Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Звернення міського голови з нагоди Дня пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2023 08:50
Кількість переглядів: 219

Фото без опису

 

8 травня весь вільний і демократичний світ відзначає День пам’яті та примирення. Для українців і цивілізованого світу цей день є не лише символом перемоги над нацизмом (8 травня був прийнятий Акт капітуляції гітлерівського режиму), а  й нагадування про криваві події, ціна яких 50 мільйонів людських життів.

Минають роки, але залишається живою пам’ять про страшну трагедію, яка пройшлася по долі чи не кожної родини в Україні, в Європі, багатьох родин по всьому світу.  

У Другій світовій війні Україна була однією з найбільш постраждалих країн. Адже за Українську землю воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння намагалася використовувати українців для власних імперських цілей. Уся територія України була окупована, близько 10 мільйонів українців загинуло, майже 2,5 мільйони було вивезено на примусові роботи до Німеччини, зруйновано тисячі міст і сіл, промислових підприємств і навчальних закладів. У роки війни єдиним, справді народним українським військом, був визвольний рух Української повстанської армії.

Завдяки героїзму українських бійців в різних арміях, мужності підпільників, звитязі працівників тилу вдалося здолати нацистський тоталітарний режим. Серед усіх цих людей були і наші земляки. Імена всіх визволителів назвати не можна, однак вони назавжди залишаться в історії Ізяславщини.

На жаль, історія знову повторюється. На нашу землю знову прийшла війна, ще жорстокіша й безжальніша. Знову знищують все на українській землі, щодня влаштовуючи геноцид українського народу та військові злочини проти людства. Змінився лише ворог, імперські амбіції якого століттями не вщухають. Для окупантів завжди пріоритетом було знищення національно-визвольного спротиву українців за свою державність.

Збройна агресія і повномасштабне вторгнення росії в Україну зруйнували виборену в боях Другої світової міжнародну систему світопорядку і цінностей, в якій кожна держава суверенна, а кожен народ має право на самовизначення.

Війна росії проти України назавжди змінила сенси, які 78 років ми вкладали у перемогу над нацизмом у Другій світовій. Гасло «Ніколи знову!», з яким вся Європа в цей день шанувала загиблих і стверджувала гуманістичні ідеали, на теренах України зіштовхнулося з реваншистським гаслом «Можем повторить!».

І знову справжні сини і доньки України стали на захист своєї Батьківщини, своїх родин, своїх домівок і одвічного прагнення свободи і незалежності. Новітні Герої -  гідні спадкоємці слави воїнів-визволителів під час Другої світової. Для наших оборонців  найвищим законом буття є і залишиться захист рідної Вітчизни, її свободи і незалежності.

Сьогодні, у День пам’яті та примирення, ми віддаємо данину поваги тим, хто героїчно визволяв рідний край у роки Другої світової війни та боронить рідну землю зі зброєю в руках сьогодні, вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув за рідну землю.

Також щиро дякуємо тим, хто в тилу самовідданою працею наближав багато років тому та наближає зараз розгром ворога.

Наш святий обов’язок не лише молитися за загиблих і вшановувати живих учасників Другої світової війни, а й відновити історичну справедливість. Правду про боротьбу українського народу проти антилюдських режимів: нацистського та комуністичного в далекому минулому, і проти рашистів – в наш час.

Ці чорні сторінки історії України ніколи не зітруться з нашої пам’яті. Жодна сила на світі не змусить українців стати рабами, бо український народ народжений бути вільним.

Наразі День пам’яті та примирення  є застереженням світовій спільноті про необхідність зупинення путінізму, допоки він не охопив Європу. 

1939 – 1945 роки – ми пам'ятаємо!

2014-2023 роки – не забудемо!

Ми віримо в Перемогу України і наближаємо її щодня!

Слава Україні! Героям слава!

 

З найкращими побажаннями

міський голова Сергій Шлегель


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь