A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Що потрібно знати про кашлюк

Дата: 25.04.2024 11:04
Кількість переглядів: 107

У РАМКАХ ВСЕСВІТНЬОГО ТИЖНЯ ІМУНІЗАЦІЇ

Фото без опису

 З кінця  2023 року в ряді країн членів ЄС/ЄЕЗ зросла захворюваність населення на кашлюк. У 2024 році ця інфекція набирає все більшого поширення, при цьому  є повідомлення і про летальні випадки від кашлюка  (Чехія, Нідерланди). Ріст захворюваності відбувається і в Україні. Якщо за весь 2023 рік було зареєстровано 707 випадків  захворювання на кашлюк, то за 2 місяці 2024 року вже зареєстровано 515. На Хмельниччині також росте захворюваність кашлюком: за 2 місяці поточного року вже  зареєстровано 21 випадок захворювання при  1 випадку за аналогічний період минулого року .

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, яку викликає бактерія бордетела. Кашлюк легко поширюється від людини до людини  повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Від зараження до прояву перших ознак хвороби проходить до 2 тижнів (здебільшого 7-10 днів). Спочатку це просто нездужання з підвищенням температури тіла, нежитю і кашлем. Поступово кашель посилюється, діти стають дратівливими й примхливими. Кашель збільшується, переходить в судомний, з’являються репризи. Дитина робить глибокий свистячий вдих, потім йде серія судорожних кашлевих видихів; приступ кашлю часто закінчується блювотою. Здається, напад кашлю готовий вивернути дитину навиворіт. І таких приступів на добу може бути дуже багато.  Особливо небезпечний кашлюк для немовлят, адже кашель у них може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихання.

Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів, але  цей стан може бути і до пів року. Ускладненням кашлюка може бути пневмонія, проте можливі і конвульсії та ураження головного мозку.

Запобігти кашлюку можна лише завдяки вакцинації. Вакцинальний комплекс щеплення дітям проводять відповідно до  Національного календаря щеплень вакциною з цільноклітинним (АКДП) чи з ацелюлярним (АаКДП)   кашлюковим компонентом у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АКаДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця. Щепити дітей проти кашлюка можна до 6 років дитини.

Тож будьте поінформовані та своєчасно прищеплюйте своїх дітей! Зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря чи лікаря-педіатра та пам’ятайте, що кашлюк легше попередити, аніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь