A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Обговорювались питання перейменування вулиць громади

Дата: 12.05.2023 11:22
Кількість переглядів: 1260

Фото без опису

Нещодавно відбулось чергове засідання комісії з  найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населених пунктів Ізяславської міської територіальної громади під керівництвом очільниці цієї комісії, заступника міського голови Лесі Божко.

Протягом лютого-березня поточного року відбулось громадське обговорення щодо перейменування вулиці Центральна в с.Білогородка, а також щодо перейменування вулиць та провулків в місті Ізяслав. За підсумками проведення обговорення з порушених питань до міської ради надійшли пропозиції від громадськості Ізяславщини. Члени комісії на цьому зібранні обговорювали вищезгадані пропозиції.

Отже, що стосується перейменування вулиці Центральна в с.Білогородка: частина мешканців Білогородського старостинського округу підтримують цю пропозицію, інша частина – пропонує перейменувати на честь загиблого воїна Андрія Ткачука вулицю Щаслива, на якій він проживав. Стаття 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» визначає підстави  присвоєння імен фізичних осіб об’єктам права власності. А тому члени комісії прийняли  рішення повернутись до цього питання після отримання офіційної інформації про досягнення бійця від командування військової частини, в якій служив загиблий воїн.

З приводу перейменування вулиці Вокзальна на вулицю Героя України Олександра Петраківського (ініціатор - громадська організація «Волонтери Ізяславщини»), то до Ізяславської міської ради надійшли пропозиції від громадської організації «Рада ветеранів 8 окремої бригади спеціального призначення» (підтримала пропозицію щодо перейменування вулиці Вокзальна), а також від громадської організації «Товариство культурної спадщини «Заслав'є» (не підтримала дану пропозицію, оскільки  пропонує перейменувати вулицю В.Котика на вулицю Олександра Петраківського). Згідно п.2 Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктів права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 р. № 989, участь у громадському  обговоренні можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами. А тому звернення від вищезазначених громадських організацій, які є юридичними особами, враховуватись не будуть. Інших пропозицій на адресу міської ради не надходило, що свідчить про низьку громадську активність населення, зокрема, і мешканців вулиці Вокзальна.

Також було з’ясовано позицію родини Олександра Петраківського з даного питання - підтримує пропозицію громадської організація «Волонтери Ізяславщини». Враховуючи позицію родини загиблого з даного питання, члени комісії більшістю голосів прийняли рішення рекомендувати міському голові підготувати подання про перейменування вулиці Вокзальна в м.Ізяслав на честь Героя України Олександра Петраківського.

Останнє питання порядку денного засідання стосувалось перейменування окремих вулиць/провулків міста (суб’єктом, що вніс пропозицію, є Володимир Федотов). Проте за результатами проведення громадського обговорення  з’ясувалось, що жодне із звернень, котрі надійшли на адресу міської ради (як колективні, так і індивідуальні) не підтримує пропозицію автора петиції.

Отже, вулицю та провулок Гагаріна Володимир Федотов запропонував перейменувати на честь Федора (Феодосія) Острозького - князя острозького, луцького намісника, першого відомого за документами дідича (господаря) Ізяслава, будівничого Заславського замку, святого преподобного Православної церкви. Місцеві жителі не підтримують дану пропозицію, натомість запропонували свої варіанти. Та переважною більшістю підписантів мешканці цієї вулиці запропонували такі назви - Патріотів, Монастирська, Роксолани. Присутні члени комісії, проголосувавши, рекомендуватимуть депутатам міської ради назвати вищезазначені вулицю та провулок «Патріотів».

Автор петиції пропонує перейменувати вулицю В.Котика на честь Героя України Олександра Петраківського. Та мешканці цієї вулиці відмовляються змінювати назву своєї вулиці, наполягаючи зберегти пам'ять партизана-підлітка, котрий допомагав оборонцям боротись із нацистами під час Другої світової війни. Члени комісії підтримали пропозицію мешканців вищезгаданої вулиці, оскільки пропонується перейменувати вул.Вокзальна (значну більшу за розмірами та кількістю мешканців ніж вул.В.Котика) на честь Героя України О.Петраківського.

Крім того, Володимир Федотов запропонував присвоїти вулиці Єсеніна найменування Климівка. Мешканці цієї вулиці також виступили проти запропонованої назви, натомість пропонують назву «Тиха». Члени комісії не проти такого варіанту назви.

Та все ж присутні учасники зібрання підтримали деякі запропоновані Володимиром Федотовим назви вулиць – це перейменувати вулицю Карбишева на Європейську та вулицю Чехова на честь польського історика, громадського і політичного діяча, репрезентанта українських земель у Національному Уряді під час польського повстання проти російської окупації 1863-1864 років, уродженця Ізяслав Мар'яна Дубецького.

Що стосується зміни решти запропонованих автором петиції назв вулиць/провулків (Ломоносова, Матросова, Некрасова, Толстого, Тургенєва), то члени комісії прийняли рішення рекомендувати місцевим обранцям повернутись до цих питань після набрання чинності нового Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Проте крапку в цих питаннях поставлять депутати міської ради – на сесії буде ухвалене відповідне рішення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь