Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Пошана тим, хто пройшов тернистий шлях та залишився нескореним

Дата: 21.05.2023 19:28
Кількість переглядів: 182

Фото без опису

 

Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять мільйонів загублених життів, бездушно знищених червоним  тоталітарним режимом.

За даними Українського інституту національної пам’яті державний терор та репресивні заходи за політичною ознакою в Україні тривали з 1918 до середини 1980-х років. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Кількість жертв політичних репресій в Україні,через які  пройшли усі верстви українського населення, досі неможливо підрахувати. Адже знищенню підлягав кожен підозрюваний у найтяжчому зі злочинів – любові до України. Місця поховань постраждалих від насильницького впровадження комуністичної ідеології ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Та, на жаль, у ХХІ столітті ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській росії знову принесли на українську землю масові вбивства мирних людей, руйнування спадщини й скалічення сотень тисяч життів України. Після повномасштабного вторгнення окупантів терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупував агресор. Всі ми пам’ятаємо Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, інші населені пункти Чернігівщини, Сумщини, Донбасу та Луганщини…

З огляду на відомості, які надходять з окупованих міст та сіл України, День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не лише за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет, а й за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у XXI столітті.

З нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій біля меморіалу жертвам голодоморів та політичних репресій м.Ізяслав відбулася церемонія покладання квітів. Учасники заходу зібралися для того, щоб вшанувати пам’ять жертв репресій, згадати тих, хто постраждав та загинув унаслідок злочинних дій жорстокого тоталітарного режиму різних епох.

Відслужив заупокійну літію благочинний храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Православної Церкви України митрофорний протоієрей Володимир Ковальчук.

Священнослужитель у своєму виступі зазначив, що тоталітарні режими залишають за собою лише масові жертви, страждання... На жаль, у ХХІ столітті постав новий диявол у вигляді російського тоталітарного режиму, який продовжує ту ж політику, що його попередник, – вбивати мирних людей та руйнувати українську спадщину. А це  мільйони понівечених доль, нездійснених мрій, планів і сподівань, мільйони людей, які не народилися, а могли стати опорою, надією й світочем своєї української нації… Наша держава засуджує будь-які прояви агресії. Український народ ціною життя тисяч патріотів сьогодні відстоює шанс на своє мирне, вільне, демократичне майбутнє та майбутнє Європи, і тих, які постраждали і продовжують зазнавати страждань від тоталітарних режимів, зокрема кремлівського.

У знак шани усім, хто постраждав від політичних репресій, учасники заходу поклали квіти до меморіальної стели та вшанували хвилиною мовчання.

В умовах війни немає змоги масово вшанувати пам’ять жертв політичних репресій. Проте людська пам’ять не знає кордонів, тому цього року віддати шану безневинно вбитим можна  вдома, за кордоном, в укритті, у прихистку – просто світлим спомином згадати тих, кого свавільно закатував одвічний ворог…

Фото без описуТі страшні репресійні трагедії, які спіткали та продовжують спіткати український народ, назавжди залишиться в пам’яті нащадків, у серцях усіх поколінь. Переможемо у цій війні та знищимо спадщину терору назавжди!

Вічна пам’ять безневинно загиблим та закатованим українцям! Вічна слава борцям за нашу Перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь