A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Відкрилась тематична виставка “МІСТА-ПАРТНЕРИ ІЗЯСЛАВА”

Дата: 24.04.2024 16:00
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

Щороку в останню неділю квітня за рішенням Всесвітньої федерації поріднених міст відзначається Всесвітній день поріднених міст. У 2024 році він припадає на 28 квітня. В нинішньому розумінні міста-побратими, або споріднені – це міста, між якими встановлюються постійні дружні зв'язки для взаємного ознайомлення з життям, історією та культурою.

Впродовж багатьох років налагоджувалась плідна співпраця Ізяславщини з містами-побратимами з європейського світу, котрі після повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію України підставили своє братерське плече. На даний час угоди (протоколи) про співпрацю містом Ізяславом укладено із: містом Брембаде-ді-Сопра (Італія), містом Ловеч (Болгарія), містом Острув-Мазовецький (Польща), містом Нароль (Польща), містом Олешніца (Польща). Також налагоджено співпрацю із громадою міста Олешніца (Польща).

З нагоди відзначення Всесвітнього дня поріднених міст в історико-краєзнавчому музеї Ізяславської громади КЗ “Ізяславський центр культурних послуг” організовано тематичну фотодокументальну виставку під назвою “МІСТА ПАРТНЕРИ ІЗЯСЛАВА”.

На відкриття цієї виставки завітали діючий Ізяславський міський голова Сергій Шлегель, Ізяславський міський голова (2015-2020 рр.) Валентина Корнійчук, заступники міського голови попередніх років, а також інші бажаючі відвідувачі.

Для присутніх учасників завідувач музею Віктор Кучерук спершу провів короткий екскурс про виникнення руху побратимів. А саме він  розпочався під час Другої світової війни за ініціативою Французького Руху Опору. Угоди про дружбу почали підписувати міста, що належали до країн Антигітлерівської коаліції. У 1957 році під час Конгресу засновників, що відбувся у Франції, було створено Всесвітню федерацію поріднених міст. Головною метою діяльності Федерації було проголошено встановлення дружніх контактів між містами. Штаб-квартира організації розташована у Парижі. У 1963 р. остання неділя квітня була визначена як Всесвітній день поріднених міст. Нині до Всесвітньої федерації міст-побратимів належать 3,5 тис. великих і малих міст.

У межах співпраці між порідненими містами відбуваються обміни офіційними делегаціями; культурні (фестивалі, виставки, мистецькі, літературні, театральні) та освітні (конференції, спільні наукові дослідження) заходи; налагоджуються економічні зв’язки, розвивається туризм.

Фото без описуПісля цього присутні учасники ознайомились із тематичною виставкою, на якій було представлено копії угод (протоколів) про співпрацю, світлини представників міст-побратимів під час проведення спільних тематичних заходів, книги та інші інформаційні матеріали, що розповідають про партнерські стосунки, історію і культуру міст-партнерів. Окрім того, до уваги учасників заходу було продемонстровано відеоролик про міста-партнери міста Ізяслав.

Сама ж фотодокументальна виставка «Міста партнери Ізяслава» буде експонуватись в історико-краєзнавчому музеї Ізяславської громади до кінця цього місяця. Тож усі бажаючі мають нагоду відвідати тематичну виставку.

 

За матеріалами Ізяславського історико-краєзнавчого музею

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь