Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Міжнародний день «Білої тростини» – символ незрячої людини

Дата: 15.10.2023 09:20
Кількість переглядів: 327

Фото без опису

Щороку 15 жовтня у світі відзначається Міжнародний день «Білої тростини» – символу незрячої людини. Це щорічний день обізнаності, що встановлений у 1969 році згідно з рішенням Міжнародної федерації сліпих, відзначається аби звернути увагу на ситуацію з дотриманням прав незрячих людей.

 

 

 

 

285 мільйонів людей у всьому світі мають порушення зору: 39 мільйонів – незрячі, 246 млн мають значну ступінь зниження зору. 90% незрячих людей живуть в країнах з низьким рівнем доходу. В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає у зв’язку із воєнними подіями на території нашої країни.

Уперше цей день відзначали в США 15 жовтня 1964 року з ініціативи Національної федерації сліпих. «Біла тростина» як реальний предмет, без якого важко уявити життя незрячої людини, з’явилась у 1921 році, коли молодий англієць, фотограф за фахом Джеймс Біггс, що втратив зір унаслідок нещасного випадку, самостійно виготовив такий ціпок. Він пофарбував тростину в білий колір, аби оточуючим був зрозумілий особливий статус її власника. Ініціатива Біггса була підхоплена й декілька років потому саме біла тростина стала тим вирізняльним знаком, за яким одразу ж можна визначити, що людина, яка тримає її в руках – незряча.

На початку 1930-х років тростина з’явилась у Європі, а невдовзі і в Америці – її роздавали всім, хто мав у ній потребу. Широкому розповсюдженню білої тростини в західних країнах сприяли численні благочинні та релігійні організації.

В Україні День білої тростини мало відомий, хоча незрячим ще треба багато чого зробити для зміни суспільної свідомості і створення позитивного образу сліпої людини, особливо у свідомості працедавців. Існує також чимало проблем і потреб, про які належить постійно нагадувати суспільству.

Адже День білої тростини – це не свято  для людей з обмеженими можливостями, а важлива дата для всього суспільства, яке не повинно забувати про те, що незрячі люди  є такими ж повноцінними членами суспільства, як і всі інші.

Не лише сьогодні, а щодня нам усім слід схилити голови перед мужністю людей з обмеженими можливостями та запозичити у них терпимості. Люди з білою тростиною бачать серцем – і цьому нам слід вчитися у них!

Солідарність із такими людьми і посильна допомога – це ознака сучасної людини, яка розуміє проблеми незрячих і готова завжди прийти на допомогу.

Найпоширеніші гасла Міжнародного дня «Білої тростини» – толерантність, рівноправ’я та інтеграція.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь