Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

День скорботних роковин Білотинської трагедії

Дата: 23.01.2023 15:21
Кількість переглядів: 195

До Дня пам’яті спаленого села

Фото без опису

Роки…роки…Вони стирають з пам'яті багато подій минулого. Та є сторінки нашої історії, які ніколи не повинні забуватись, які відзиваються пекучим болем в серцях людей.

Друга світова війна. У цивілізованому ХХ столітті наша країна зіткнулася з небаченим за своїм нелюдством ворогом. Війна, яку вели нацисти, не знала собі рівних ні по жорстокості методів її ведення, ні по безумству та зухвалості злочинних намірів. Там, де ступала нога окупанта, залишались згарища, мільйони вбитих солдатів та учасників партизанського руху, зруйновані людські долі… Карателі  намагались приховати сліди своїх злочинів фізичного знищення населення сіл, викреслити з історії життя цілої територіальної громади. Не стала виключенням і Ізяславщина, яка не один рік  перебувала в нацистській окупації. Зокрема, вражає своєю жорстокістю факт знищення села Білотин.

Напередодні Другої світової війни у цьому селі вирувало життя, збудовано 171 житловий будинок, семирічну школу, клуб. Та протягом однієї «чорної» ночі на 22 січня у далекому 1944 році все перетворилося в попіл. Гітлерівці знищили все, що створювалось десятиліттями наполегливої праці  (спалено 62 двори, громадські та колгоспні будівлі, жорстоко вбито 4 місцевих жителів).

Проте село Білотин зуміло витерпіти свою Голгофу й зуміло воскреснути, відродитися з попелу, згарища й руїн, щоб творити власний подальший шлях. І тільки скорботна пам’ять та могили жертвам нацизму не дадуть забути про криваві злочини німецьких окупантів.

У цей пам’ятний день лунали дзвони пам’яті по убієнних жителях села Білотин, які стали жертвами Другої світової війни. Це дзвони пробудження пам’яті, яка не повинна згасати, аби свідчити про ті жахливі нацистські  злочини. Біля обеліска воїнам-односельчанам зібрались місцеві жителі, щоб вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Ми, нащадки, завжди пам’ятатимемо своє минуле, про те, якою ціною дістається нам незалежність України як під час Другої світової, так і зараз. Українці – народ нескорений, наш дух - незламний.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь