A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Вшанували пам’ять жителів спаленого села

Дата: 03.03.2023 15:15
Кількість переглядів: 172

До Дня пам’яті спаленого села

 

03 березня мешканці Двірецького старостинського округу щороку  перегортають трагічну сторінку  своєї  історії.  Саме цього дня 79 років тому  нацистськими карателями було спалено у селі Двірець 320 будинків, під час пожежі загинуло 29 жителів. Така ж доля спіткала село Білижинці - спалено 63 двори, розстріляно 35 мешканців села. Це була  відплатна акція за дії збройного українського підпілля проти нацистів. Окупанти спалили села майже повністю. У Двірці уціліло лише 57 будинків. Нацисти не встигли спалити їх, бо завдяки партизанам загону Івана Музальова ворога було вигнано. Партизани також розгромили банду карателів у Білижинцях і утримували село до приходу воїнів 60-ї армії.

У День пам’яті спалених Двірець та Білижинці під час Другої світової війни нацистськими окупантами  біля обеліска воїнам-односельчанам зібрались місцева громада, щоб віддати шану похованим тут у братській могилі односельчан та воїнів. Відправив панахиду за загиблими місцевий священнослужитель Миколай. Присутні поклали квіти до пам’ятного знака та вшанували хвилиною мовчання жертв нацизму.  Мешканці цих сіл свято зберігають пам’ять про трагедію і невинно знищених односельців та своїх захисників.

На жаль, для окупантів завжди пріоритетом було знищення національно-визвольного спротиву українців за свою державність. Знову історія повторюється.  Та український народ - незламний. Перемога неодмінно буде нашою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь