A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

МІНІМАЛЬНЕ ПОДАТКОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ вперше сплачуватимуть за 2022 рік у 2023 році

Дата: 16.08.2023 11:25
Кількість переглядів: 225

Фото без опису

Ізяславська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області нагадує, що Законом України від 30.11.2021 року №1914 введено поняття мінімального податкового зобов’язання.

Звертаємо увагу, що платниками МПЗ є резиденти, які володіють та/або користуються (орендують (суборендують), на умовах емфітевзису, постійно користуються) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. Визначення загального МПЗ фізичним особам, не зареєстрованим як фізичні особи – підприємці, здійснює контролюючий орган за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. При цьому, до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Слід пам'ятати, що у разі передачі земельних ділянок в оренду/суборенду, емфітевзис або інше користування  (за умови оформлення таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства), МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному ПКУ. 

МПЗ обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування. Контролюючий орган надсилає платнику податку податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) з детальним розрахунком суми податку.

У разі згоди платника з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою сумою річного податкового зобов'язання з ПДФО, такий платник зобов'язаний сплатити зазначену у відповідному ППР суму податку протягом 60 днів з дня отримання ППР.

У разі незгоди платника з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному ППР сумою річного податкового зобов'язання з ПДФО, такий платник податку має право протягом 30 днів з дня вручення ППР звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми ПДФО, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

  • земельних ділянок, що знаходяться у його власності та/або постійному користуванні, або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі; 

  • суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; 

  • суми сплачених податків, зборів, платежів. 

 

Одночасно інформуємо, що у ГУ ДПС у Хмельницькій області запроваджено «Гарячу лінію» з питань нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання: 097-232-17-98, 098-303-87-34.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь