A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Звернення міського голови Сергія Шлегеля з нагоди 37-ї річниці Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2023 10:00
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Шановні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та громадськість Ізяславщини!

 

Щороку 26 квітня ми відзначаємо одну з найсумніших дат нашої країни – День Чорнобильської трагедії. Цього року виповнюються 37-мі роковини з дня техногенної аварії, яка розділили час на дві половини: мирне життя до катастрофи і небувале горе, яке не піддається будь-якому виміру, після 26 квітня 1986 року. Серед усіх трагедій, які пережило людство, чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами екологічної біди, руйнівного впливу на здоров’я, життя людей.

Радіаційного опромінення зазнали щонайменше 8 млн людей – передусім ліквідатори катастрофи, яких налічувалось майже 600 тисяч. Навколо ЧАЕС було утворено 30-кілометрову зону відчуження – понад 100 тис. українців змушені були залишити свої домівки.

Чорнобиль практично торкнувся кожного з нас – хвороби, скалічені долі наших рідних, близьких і зовсім невідомих людей, хто ліквідовував наслідки аварії. Чорнобильські дзвони лунають над нами - і того відлуння вистачить ще не на одне покоління.

Пам'ятаючи про темні сторінки історії, ми ніколи не повинні забувати героїзму пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх професій, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Серед ліквідаторів наслідків катастрофи було чимало мешканців Ізяславської громади. Це була боротьба людей з вогнем в ядерному пеклі. Вони рятували не лише атомну станцію, Прип’ять, Чорнобиль… Вони рятували Україну та весь світ. Промені смерті не змогли знищити дух героїзму, солідарності і самовідданості тих, які у далекому 1986 році боролися в Чорнобилі з ядерною стихією.

І знову понад тридцять років потому історія повторюється… Після повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти захопили Чорнобильську та Запорізьку АЕС. Проте завдяки стійкості та відданості працівників станції та нацгвардійців найстрашнішого вдалося уникнути. Над іншими атомними електростанціями пролітають ворожі ракети.  Україна у черговий раз рятує світ. Співробітники атомних станцій продовжують робити усе можливе, аби запобігти ядерному вибуху. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. 

Ми схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Вклоняємося тим, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий обов'язок перед рідною землею і рідним народом – зупинив ескалацію катастрофи, унеможливив її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України та інших держав.

Ми разом згадуємо і сумуємо за героями, які віддали власні життя заради наших. Вічна і світла їм пам'ять…

Безмежна шана і доземний уклін ліквідаторам, які живуть поряд з нами.

 

З великою пошаною

Ізяславський міський голова Сергій Шлегель

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь