Майбутнє бачення розвитку громади очима дітей».

 

 

Житлово-комунальне господарство, благоустрій та інфраструктура

 

Житлово-комунальне господарство завжди було однією з найбільш важливих сфер життя Ізяславщини. Проте після запровадження в країні воєнного стану і призупинення фінансування капітальних видатків відчутно вплинуло на цю галузь нашої громади. Зважаючи на ряд об'єктивних причин, можна сказати, що головне, над чим працювала  житлово-комунальна  сфера,  -  це  надання  населенню  та  утримання  на відповідному рівні усіх житлово-комунальних послуг. Хоч зробити це було нелегко, та все ж вдалося уникнути в роботі критичних моментів та надзвичайних ситуацій. 

З початком повномасштабної російської агресії проти України життєво необхідним стало облаштування укриттів на випадок повітряних тривог, наслідків аварій, стихійних лих, небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій. На даний час в Ізяславській міській територіальній громаді визначено понад 36 найпростіших укриттів та 39 ПРУ, до яких забезпечено доступ.

 

 

КП «Ізяславводоканал»

У зв’язку із зношеністю водогонів та систем водовідведення, морально та фізично застарілим обладнанням, відсутністю спеціалізованої техніки проблем в галузі водопостачання та водовідведення вистачає. Та все ж є певні позитивні досягнення.

Цьогоріч за 11 місяців КП «Ізяславводоканал» отримав прибуток від своєї діяльності у розмірі 3064,5 тис.грн. Завдяки цьому вдається ремонтувати та відновлювати техніку, технологічне обладнання та устаткування, ремонтувати мережі водопостачання та водовідведення (загальна протяжність водопровідних мереж становить 96,9 км пропускною потужністю 4,3 тис.м3 води на добу, а протяжність каналізаційних мереж - 23,3 км пропускною потужністю 4,2 тис.м3 стоків на добу). У порівнянні з минулим роком зношеність основних засобів по підприємству вже становить 24% (2022 р. – 79%).

З метою покращення надання послуг з водопостачання та водовідведення   КП „Ізяславводоканал”  за власні кошти  було придбано: мулосос  з гідродинамічною установкою, за допомогою якого є можливість ефективно ліквідовувати затори в каналізаційних колекторах, діаметр яких складає до 800 мм; генератор дизельний 50 кВт та  8 кВт; 3 шт. глибинних насосів; каналізаційний насос; РН метр і киснемір  в лабораторію.

За рахунок коштів міського бюджету вдалось придбати необхідні матеріали і обладнання для капітального ремонту каналізаційних очисних споруд (720,0 тис.грн.), паяльну станцію (87,0 тис.грн.), спеціальний автомобіль для  виїзду аварійних бригад (670,0 тис.грн.), металошукач для виявлення (знаходження) колодязів та комунікацій (заасфальтовані/засипані).

Крім того, протягом звітного періоду усунено  понад 496 поривів різної складності на водопроводах та каналізаціях міста. Також було прокладено нові центральні трубопроводи з підключенням мешканців з встановленням вузлів обліку по вулиці О.Кобилянської та провулках: О.Кобилянської,  Залізничний,  1 Грудня  загальною протяжністю 560 метрів погонних.

Наразі вживаються відповідні підготовчі заходи щодо реконструкції очисних споруд та чищення біоставу від намулу, адже це одна із найголовніших проблем у цій сфері.

На даний час підприємство не має заборгованості із заробітної плати та за спожиті енергоносії.

 

 

КП «Житлокомунсервіс»

 

На організацію проведення благоустрою населених пунктів із загального  фонду направлено 3862,3 тис.грн. та за 11 місяців профінансовано видатки в  сумі 2705,7 тис.грн.; із спеціального фонду направлено 549.9 тис.грн. та за 11  місяців профінансовано видатки в сумі 170,0 тис.грн.

Для забезпечення функціонування КП «Житлокомунсервіс» направлено 9516,6 тис.грн. та проведено видатки в сумі 7893,8 тис.грн. на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам.

На утримання та 2023 ремонт доріг і тротуарів із загального фонду  направлено 4156,2 тис.грн. та профінансовано видатки в сумі 3964,2 тис.грн.; за рахунок спеціального фонду направлено - 1545,4 тис.грн. та профінансовано видатки в сумі 284,9 тис.грн.   

Для експлуатації та технічного обслуговування житлового фонду передбачено 116,6 тис.грн., профінансовано видатки в сумі 115,7 тис.грн.

За звітний період було проведено:

- косметичний ремонт під’їздів (побілка стін, покрашення панелей, сходових перил, поштових скриньок, вікон) у 10 житлових будинках (по вулицях Шевченка №№ 59, 61, 63, БОС № 14, М.Микитюка №№ 106А, 106Г, 106В, 106Д, провулку Спортивний №№ 2,4);

- утеплення під’їздів (виготовлено та встановлено 7 вхідних металевих дверей при вході у багатоквартирні житлові будинки по вулицях Незалежності № 53, Шевченка № 21, БОС14, М.Микитюка №№ 106А, 106В);

- замінено дві аварійні опори вуличного освітлення, виконано 118 заявок, замінено лампочок (482 шт.) та світильників (87 шт.), встановлено лічильників (14 шт.);

- використано при поточному ремонті вуличного освітлення: провід СІП 2х16 (1770 м) та провід АВВГ 2х2,5 (141 м).

За рахунок коштів міського бюджету проведено виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію гуртожитку під багатоквартирний житловий будинок по вул.М.Микитюка, 108 в м.Ізяслав Хмельницької області - 183,4 тис.грн. та проведено експертизу вищезазначеної проектно-кошторисної документації на суму 28,3 тис.грн.

Для покращення надання послуг КП «Житлокомунсервіс» за рахунок коштів спеціального фонду виділено 4900,0 тис.грн., в тому числі на:

- придбання навантажувача телескопічного JCB - 2600,0 тис.грн.;

- придбання маніпулятора-самоскида з грейферним ковшом - 2300,0 тис.грн.

Природоохоронні заходи: за рахунок цільових фондів проведено в сумі 241,4 тис.грн. на оплату послуг з упорядкування полігону твердих побутових відходів та придбання урн і сміттєвих контейнерів.

На організацію та проведення громадських робіт направлено 60,0 тис.грн. та профінансовано видатки в сумі 49,6 тис.грн. на оплату праці осіб, на яких за рішенням суду накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно-корисних робіт.

Протягом поточного року відповідно до актів обстеження зелених насаджень було видалено 395 аварійних дерев, а також проведено кронування 154 дерев в громаді. 

На території КП «Житлокомунсервіс» працює пункт тимчасової ізоляції безпритульних тварин. Після проходження карантинного періоду проводяться вакцинація, стерилізація/кастрація, кліпсування безпритульних тварин. За звітний період на території громади було виловлено  та проведено стерилізацію/кастрацію 65 безпритульним собакам на загальну суму 38,5 тис.грн.

Наразі комунальним підприємством проводиться претензійно-позовна робота. На розгляді в Ізяславському районному суді перебувають 29 заяв на суму 100455,87 грн. про стягнення заборгованості за утримання будинків та прибудинкової території.

 

КП «Ізяславтепломережа»

Дане підприємство забезпечує теплом об’єкти житлового фонду, соціально-культурної сфери, інших бюджетних установ та приватних структур, загальною площею 102,3 тис.кв.м. Теплова енергія виробляється на 8 котельнях підприємства.

В поточному році КП «Ізяславтепломережа» очікується відпустити  споживачам 11,5 тис. Гкал  теплової  енергії  для потреб  централізованого опалення.

Відповідно до  запровадження  мораторію на підвищення тарифів для населення  у сфері теплопостачання у зв’язку з військовим станом на території України встановлені тарифи на теплову енергію та послуги з постачання теплової енергії не застосовувались та залишились на рівні діючих тарифів 2018 року.

Через невідповідність діючих тарифів фактичній вартості послуг  сума невідшкодованої різниці в тарифах станом на 01.10.2023 року складає 27215.5 тис.грн. Сума заборгованості за природний газ ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» за минулий опалювальний період складає 14424.5 тис.грн. Дебіторська заборгованість становить 5779.0 тис.грн., в т.ч. населення 5492.6 тис.грн., установи, що фінансуються з державного бюджету - 20,8 тис.грн., з місцевого бюджету - 65.8 тис.грн., госпрозрахункові підприємства - 199,8 тис.грн.

Із загальної суми заборгованості 95% складає заборгованість населення.

У зв’язку з невідповідністю фактичної температури зовнішнього повітря відносно нормативної, врахованої при формуванні тарифу на теплову енергію, здійснено перерахунок за спожиту теплову енергію для населення станом на 1.11.2023 р. 2023 року на суму 549.1 тис. грн.

Не зважаючи на важкий фінансовий стан,  КП «Ізяславтепломережа»  надавало послуги з  теплопостачання своєчасно і безперебійно; підтримувало теплогенеруюче обладнання в належному робочому стані.

         За власні кошти  виконано закупівлю матеріалів та проведено роботи  по підготовці основного та допоміжного обладнання котелень і теплових мереж до опалювального періоду на суму 336,4 тис.грн. та складено відповідні акти готовності.

З метою забезпечення безаварійного проходження опалювального періоду через нестабільне електропостачання котелень, за рахунок коштів з місцевого бюджету закуплено автономну електростанцію (дизель-генератор DG28kVA 20кВт) вартістю 250 тис.грн., тепловий лічильник з комплектуючими для встановлення в котельні по вул.Грушевського – 41,5 тис.грн. А дизель-генератор ВDТ4М55 вартістю 452.2 тис. грн. - отримано від міжнародних донорів.

 

 

 

Діяльність лісогосподарських підприємств

На території громади на даний час фактично діє КП «Сошне». Наразі  триває процедура реорганізації шляхом приєднання КП «Лютарка», КП «Білогородка» до КП «Сошне».

На сьогодні підприємство здійснює догляд та охорону лісових масивів не лише у Сошному, а й у Поліському, Радошівці, Двірці та Мислятині.

У майбутньому КП «Сошне» здійснюватиме догляд та охорону лісових масивів загальною площею близько  1600 га.

Станом на 01 грудня 2023 року підприємство отримало дохід на загальну суму 2292,8 тис.грн., реалізувавши при цьому 1824 м3 деревини, в т.ч. для населення 138 м3.

Також підприємством проводиться активна робота щодо надання допомоги усій громаді у проведенні благоустрою:

- надано допомогу у ремонті спортзалу села Михля;

- проведено ремонт криниці громадського користування с.Михля.

 Крім того, в поточному році проводилося грейдерування доріг та лісопатологічне обстеження для виявлення осередків шкідників лісових насаджень. Зокрема, проведено комплекс робіт по виготовленню технічної документації із землеустрою по КП «Поліське», КП «Мислятин», КП «Радошівка».

З метою зміцнення матеріально-технічної бази придбано за рахунок власних та з місцевого бюджету коштів основні засоби на суму 390,959 тис.грн., в тому числі 2 бензопили на суму 42,959 тис.грн. та рубальну машину-щепоріз на суму 348,000 тис.грн. на кошти, виділені з місцевого бюджету.

 

КП «Ізяславське міське бюро технічної інвентаризації»

 

За  10 місяців 2023 рік доходи КП «Ізяславське міське бюро технічної інвентаризації» складають –  1596,6 тис.грн., а витрати - 1622,5 тис.грн. Цьогоріч бюджет підприємства дефіцитний. Причина цьому – у серпні- вересні поточного року проведено 2023 ремонт переданих у господарське відання приміщень (заміна вікон, часткова заміна дверей, фарбування стін).

 

Комунальне майно

Ізяславською міською радою та її виконавчим комітетом напрацьовано та вирішено за звітний період багато питань щодо приватизації, оренди, використання та відчуження комунального майна, управління об’єктами комунальної власності відповідно до чинного законодавства. За 2023 рік вжито заходи щодо реєстрації та перереєстрації об’єктів комунальної власності Ізяславської міської територіальної громади. Зокрема, зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно на 17 об’єктів ннерухомості. На даний час підлягає реєстрації та перереєстрації понад 50 об’єктів. Об’єкти комунальної власності на територіях сільських населених пунктів громади потребують технічної інвентаризації та реєстрації права власності.

Підготовлено документи для реєстрації права власності:

- громадський будинок (с.Білеве, вул.Центральна, 5-А);

- громадський будинок (с.Щурівці, вул.Центральна, 17);

- будівля ФАП (с.Топори, вул.Шкільна, 22-А).

Забезпечено проведення електронних аукціонів на передачу в оренду приміщень комунальної власності. Передано в оренду 4 об’єкти.

Слід зазначити, що вже завершено приватизацію через електронний аукціон об’єктів малої приватизації:

- нежитлового приміщення, гаража по вул.Незалежності, 13/12, м.Ізяслав, ціна продажу об'єкта приватизації 96 тис.грн. з ПДВ;

- гаража по вул. Незалежності, 13/18-В, м.Ізяслав, ціна продажу об'єкта приватизації 251,111 тис.грн.;

- гаража по вул. Незалежності, 13/18-Г, м.Ізяслав, ціна продажу об'єкта приватизації 103 тис.грн.;

- виробничого будинку з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами по вул. Миколи Микитюка, 106-К, м.Ізяслав, ціна продажу об'єкта приватизації 585 тис.грн.

- нежитлової будівлі по вул.Б.Хмельницького, 69, ціна продажу об’єкта приватизації – 320,032 тис.грн.

 

 

Вирішення земельних питань

 

Протягом поточного року розглянуто 756 звернень громадян щодо вирішення земельних питань. Із них 544 звернень розглянуто на сесіях Ізяславської міської ради.

Позитивно вирішених звернень 509, по 35 - відмовлено у задоволенні питань, що були предметом звернень (в основному через введення воєнного стану в Україні).

Розглянуто 128 технічних документацій із землеустрою на 132 земельні ділянки з метою вирішення питання щодо погодження меж земельних ділянок та 23 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок на 30 земельних ділянок. Більше 50 ділянок обстежено в натурі на місцевості.

11 звернень громадян розглянуто з виїздом на місцевість.

Видано 112 довідок громадянам щодо наявності/відсутності земельних ділянок за місцем вимоги.

Протягом звітного періоду вживалося ряд дієвих заходів в галузі регулювання земельних відносин. Зокрема, щодо:

- забезпечення раціонального і ефективного використання земель сільськогосподарського призначення. Разом з сільськогосподарськими товариствами та фермерськими господарствами частково проведена інвентаризація:

1) 39 польових доріг, запроектованих для доступу до земельних ділянок – земельних часток (паїв) на загальну площу 10,00 га;

2) 641 земельної ділянки (паїв) за межами сіл Сошне, Заріччя, Іванівка, Криволука;

- вирішення питань передачі земельних ділянок комунальної власності у власність громадян відповідно до чинного законодавства (затверджено документації із землеустрою та передано 252 земельні ділянки загальною площею 135,4434 га);

- надання дозволів на розроблення документацій із землеустрою, фізичним та юридичним особам (124 дозволи);

- перереєстрації права власності земельних ділянок з державної у комунальну (перереєстровано 6 земельних ділянок загальною площею 62,4118 га);

- формування земельних ділянок під об’єктами нерухомого майна комунальної власності (сформовано 14 земельних ділянок загальною площею 11,38 га);

- формування земельних ділянок з метою продажу на земельних торгах (сформовано 20 земельних ділянок на загальну площу 183,37 га);

- продажу земельних ділянок та прав на них (продано 4 ділянки загальною площею 1,0101 га вартістю – 1 009 576 грн. та право оренди на земельних торгах на 3 ділянки загальною площею 8,5449 га, річна орендна плата 653 228 грн.);

- укладення договорів оренди землі (загалом 83 договори, із них 62 – на землі сільськогосподарського призначення загальною площею 148,4798 га, річна орендна плата – 458 731,20 грн., та 21 – на землі іншого призначення загальною площею 7,2356 га, річна орендна плата – 1 540 930 грн.).

Протягом 2023 року проведено підготовку до земельних торгів, для продажу 24 земельних ділянок на загальну площу 222,58 га, продаж планується у 2024 році.

У зв'язку із суспільною потребою в розширенні території існуючого кладовища № 4 по вул. Незалежності, 153 у м.Ізяслав (нове, в напрямку м.Шепетівка), виникла необхідність вилучення земельних ділянок приватної власності. Для цього було розроблено та затверджено депутатами міської ради Програму викупу земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності на території Ізяславської міської територіальної громади на 2023-2024 роки (рішення міської ради № 5 від 21.08.2023 р.). Власнику земельної ділянки, за рахунок якої планується розширення кладовища, було  запропоновано  викупну ціну за його земельну ділянку. Під час проведення переговорів власник відмовився від продажу земельної ділянки, проте погодився на обмін на рівноцінну земельну ділянку. Ознайомившись із декількома запропонованими варіантами земельних ділянок, він обрав уподобану ділянку.  Наразі триває процес підготовки відповідних документів.

 

 

Містобудування та архітектура

За період з січня по листопад поточного року надійшло 96 звернень фізичних та юридичних осіб щодо видачі документів через портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, а також за окремими зверненнями (розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на приватних земельних ділянках) - 17 шт.

За результатами розгляду видано 113 документів різного характеру (містобудівних умов і обмежень для проектування об’єктів будівництва – 11 шт.; листів про те, що містобудівні умови і обмеження для проектування об’єктів будівництва не надаються – 1 шт.; будівельних паспортів забудови земельної ділянки – 19 шт.; витягів з містобудівної документації - 33 шт.; витягів про присвоєння поштових адрес - 32 шт.; паспортів прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності – 17 шт.).

Надано фізичним та юридичним особам близько 45 викопіювань з генпланів, планів зонування, топографо-геодезичних планів населених пунктів громади. Крім того постійно надаються консультації з питань містобудування та архітектури.

Підготовлено та затверджено на засіданнях сесій міської ради 6 проєктів рішень (2 – про спорудження пам’ятника та меморіалу загиблим воїнам,  2 – надання дозволу на розроблення детальних планів територій, 1 - надання згоди на проектування та будівництво виробничого цеху гофрокартону та гофротари, 1 - про внесення змін до рішення сесії від 20 вересня 2022 року №30 «Про організацію роздрібної торгівлі на території Ізяславської міської територіальної громади»).

 

 

Питання освіти, молоді та спорту

 

Попри воєнний стан, запроваджений у державі, заклади освіти Ізяславської міської ради  продовжують працювати, надаючи освітні послуги з використанням різних форм навчання: індивідуальної (сімейне навчання, екстернат, педагогічний патронаж), очної, а також організоване навчання за змішаним режимом (шляхом поєднання очної та дистанційної форм навчання).

В Ізяславській громаді освітній  процес забезпечують 30 закладів освіти (16 закладів загальної середньої освіти, 12 самостійних закладів та 7 підрозділів дошкільної освіти, 2 заклади позашкільної освіти (комунальні заклади «Ізяславський будинок творчості дітей та юнацтва» та «Ізяславська дитячо-юнацька спортивна  школа» Ізяславської міської ради), комунальні установи  «Інклюзивно-ресурсний центр» та «Ізяславський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ізяславської міської ради. 

Цьогоріч було змінено тип та перейменовано Білівський ліцей на Білівську гімназію та Мислятинський ліцей на Мислятинську гімназію. 

На постійній очній формі працюють 13 закладів разом із філією опорної школи, в яких навчаються 63% школярів від загальної кількості учнів. За змішаним режимом навчається 1031 дитина. Протягом звітного періоду зросла кількість школярів, котрі навчаються за індивідуальною формою (екстернатною та сімейною), а також кількість дітей із числа внутрішньо-переміщених осіб, які наразі проживають на території Ізяславщини. Крім того, забезпечено доступ до освіти дітей, які тимчасово виїхали за кордон.

Для забезпечення рівного доступу до освіти у поточному році організовано підвіз понад 485 учасників освітнього процесу (454 учнів, 31 дошкільник та 48 педагогів) із сільських населених пунктів громади до 13 закладів освіти Ізяславщини та у зворотному напрямку шкільними автобусами. Підвезення здійснюють 13 шкільних автобусів, один із яких – спеціально обладнаний для перевезення дітей з обмеженими фізичними можливостями.

За рахунок співфінансування з місцевого бюджету (45,7%) в сумі                  2742,0 тис.грн., отримано централізовано від Департаменту освіти облдержадміністрації два шкільних автобуси.

Для забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами в  закладах освіти громади організовано інклюзивне навчання:

- у 7 закладах загальної середньої освіти (Ізяславський ліцей №1 ім.М.Поповича, Білогородський ліцей, Михнівський ліцей, Радошівський ліцей, Мислятинська гімназія, Ізяславська початкова школа № 3, Ізяславська початкова школа № 7) в 13 інклюзивних класах навчається  14 школярів;

- в 4 закладах дошкільної освіти (Михнівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Сонечко», Радошівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка», Ізяславський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №2 "Барвінок", Мислятинський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Калинка») та в Ізяславській початковій школі № 3 в 6 групах навчаються 7 дітей.

У двох закладах освіти громади діють  4 спеціальні групи:

1 логопедична група  (Ізяславська початкова школа № 6), 3 санаторних групи (Ізяславський ЗДО «Ясла-садок комбінованого типу № 4» «Казка»).

Особлива увага приділялася питанню щодо організації дистанційного навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Окрім того, значна увага приділяється питанню раннього втручання. 3 дітей раннього віку пройшли комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини у комунальній установі «Інклюзивно-ресурсний центр» Ізяславської міської ради. Батькам надаються консультації щодо розвитку мовлення дітей раннього віку та розвитку когнітивної та емоційно-вольової сфери. Розроблені буклети, рекомендації: «Секрети виховання дітей раннього віку», «Мовлення дітей раннього віку», «Будьте послідовні», «Мовленнєва пам’ятка порадниця». За ініціативи ІРЦ щороку в закладах освіти громади  проводяться заходи до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Для того, щоб виконати норми харчування, з вересня 2023 року рішенням виконавчого комітету Ізяславської міської ради встановлено вартість одного дня харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти:

         у розмірі 49,00 грн., в тому числі батьківська плата у розмірі 34,00 грн. для дітей віком до 4 років;

         у розмірі 54,00 грн., в тому числі батьківська плата у розмірі 37,00 грн. для дітей віком від 4 до 6 років;

         у розмірі 32,00 грн. для учнів 1-4 класів;

         у розмірі 34,00 грн. для учнів 5-11 класів.

На даний час Ізяславська громада забезпечує безоплатним гарячим харчуванням усіх учнів 1-4 класів, пільгових категорій  5-11 класів та вихованців закладів дошкільної освіти (діти з інвалідністю, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціалізованих та інклюзивних класах, групах, діти з малозабезпечених сімей, діти які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, діти із сімей учасників бойових дій з 2014 року по теперішній час, діти із сімей, батьки яких брали/беруть безпосередньо участь у бойових діях у період після оголошення воєнного стану в Україні, діти з числа внутрішньо переміщених осіб).

Звільнено від плати за харчування дітей дошкільного віку в розмірі 50%  батьків, у складі сімей яких є троє і більше дітей.

На забезпечення пільгового харчування дітей у закладах освіти Ізяславської міської територіальної громади в звітному періоді використано 5168,1 тис.грн.

 

Стосовно діяльності закладів позашкілля громади, то в дитячо-юнацькій спортивній школі збережено усі відділення з 4 видів спорту (волейбол, легка атлетика, футбол, теніс настільний). У 2023 році функціонувало 27 навчальних груп, в яких займалися  діти. Також відділення школи працювали на базі Клубівського ліцею імені Героя України Олега Довгого, Михлянського ліцею, Ізяславського ліцею №2, ім.О.Кушнірука, Ізяславського навчально-реабілітаційного центру Хмельницької обласної ради, Мислятинської гімназії. Вихованці ДЮСШ показують вагомі результати у спортивних змаганнях.

В Ізяславському будинку творчості дітей та юнацтва функціонують 49 груп. Вихованці та педагогічний колектив закладу протягом звітного періоду брали активну участь в обласних та всеукраїнських конкурсах, фестивалях, акціях, займали окремі призові місця.

 

Що стосується фінансування галузі освіти, у структурі видатків бюджету громади займає  значне місце - 63,9%, тобто у сумі 142105,8 тис.грн.

Для покращення організації харчування, забезпечення харчоблоків шкільних їдалень необхідним інвентарем та обладнанням, придбано духову  шафу, морозильну камеру в харчоблок Ізяславської початкової школи № 6 – 44,9 тис.грн., морозильні камери в Михнівський та Михлянський ліцей -  27,6 тис.грн., електроплиту в Михнівський ліцей - 29,5 тис.грн. Виділено кошти на придбання кухонної плити в Михлянський ЗДО - 35,0 тис.грн., холодильника в Ізяславську початкову школу № 6 – 18,8 тис.грн., морозильної камери на склад продуктів - 24,0 тис.грн., придбання лінолеуму в шкільні їдальні Ізяславської початкової школи № 6 - 57,6 тис. грн., Ізяславської початкової школи № 7 - 52,3 тис.грн.

Для забезпечення безпечної доставки якісних продуктів харчування в заклади освіти з міського бюджету спрямовано 700,0 тис.грн. на придбання  автомобіля.

За рахунок бюджету громади придбано матеріали та проведено ремонтні роботи найпростіших укриттів, що дало можливість проводити навчання в закладах освіти в очному форматі. Виділено кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації на „Капітальний ремонт приміщення для облаштування споруди цивільного захисту (укриття) комунальної установи «Ізяславський будинок творчості дітей та юнацтва» за адресою: м.Ізяслав,  вул.Незалежності, буд.18 - 150,0 тис.грн., проведення експертизи проекту - 22,0 тис.грн.

Для забезпечення оптимальних умов навчання учнів, проведено придбання та заміну твердопаливного котла в Ріпківській гімназії – 138,0 тис.грн., електричного котла в Клубівському ліцеї - 10,9 тис.грн., капітальний ремонт системи блискавкозахисту Ізяславського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу № 4 «Казка» в сумі 359,8 тис.грн., облаштовано клас безпеки в Ізяславському ліцеї №2 - 11,4 тис.грн. направлено на придбання предметів, матеріалів для облаштування класу безпеки в Радошівському ліцеї – 55,0 тис.грн.

Окрім того, придбано металопластикових вікон в Ізяславський ЗДО (ясла-садок) №1 «Струмочок» на суму 60,0 тис.грн., в Ізяславську початкову школу № 3 – 62,3 тис.грн., Ізяславську початкову школу № 7 - 70,0 тис.грн.

Виділено коштів на придбання інтерактивних комплексів Intboard INT-80 (Ізяславські початкові школи №№ 3, 6, 7) кошти в сумі 147,0 тис.грн., шкільних парт - 90,3 тис.грн. (Радошівський ліцей, Ізяславський ліцей № 2), столів демонстраційних з розетками в кабінет фізики Радошівського ліцею та Ізяславського ліцею № 1 ім.М.Поповича - 29,67 тис.грн.

За рахунок додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам спрямовано 577,2 тис.грн., на компенсацію витрат під час розміщення в умовах воєнного стану внутрішньо переміщених осіб на безоплатній основі в приміщенні Ізяславської ДЮСШ.

На виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт даху з енергозберігаючими заходами (заміна покрівлі, утеплення суміщеного перекриття) будівлі Михлянського ліцею по вул.Миру,3 с.Михля використано 40,0 тис.грн., проведення експертизи ПКД - 8,9 тис.грн., проведення капітального ремонту даху Михлянського ліцею - 968,6 тис.грн., проведення технічного та авторського нагляду - 22,7 тис.грн., виготовлення проектно-кошторисної документації на об’єкт „Капітальний ремонт котельні (заміна твердопаливних котлів) із застосуванням заходів енергозбереження Михлянського ліцею -       72,1 тис.грн., капітальний ремонт котельні (заміна твердопаливних котлів) із застосуванням заходів енергозбереження Михлянського ліцею - 1092,5 тис.грн.).

Крім того, протягом звітного періоду була надана спонсорська допомога ЮНІСЕФ на суму 548428,84 грн., з них: для придбання меблів Ізяславському ліцею №5 ім. О.П.Онищука в сумі 109705,80 грн.; здiйснення поточного ремонту будівлі Білогородського ліцею - 99891,00 грн.; придбання електроконвекторів для Білогородського ліцею - 9814,80 грн.; закупівлі обладнання для шкільних їдалень Білогородського ліцею - 73140.00 грн. та Ізяславського ліцею №5 ім.О.П.Онищука - 73140,00 грн.; закупівлі інвентаря для укриття Білогородського ліцею - 42488,12 грн., Ізяславського ліцею №5 ім.О.П.Онищука  - 86033,86 грн., спортивного інвентаря для  Білогородського ліцею - 5830 грн.; комплекту для спортивних ігор для Михнівського ліцею - 1500 грн.

За сприяння Департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації надано фінансову підтримку ЮНІСЕФ для закладів дошкільної та загальної середньої освіти в сумі 63076,9 грн. (набори раннього розвитку, портфелі, школа в коробці, рекреаційний набір, гігієнічні набори).

У рамках благодійної пожертви від громадської організації «Комітет сприяння розвитку інформаційного суспільства» заклади  загальної середньої освіти отримали WiFirouter на суму 11857,20 грн.

 У лютому 2023 року Михнівський ліцей став переможцем у Всеукраїнському проєкті «ЩО? Освіта!» та в якості благодійної допомоги отримав 5 ноутбуків з ліцензійним програмним забезпеченням Windows 10 Pro від компанії XPAND Ukrain на суму 165993 грн.

Придбано 3 генератори для закладів загальної середньої  освіти на загальну суму 115417,45 грн: 1 генератор для Білогородського ліцею за благодійні кошти МХП філія «Рідний край» на суму 34999,0 грн.,  1 генератор  для Клубівського ліцею імені Героя України Олега Довгого за благодійні кошти БО «Божії приховані скарби»  та 1 генератор для Ізяславського ліцею №5 ім.О.П.Онищука за сприяння Департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації на суму  79134,45 грн. Крім того, придбано 1 генератор для Ізяславської дитячо-юнацької спортивної школи на суму 19525,99 грн від Агенції регіонального розвитку Хмельницької області "МОМ".

Видатки на фізичну культуру і спорт проведено в обсязі  3214,0 тис.грн.

На утримання дитячо-юнацької спортивної школи використано кошти в обсязі 3155,1 тис.грн. 

На виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки - локації здорової України” проведено видатки в сумі 58,9 тис.грн. на оплату послуг координатора (фахівця) з проведення заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки - локації здорової України» (кошти субвенції з місцевого бюджету на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту „Активні парки-локації здорової України” за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету).

 

 

 

Культура та туризм

 

Що стосується сфери культури, то в умовах повномасштабної війни протягом звітного періоду проводилася робота щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів, збереження та удосконалення діючої мережі закладів культури громади, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризації і примноження культурних цінностей, задоволення культурних та духовних потреб населення й організацію його дозвілля, розширення спектру та підвищення якості культурних послуг.

Кошти у сумі 15221,1 тис.грн. спрямовано на утримання: комунальних закладів культури (комунальний заклад «Ізяславський центр культурних послуг» - 6420,7 тис.грн., комунальний заклад «Ізяславський історико-краєзнавчий музей» - 356,3 тис.грн., мистецька школа "Ізяславська школа мистецтв" - 5448,4 тис.грн.) та  централізованої бухгалтерії сектору культури та туризму міської ради (із загальної суми - 642,8 тис.грн.).

У  час  повномасштабної  війни  галузь  культури  громади продовжує працювати в нових реаліях як в онлайн, так і в офлайн форматі, працівники галузі активно долучаються до волонтерського руху, максимальної підтримки оборонців та внутрішньо-переміщених осіб.

Робота закладів культури була спрямована на культурне, патріотичне виховання населення, відродження українських народних традицій. Усі планові заходи (різні  за  формою  та  тематикою  культурно-дозвіллєві  заходи  та   концерти), що проводяться клубною мережею у співпраці з громадськими та волонтерськими організаціями, організовувались з метою збору коштів на підтримку Збройних сил України та  захисників-земляків.

Лише у ході проведення 12 благодійних заходів на головній сцені КЗ «Ізяславський центр культурних послуг» було зібрано понад 100 тис.грн.

Завдяки виступам на вуличних локаціях артистів духового оркестру комунального закладу було зібрано понад 40 тис.грн.

Також відбулись заплановані виїзди в села громади з метою  проведення  благодійних заходів на підтримку Збройних Сил України,  де вдалось зібрати кошти в розмірі: с. Сошне - 13260,00 грн., с. Білогородка - 2550,00 грн., с. Комини - 1775,00 грн., с. Радошівка - 6765,00 грн., с. Зубарі - 2830,00 грн.  і т.п.

Крім того, творчим колективом комунального закладу «Ізяславський центр культурних послуг» було проведено 4 виїзні заходи спільно з агрофірмою «Вітагро» в селах Більчин, Михнів, Ріпки, Білеве з приводу вшанування світлої пам’яті загиблих у ході російсько-української війни земляків. Від агрофірми на благодійний рахунок надійшли кошти в сумі 6 тис.грн.

Постійно проводиться пошук та запровадження нових організаційно-творчих підходів у діяльності закладів культури, впровадження нових моделей організації культурної діяльності, розробка та реалізація нових проєктів (гуртків, майстер-класів тощо), надається методична допомога працівникам підвідомчих закладів культури, покращення матеріально-технічної бази та протипожежної безпеки закладів.

Комунальний заклад «Ізяславський центр культурних послуг» Ізяславської міської ради активно долучився  до  проекту благодійного фонду «Світ  у барвах». Після підписання Меморандуму з благодійним фондом власними силами працівників Ізяславського центру культурних послуг облаштовано, частково відремонтовано, вмебльовано та урочисто відкрито  кімнату  освітнього  простору  «ОПТІМА», де отримують  освітні  та розвиваючі    послуги  на  безкоштовній   основі діти, підлітки та  батьки нашої  громади, в  тому числі - незахищені  верстви  населення, діти з особливими потребами (інклюзивні) та ВПО. В «ОПТІМІ» працюють  два  педагога,  що  мають  відповідний  кваліфікаційний  рівень з оплатою праці за  рахунок   закордонних донат-фондів.

Комунальний заклад «Ізяславський центр культурних послуг» Ізяславської міської ради отримав для  функціонування  освітнього  простору дороговартісне обладнання (11 ноутбуків, широкоформатний екран, відеопроекційну установку, плазмовий телевізор, інтерактивну дошку, відеопроекційну установку, генератор, кольоровий принтер, різні  розвиваючі та  дидактичні  матеріали), спортивний інвентар тощо на  загальну суму 356 162,59 грн. Усім цим користуються безоплатно відвідувачі освітнього простору.

Крім того, активно посприяли започаткуванню цього проекту місцеві підприємці та меценати, які долучилися матеріалами, корисними подарунками освітньому простору та  благодійними  коштами на суму  понад 35 тис.грн. Благодійний  проект  успішно  триває та користується великим попитом.  

Також у звітному періоді за рахунок коштів бюджету Ізяславської міської територіальної громади (в сумі 590,58 тис.грн.) вдалось придбати автобус для закладів культури.

Крім того, працівники комунального закладу «Центр культурних послуг» беруть активну участь в різноманітних конкурсах, у тому числі у міжнародних, та здобувають призові місця.

Робота Ізяславської публічної бібліотеки та сільських філій була  зосереджена  на обслуговуванні користувачів з урахуванням їхніх інтересів, забезпеченні вільного доступу до інформації, активізації інформаційної діяльності, підвищенні соціальної ролі  книгозбірні  та  покращенні  її  матеріально-технічної  бази. За останні три місяці проведено 99 основних тематичних заходів, більшість із них проводяться спільно із працівниками клубної та бібліотечної мережі. Тісна творча співпраця є і з Ізяславським історико-краєзнавчим музеєм. Систематично проводилася робота по збереженню, поповненню книжкового фонду.

В мистецькій школі «Ізяславська школа мистецтв» навчаються 362 учнів не лише з міста, а й з навколишніх сіл громади. Вихованці школи протягом 2023 року були активними учасниками різноманітних мистецьких конкурсів, фестивалів, виставок різних рівнів, а також концертних заходів школи та міста. Загалом: в обласних – 13; всеукраїнських – 19, регіональних – 2, міжнародних – 32. Серед досягнень: Гран-Прі – 4; І місця – 22; ІІ місця –19; ІІІ місця – 12; за участь – 9. Якобчук Богдана, учениця мистецької школи «Ізяславська школа мистецтв», стала стипендіатом Хмельницької обласної адміністрації 2023 року.

Викладачі школи мистецтв також брали участь в обласних та міжнародних конкурсах, де отримали сертифікати, почесні грамоти, призові місця.

Важливе  місце  у  розвитку  галузі  займає Ізяславський історико-краєзнавчий музей. З метою поширення інформації про історичне минуле пам’яток історії та культури Ізяславщини, формування почуття патріотизму та поваги до власної історії працівниками музею в поточному році  зорганізовано проведення циклів історико-просвітницьких заходів «Історична студія», тимчасові виставки-експозиції про окремі періоди життя Ізяславщини  і т.п. Постійно ведеться робота із поповнення фондів музею.

В громаді налічуються і перебувають на державному обліку 82 пам’ятки культурної спадщини. Протягом 2023 років працівниками сільських закладів культури спільно із КП «Житлокомунсервіс» Ізяславської міської ради проведено косметичні ремонти пам’яток культурної спадщини.

На виконання Програми відзначення державних, регіональних, місцевих та професійних свят, ювілейних, пам'ятних та знаменних дат, заохочення за заслуги перед Україною, Ізяславською міською територіальною громадою, здійснення представницьких та інших заходів на 2021-2025 роки проведено видатки в сумі 20,0 тис.грн.

 Шляхом спільної роботи з автором проекту Олександром Яцюком, отримано  грант  на облаштування кінотеатру «Віледж  сінема» на базі Білогородської  філії ЦКП.  За рахунок проекту «МХП-Громаді» завезено та встановлено обладнання  на 53 тис.грн., а також за рахунок благодійних коштів МХП в сумі 3 тис.грн. підключено клубний заклад до мережі Інтернет. Наразі дитячий кінозал користується активним попитом у громаді, а працівники Білогородської філії мають можливість змістовніше організовувати дитяче дозвілля та надавати платні послуги населенню громади в межах вказаного проекту.

 

Заклади охорони здоров’я

 

Попри воєнний стан комунальне некомерційне підприємство  «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги» Ізяславської міської ради продовжує працювати і надавати допомогу всім, хто цього потребує. Відділення цього медичного закладу (3 міських та 5 сільських амбулаторій, 2 ФАПи та 19 ФПи) обслуговують задеклароване населення, що складає 70% від  статистичного  місцевого населення: надають первинну, а також медичну допомогу пацієнтам у невідкладному стані та проводять вакцинацію відповідно до календаря профілактичних щеплень, ведуть облік внутрішньо переміщених осіб, які звертаються, тощо. Загальна потужність становить 555 відвідувань в зміну. Розроблені графіки виїзду лікарів на ФАпи та ФП.

Переважна кількість пролікованих дорослих – це хворі на серцево-судинні захворювання (40,6%). На другому місці – це хворі з захворюваннями органів дихання (26,7%). Переважна кількість пролікованих дітей у стаціонарі вдома – це хворі діти з захворюваннями органів дихання – 83,3%, діти з ЛОР патологією займають 5,7%.

На коронавірусну хворобу в цьому році захворіло 126 мешканців нашої громади, із них 15 дітей. Стаціонарно лікувались 4 хворих. Показники поширеності хвороб та захворюваності за 11 місяців 2023 року відповідають нормативам.

За звітний період паліативна допомога була надана 111 важкохворим.

Протягом 2023 року в Ізяславській міській територіальній громаді діяло 2 місцеві програми з охорони здоров’я мешканців Ізяславщини первинної ланки:

- «Програма фінансової підтримки надання первинної медичної допомоги комунального некомерційного підприємства «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги Ізяславської міської ради» на 2021-2023 роки» (використано за звітний період 3871,0 тис. грн.);

- «Програма забезпечення лікування хворих на орфанні захворювання на 2022-2024 рр» (використано за звітний період 61,7 тис. грн). В громаді проживає один пацієнт із захворюванням на муковісцидоз (це хвороба, яка виникає внаслідок порушення видільної функції екзокринних залоз та у першу чергу уражає дихальну систему та шлунково-кишковий тракт). Лікування такого рідкісного захворювання коштує дороговартісно, а тому завдяки цій програмі є змога в повному обсязі забезпечити придбання необхідних препаратів та спеціального лікувального харчування пацієнтові.

Крім того, по спеціальному фонду бюджету виділено 945,9 тис. грн.

На  покращення матеріально-технічної бази за рахунок коштів з бюджету Ізяславської міської територіальної громади в сумі 747,5 тис.грн. придбано дефібрилятор та портативний УЗД апарат з чотирма датчиками, що дає змогу надавати послуги ультразвукової діагностики та залучати більше пацієнтів до укладення декларацій з лікарями підприємства.

Також виділено кошти з бюджету громади в розмірі 198,4 тис.грн. на придбання 10 отоофтальмоскопів, 2 портативних електрокардіографів, дистилятора води, 3 комп’ютерів та 2 принтерів.   

Окрім того, за рахунок централізованого постачання з державного бюджету безкоштовно отримано холодильники для зберігання вакцин (3шт) на суму 153,2 тис.грн., зокрема як гуманітарну допомогу від ЮНІСЕФ отримано 3 парових стерилізатори та ліки на суму 150,5 тис. грн.

 

 

Комунальне некомерційне підприємство «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня»

Протягом звітного періоду комунальним некомерційним підприємством «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня» надавались медичні послуги пацієнтам згідно укладеного договору з Національною службою здоров’я України по 17 пакетах надання медичних послуг населенню. Окрім того, впроваджено новітні методики лікування та діагностики пацієнтів.

З метою покращення матеріально-технічної бази медичного закладу та на підставі виконання Програми розвитку та фінансової підтримки комунального  некомерційного підприємства «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня» Ізяславської міської ради на 2021-2025 роки за рахунок коштів з місцевого бюджету у сумі 1580,6 тис.грн. придбано: два монітора пацієнта (122,0 тис.грн.), 2 шт. електрокардіографа (72,0 тис.грн.), операційну безтіньову лампу (249,8 тис.грн.), комплекс ехоенцефалографічний (288,0 тис.грн.), оргтехніку (54,5 тис.грн.), дозиметр (167,5 тис.грн.), ендоскопічне обладнання для гінекології (569,9 тис.грн.).

Крім того, виділено кошти у розмірі 340,0 тис.грн. на придбання кондиціонерів у стаціонарні відділення лікарні. Причиною цьому полягає у дотриманні чітких вимог Міністерства охорони здоров'я України, яке зобов'язує всі медзаклади встановити кондиціонери у палатах денного стаціонару. Щорічно Національна служба здоров'я України укладає або продовжує контракти з медустановами, які надають українцям послуги в рамках програми медичних гарантій. Для підписання договору з Національною службою установи повинні відповідати низці вимог, які стосуються як наявності ліцензій, рівня підготовки фахівців, так і матеріально-технічного оснащення. Крім того, комфортний мікроклімат у приміщеннях медзакладу вкрай важливий для здоров'я пацієнтів, які проходять курс лікування або реабілітації. Спеку, задуху і здорові люди погано переносять, а для пацієнтів з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи або нирок, гіпертонією, бронхіальною астмою висока температура в приміщенні є зайвим фактором ризику, може спровокувати загострення.

Також проведено коригування проекту «Капітальний ремонт протирадіаційного укриття № 85003 КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня” по вул.Б.Хмельницького, 47 в м.Ізяслав  (35,0 тис.грн.) та експертизу проекту (21,9 тис.грн.), лапароскопічної стійки (788,0 тис.грн.).

Крім того, виділено кошти на влаштування під’їзду для спеціального санітарного транспорту до відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги та відділення анестезіології інтенсивної терапії (1211,5 тис.грн.).

На оплату спожитих електроносіїв та комунальних послуг лікувальних закладів громади використано в звітному періоді 5826,2 тис.грн.

 

 

Соціальний захист населення

 

Однією з важливих складових життєдіяльності громади є соціальний захист, адже кожна людина повинна відчути підтримку та повагу у ставленні до себе.

Рішенням № 3 тридцять сьомої сесії Ізяславської міської ради восьмого скликання від 28.04.2023 р. утворено відділ соціального захисту населення Ізяславської міської ради у складі 3-х штатних одиниць.

За звітний період працівниками відділу спільно з представниками житлово-комунальних підприємств складено акти встановлення факту здійснення догляду за особами, які потребують постійного стороннього догляду для перетину кордону.

Здійснено організаційне забезпечення проведення 5 засідань опікунської ради. До кожного з 10 осіб, які звернулися з заявою щодо оформлення опікунства (вчинення правочину), організовано виїзд комісії щодо обстеження умов проживання. Питання виконання призначеними опікунами відповідних обов’язків по відношенню до недієздатної особи, в тому числі забезпечення нормальних  умов проживання, знаходиться на постійному контролі відділу.

Після повномасштабного вторгнення окупантів на територію України, Ізяславщина стала прихистком для внутрішньо-переміщених осіб.  Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» від 19.03.2023 р. щомісячно проводяться відповідні заходи, пов’язані з виплатою компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб.

В умовах повномасштабної агресії проти нашої країни, значного збільшення цін зростає актуальність соціальної підтримки  громадян, які потрапили у складні життєві обставини, збереження соціальної допомоги особам, які її потребують, надання підтримки сім’ям полеглих воїнів. З метою соціального захисту жителів громади затверджено програму «Турбота» на 2021-2025 роки, відповідно до заходів якої в 2023 році освоєно кошти у розмірі 1769,4 тис.грн., зокрема на:

- надання пільг окремим категоріям громадян з оплати послуг зв’язку - 30,6 тис.грн.;

- компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян – 600,0 тис.грн.;

- компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті - 23,8 тис.грн.;

- надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, в сумі 829,0 тис.грн.;

- виплату допомог на поховання окремих категорій громадян на загальну суму 70,0 тис. грн.;

- виплату грошової допомоги на поховання осіб, які загинули внаслідок агресії російської федерації - 216 тис. грн.

Відповідно до Програми надання матеріальної допомоги жителям Ізяславської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням четвертої сесії Ізяславської міської ради 8 скликання від 29.01.2021 року № 39, у 2023 році з бюджету Ізяславської міської територіальної громади  проведено виплату матеріальної допомоги громадянам в сумі 1119,0 тис.грн.

З моменту утворення громади вперше вдалось здійснити оздоровлення та відпочинок для дітей громади. Це відбулось завдяки прийнятій Програмі оздоровлення та відпочинку дітей Ізяславської міської територіальної громади (фінансування з бюджету громади для дітей загиблих військовослужбовців при захисті України від російського вторгнення), а також за рахунок коштів з обласного бюджету (для дітей з числа найбільш вразливих верств населення (внутрішньо переміщені, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування)).  

Для проведення соціальної роботи та надання соціальних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення, перебувають у складних життєвих обставинах, на Ізяславщині функціонує Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради.

Працівниками комунальної установи забезпечено надання базових соціальних послуг відповідно до державних стандартів соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, підтримку та надання кваліфікованої адресної соціальної допомоги уразливим категоріям населення Ізяславської міської територіальної громади.

З метою організації соціальної роботи по запобіганню та протидії насильству в сімї, надання кваліфікованої адресної допомоги особам, які стали жертвами насильства, 2022 року на території Ізяславської міської територіальної громади було створено спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яка наразі надає необхідну допомогу жертвам домашнього насилля.

Протягом звітного періоду фахівцями проводилася робота із 33-ма особами, які зазнали домашнього насильства. Також організовано роботу із 10-ма дітьми, які зазнали домашнього насильства, та перебувають під соціальним супроводом комунальної  установи «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради. Для осіб зазначеної категорії надавалися послуги консультування, соціального супроводу, представництва інтересів, посередництва, соціальної профілактики, інформування тощо. 

У зв’язку із розв’язанням військового конфлікту росії проти України протягом поточного року основний акцент у роботі відділення соціальної роботи комунальної установи "Центр надання соціальних послуг" Ізяславської міської ради - здійснення соціальної роботи із вимушено переміщеними особами. Спільно із волонтерськими організаціями забезпечено належний рівень  реагування на вирішення потреб та розв’язання проблемних питань  цієї категорії осіб. Крім того, налагоджено співпрацю з міжнародними організаціями та благодійними організаціями, які активно долучені до роботи з ВПО. Для надання підтримки внутрішньо переміщеним сім’ям організовано співпрацю із благодійними фондами, неурядовими організаціями - БФ «КАРІТАС» (засоби гігієни, продукти харчування, психосоціальна підтримка), ВП ХАЕС (продуктові набори), Хмельницьким осередком БФ «РОКАДА», БФ «МЕДЕЙР»(облаштування спальних місць – матраци, ковдри, подушки, постільна білизна), громадською  організацією «Центр реабілітації та відновлення», МБФ «НЬЮ БІГІННІНГЗ-Україна» («Но­ві по­чи­нан­ня»), ГО «Червоний хрест» м. Славута (медична допомога ВПО),  громадянами Польщі – Кшиштофом Свєнтоянські, Янушем та Себастьян Цвинар (дитячі товари, одяг та взуття б/в) та ін.

З метою виконання  Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій  та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 року № 268, забезпечено проведення оцінки потреб та підготовлено висновки оцінки потреб щодо 24 дітей, батьки яких звернулись за наданням статусу дитини, котра зазнала психологічного насильства.

Також протягом звітного періоду надавалися соціальні послуги для осіб похилого віку, сімей з дітьми/осіб, які опинились у складних життєвих обставинах та які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини. Із загальної кількості отримувачів послуг – 441 особа  отримує соціальні послуги на безоплатній основі, 104 особи - на платній основі. За 10 місяців поточного року за надання платних послуг на рахунок установи надійшло коштів в сумі  71636,40 грн.

На утримання закладів соціального захисту КУ «Центр надання соціальних послуг» та КЗ «Відродження» с.Білогородка проведені видатки в сумі 6210,5 тис.грн.

Крім того, на фінансування Програми фінансової підтримки управління соціального захисту Шепетівської районної державної адміністрації щодо виконання повноважень з реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення Ізяславської територіальної громади на 2023 рік використано 40,0 тис.грн.

 

 

Захист дітей

Відділом «Служба  у  справах  дітей» Ізяславської міської  ради  протягом  звітного  періоду  велась робота  над  реалізацією  державної  політики  з  питань  соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, підтримкою національного усиновлення та іншими  формами сімейного  виховання  дітей-сиріт та дітей, позбавлених  батьківського  піклування,  над  забезпеченням  контролю  за дотриманням  вимог чинного  законодавства  у  сфері  захисту  прав  дітей, підвищенням  рівня правової  культури територіальної  громади  у  сфері  охорони дитинства. З цією метою впродовж поточного року організовувалась розробка і здійснення на території громади заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню ними правопорушень.

На обліку відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради станом на 01.12.2023 перебуває 51 дитина-сирота та дитина, позбавленої батьківського піклування. На даний час 41 дитина охоплена сімейними формами виховання, що становить 80% від загальної кількості вищезазначеної категорії дітей.

Крім того, на території Ізяславської міської територіальної громади проживають 21 усиновлена дитина та функціонує 1 прийомна сім’я, в якій виховується 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

З початку року до служби у справах дітей звернулося 5 громадян з питань усиновлення дітей. Відділом «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради надано 2 висновки про можливість бути усиновлювачами.

Важливим питанням забезпечення соціального захисту дітей є забезпечення виконання вимог законодавства щодо своєчасного виявлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та надання їм відповідного статусу.

За 11 місяців 2023 року 2 дітям надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштовано їх під опіку громадян. Порушення термінів надання статусу не допущено.

З метою попередження правопорушень та злочинності, серед дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, негативних проявів у дитячому та підлітковому середовищі у звітному періоді спеціалістами відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради постійно здійснюються профілактичні рейди «Сім’я», «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток».  Цьогоріч проведено 81 профілактичний рейд. Крім того регулярно  проводяться обстеження умов проживання дітей в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах. Станом на 01.12.2023 на обліку відділу перебувають 44 дитини цієї категорії. Під час обстеження обов'язково проводиться профілактично-роз'яснювальна робота з батьками  про необхідність створення  належних умов для виховання та розвитку дітей та про несення відповідальності за невиконання батьківських обов’язків. 

Відділом «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків 8 батьків.

Окрім того, на обліку у відділі перебуває 41 дитина, у якої внаслідок військової агресії російської федерації з 24.02.2022 загинули батьки (обоє/один з батьків). Також ведеться прийом громадян, які є внутрішньо переміщеними особами. 18 дітям надано статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів.

Одним із пріоритетних завдань є забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа. Станом на 01.12.2023 на квартирному обліку перебувають 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Опікунам, піклувальникам, прийомним батькам надіслано роз`яснення про те, що вони мають право ставати на облік  за місцем походження щодо позачергового забезпечення житлом та перелік документів, які необхідно мати при зверненні до органів місцевого самоврядування для постановки на квартирний облік. Забезпечено своєчасну постановку зазначеної категорії дітей, які досягли 16 річного віку, порушень не допускається.

Протягом звітного періоду проведено 11 засідань комісії з питань захисту прав дитини. З метою захисту прав дітей на розгляд комісії з питань захисту прав дитини підготовлено 38 питань та 30 проєктів рішень виконавчого комітету  міської ради.

На заходи державної політики з питань дітей та їх соціального захисту відповідно до Програми «Діти Ізяславщини» використано кошти в сумі 15,0 тис.грн. на придбання шкільного приладдя. 

 

 

 

 

Надання адміністративних послуг

 

За рік роботи ми маємо вагомі здобутки щодо надання адміністративних послуг нашим жителям, а саме збільшився перелік адміністративних послуг, які надаються Центром надання адміністративних послуг Ізяславської міської ради, до 276 адмінпослуг (у 2022 році – 238).

В сфері надання адміністративних послуг за звітний період роботи працівниками  Центру взято на облік 425 ВПО та прийнято заяви на допомогу на проживання ВПО; прийнято 2044 заяв  на послуги соціального характеру (житлові субсидії, пільги, державні соціальні допомоги); опрацьовано 1215 заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та  364 заяви з реєстрації бізнесу. Окрім того, надано 132 документи дозвільного характеру, 82 послуги сектору архітектури та містобудування міської рад; 282 – компенсація за прихисток ВПО; 320 – вклеювання фото в паспорт.

У  сфері  земельних питань, заяв про надання відомостей з ДЗК, отримання НГО опрацьовано  1136  заяв. Надано  інформації з ДРРП у кількості 191 шт. 

Всього за вказаний період надано 6191 адмінпослугу.  Надходження до бюджету Ізяславської міської територіальної громади за вказаний період становить  427,176 тис.грн.

 

Крім того, у зв’язку з ліквідацією у грудні 2023 року Ізяславського сектору Управління державної міграційної служби України в Хмельницькій області, для забезпечення територіальної доступності послуг міграційної служби населенню Ізяславської міської територіальної громади наразі розглядається питання щодо виділення коштів з бюджету громади на закупівлю робочої станції для оформлення та видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон з електронним носієм, паспортів громадянина України у формі id-картки з комплектом обладнання (Класифікація за ДК 021-2015 (CPV) - 30210000-4 - Машини для обробки даних (апаратна частина) орієнтовною вартістю 600 000,00 грн. та облаштування робочого місця адміністратора Центру. Крім того, вишукуються можливості для впровадження SMS-інформування відвідувачів Центру (вартість послуги 18 000, 00 грн.).

 

Виконавчим  комітетом  забезпечується  державна  політика  у  сфері державної  реєстрації місця проживання громадян. Робота організована таким чином, що громадяни отримують адміністративні послуги з реєстрації/зняття з реєстрації відразу після звернення до працівників (видача витягу з реєстру територіальної громади; зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання дитини до 14 років; зняття з реєстрації місця проживання; реєстрація місця перебування; реєстрація місця проживання дитини до 14 років; реєстрація місця проживання).

Ці 6 адміністративних послуг Ізяславської міської ради підключено до Дії Шеринг.

Працівниками по веденню Реєстру територіальної громади станом на 29.12.2023 р. надані адміністративні послуги: зняття з реєстрації місця проживання 827 осіб; реєстрація місця проживання 691 особа. Видано 1863 довідки, 2522 витяги з Реєстру територіальної громади, 409 інформацій на запити

 

Підтримка органів влади та соціальне партнерство

Успішність Ізяславської міської територіальної громади залежить від тісної і плідної співпраці з органами виконавчої влади, народними депутатами, депутатами обласної та районної рад, підприємствами, агровиробниками, установами, організаціями, підприємцями та ін.

Наші місцеві агровиробники, підприємства, організації, фермери, підприємці допомагали проводити формувальні обрізання зелених насаджень, ліквідовувати стихійні сміттєзвалища та утримувати кладовища і місця загального користування; в рамках соціального партнерства підтримували заклади освіти, охорони здоров’я, релігійні громади, громадські організації та багато іншого.

Їх допомога оцінюється не лише сотнями тисяч гривень, а, перш за все, розумінням спільних наших завдань. За активність та соціальне партнерство хочу висловити їм слова вдячності.

Також щирі  слова  вдячності  заслуговують й депутати  міської  ради,  працівники галузей освіти, культури, соціального захисту, комунальних підприємств, всі ті, хто забезпечують діяльність громади під час воєнного стану в Україні. Також вдячний мешканцям громади за підтримку, розуміння, терпіння, злагоджену роботу та щоденну працю, за активну і дієву позицію у вирішенні питань життєзабезпечення нашої громади.

Вірю в те, що з року в рік подібна співпраця буде лише зміцнюватись, а число охочих нам допомогти збільшуватиметься. Адже ми працюємо виключно в інтересах та задля процвітання громади.

Після повномасштабного вторгнення окупантів на територію України налагоджено дієву співпрацю з нашими закордонними містами-побратимами. Наші європейські друзі не лише продовжують відкрито демонструвати свою позицію щодо повномасштабної війни російської армії проти України, але й періодично формують гуманітарні вантажі для допомоги нашій країні, зокрема громаді (одяг, дитячі речі, продукти харчування, засоби гігієни та інші необхідні речі, тощо). Європейці вболівають за українців, а особливо внутрішньо-переміщених осіб.

 

 

СТРАТЕГІЧНІ ЗАВДАННЯ НА 2024 РІК

 

Наступного року будемо рухатись тільки вперед, зміцнюватимемо нашу громаду, втілюватимемо нові проєкти.

Серед головних завдань: допомога Збройним Силам України; посилення роботи з облаштування укриттів громади; проведення заходів у рамках декомунізації та дерусифікації у населених пунктах громади; утримання доріг громади; облаштування вуличного освітлення, відеоспостереження та контейнерних майданчиків для збору твердих побутових відходів у селах громади; облаштування ігрових зон та дитячих майданчиків на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків; розширення міжнародних відносин; продовження роботи по інвестиційній привабливості громади; покращення матеріальної бази всіх закладів та підприємств  міської ради; закупівля спеціальної комунальної техніки та шкільних автобусів, та багато інших.

 

Та найважливіше наше стратегічне завдання на наступний рік – продовжувати працювати на Перемогу України та завершення війни, аби мати можливість гідно жити і розвиватися!

 

 

Вже котрий рік український народ виборює незалежність, суверенітет та територіальну цілісність Української держави в умовах вторгнення російської федерації в Україну. 2023 рік, як і попередні роки, випробовував  нас  на  міцність  та  згуртованість. 

Та попри все 2023 рік – це наш з вами спільний набуток, результат єдності намірів та дій, напрацьованих рішень, виконання поточних, планових завдань, вирішення нештатних, кризових ситуацій.

Спільними зусиллями ми впоралися з викликами умов воєнного стану та значних фінансових обмежень, продовжували вирішувати складні завдання. І це все завдяки кожному із вас.

Наші воїни показують просто неймовірні результати в боротьбі з російськими окупантами, за що їм доземний уклін. Завдяки нашим безстрашним Збройним Силам наша міська територіальна громада має змогу працювати та підтримувати армію.

Дякую депутатам міської ради та членам виконавчого комітету за оперативну, професійну та віддану працю у період складного воєнного часу. Також хотів  би  подякувати  платникам  податків  за кожну  сплачену  до  бюджету  гривню. 

Щира подяка усім жителям нашої громади за активну громадську позицію, небайдужість, силу духу та вірність  інтересам громади та України, усім,  хто самовідданою  працею  допомагає  нашим  військовим  та  мирному  населенню, постраждалому від війни, а також своєю стійкістю та дієвістю доводить: разом ми – непереборна сила!

У наступному році на нас з вами чекатимуть нові виклики, однак об’єднавшись, ми зможемо досягти стабільного розвитку нашої громади.

Ми разом змінюємо нашу громаду!

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь