A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Узгоджено координацію дій стосовно недопущення занесення збудників хвороб на територію Ізяславської міської територіальної громади

Дата: 05.05.2023 14:55
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

Цими днями відбулось засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії на території Ізяславської міської територіальної громади.

Під час зібрання обговорювались питання стосовно недопущення занесення збудників хвороб на територію Ізяславської міської територіальної громади.

Про епізоотичну ситуацію зі сказу тварин на Ізяславщині доповів заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Шепетівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Юрій Воленюк. Як виступаючий зауважив, епізоотична ситуація зі сказу в Україні, зокрема на Хмельниччині, залишається напруженою. Наразі проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, проте небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати класичним щепленням. Основні шляхи  для покращення ситуації передбачають проведення пероральної вакцинації м'ясоїдних на всій території області двічі на рік шляхом наземного розкладання принад з вакциною. Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Вакцини створюють специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликають захворювання у молодих тварин; не виділяють вакцинний вірус зі слиною; безпечні для природного середовища; стабільні в польових умовах. Цьогоріч розповсюдження вакцини планується проводити одночасно по всій території Хмельниччини, зокрема на Ізяславщині, за виключенням території населених пунктів, водоймищ, залізничних та автомобільних шляхів, а також інших об’єктів, заборонених для відвідування.

Голова Ізяславської районної організації УТМР Олександр Данілін поінформував присутніх про чисельність червоної лисиці в мисливських угіддях Ізяславської громади, а також про ситуацію з регулювання чисельності лисиць. Адже відомо, що природнім джерелом та резервуаром збудника є червона лисиця, яка широко розселена в угіддях області.

Крім того, у ході засідання було визначено території Ізяславщини, на яких можливо провести у 2023 році пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом наземного розкладання принад з вакциною, а також створено п’ять бригад для розкладання принад із вакциною.

За результатами обговорення порушених питань порядку денного членами комісії прийнято відповідні рішення, а саме: розробити місцеву програму з профілактики і боротьби зі сказом тварин; вжити дієвих заходів щодо регулювання кількості безпритульних тварин на адміністративних територіях громади, особливо в місцях їх скупчення. Громадськість, у свою чергу, також має подбати про своїх улюбленців. Адже єдиним шляхом запобігання поширенню сказу є профілактичні щеплення тварин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь