A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Роки минають – пам'ять живе

Дата: 16.01.2023 17:13
Кількість переглядів: 189

Фото без опису

 

З кожним днем ми все далі і далі віддаляємось від трагічних подій Другої світової війни, від тих страшних років лихоліття та смерті, людських страждань, коли стогнала під ярмом фашизму рідна земля, палали у вогні села та міста, гинули люди. Та для мешканців села Комини Лютарського старостинського округу 16 січня є найкривавішою датою тих часів, про яку неможливо забути ніколи. Адже саме цього дня 1944 року нацистські окупанти грабували і палили, били місцевих жителів прикладами, кованими чобітьми, допитувалися де партизани, так як вони рахували, що це партизанське село. Від нацистів нікому не було порятунку: ні старому, ні малому. За мовчання місцевих жителів німецькі окупанти спалили 137 дворів села Комини, загинуло 40 мирних жителів. Всю ніч і день горіло село. Такого горя, такого жаху люди ще не знали. Село Комини стало першим з 9 населених пунктів територіальної громади, яке було спалене нацистськими загарбниками. То були страшні дні. 

У День пам’яті спаленого села Комини щороку біля пам’ятного знака односельчанам, що загинули в роки Другої світової війни, збираються всі, від старшого до малого, щоб ще раз згадати тих, хто пройшов найскладніші випробовування, відстояв право людей на свободу, врятував свою землю, щоб вшанувати тих, хто подарував майбутнє нам та нашим нащадкам.

Не став винятком і цей рік. Місцеві жителі зібрались біля пам’ятного знака, щоб вшанувати пам’ять жертв війни хвилиною мовчання та покласти до пам’ятного знаку квіти.

Друга світова війна пройшла залізним плугом через серце кожного нашого співвітчизника, через долю і життя кожного жителя Ізяславщини. За два роки і 8 місяців окупації нацисти завдали Ізяславській громаді величезних  людських втрат. На жаль, історія для України повторюється. Знову прийшли окупанти руйнувати українську землю, та цього разу – зі сходу…

Проте не зникнуть в людській пам’яті криваві події війни, не піде в небуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над окупантами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь