A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Чому відключають електропостачання не по графіку у воєнний час?

Дата: 09.12.2022 09:20
Кількість переглядів: 163

Фото без опису

На території Ізяславської громади вже кілька тижнів тривають щоденні відключення електроенергії, проте останнім часом в окремих мікрорайонах міста Ізяслав та в сільських населених пунктах громади подають електропостачання лише на 1-3 години в добу. Внаслідок цього у багатоповерхових будинках відсутнє водопостачання та мобільний зв'язок (ані викликати екстрені служби, ані довідатись про сигнали тривоги чи її відбій).  Це призвело до обурення серед мешканців Ізяславської громади. Щоб отримати роз’яснення з цього приводу, а також урегулювати графіки відключень електропостачання, у приміщенні Ізяславської міської ради відбулась зустріч директора Ізяславського РЕМу АТ «Хмельницькобленерго» Валерія Метельського із місцевими жителями.

Громадськість зазначила, що прекрасно розуміють всю критичну ситуацію із електропостачанням у воєнний час, проте виключати електропостачання майже на добу, а часом на кілька днів - це вже занадто. Закликали керівництво Ізяславського РЕМу переглянути графіки відключень на території Ізяславщини. 

Вислухавши скарги місцевих жителів, Валерій Метельський зазначив, що щоденні відключення електроенергії в Україні, зокрема на Ізяславщині  - це наслідок хвиль ракетних атак на об'єкти критичної інфраструктури з боку російської федерації, що здійснювалися останнім часом. Через пошкодження енергетичного обладнання НЕК "Укренерго" було порушено баланс в електромережі, який потрібен для стабільної та безперебійної роботи Об'єднаної енергетичної системи України. Зараз в енергетиків першочергове завдання - стабілізувати систему, щоб не було ще більших ушкоджень.

Графіки відключень розробляють і контролюють НЕК «Укренерго» та АТ «Хмельницькобленерго». Зараз у країні використовуються як аварійні (екстрені), так  і погодинні (стабілізаційні)  відключення електроенергії. Аварійні – непрогнозовані, їх  введення контролює і дає команду на поновлення енергопостачання   НЕК «Укренерго». Погодинні   відключення допомагають  забезпечити стале  балансування  енергосистеми. Також наразі діють 4 черги відключень електропостачання. Під час запровадження аварійних і погодинних графіків, зокрема 4 черг відключення електропостачання, у підсумку виходить довготривалий період відсутності електроенергії в добу (по 15-20 год.). Внаслідок цього й відсутнє водопостачання у багатоповерхівках. Адже коли включають електропостачання для споживачів, водонасосу потрібно кілька годин (не менше 4-5 год.) качати, щоб була вода у кранах на 4-5 поверхах багатоквартирних будинків. Крім того на початку кожної доби Ізяславському РЕМу доводиться ліміт потужності (у тричі менший, аніж був до повномасштабного вторгнення окупантів на територію України), якого потрібно дотримуватись. Якщо один будинок вимкнули, а сусідній ні, - це означає, що технічні характеристики енергетичного обладнання дозволяють обмежувати електропостачання саме у такій послідовності. До уваги також береться розташування на лініях електропередач об’єктів критичної інфраструктури. На жаль, працівники Ізяславського РЕМу не можуть точно до години вказати періоди відключень та вплинути на цю ситуацію. Сім'ї енергетиків та самі працівники енергетичної сфери так само потерпають від відключень електроенергії, як і місцеві жителі громади. І так само не знають, скільки ще знадобиться часу на відновлення балансу в енергетичній системі.

Також Валерій Метельський зазначив, що якщо протягом поточного тижня не будуть чергові перебої в електропостачанні, то Хмельниччина перейде на дві черги (наразі діють 4), тобто скоротиться кількість годин відсутності електропостачання. Крім того він поінформував, що Держенергонагляд здійснює позапланові перевірки коректності застосування графіків відключень на об'єктах енергетики під час дії воєнного стану. Така перевірка мала відбутись 08 листопада в Ізяславському РЕМі.

На завершення зустрічі із місцевими жителями Валерій Метельський зауважив, що це не планові ремонти, які енергетики звикли робити. Це надзвичайна ситуація та дуже серйозний виклик, який вперше постав перед країною за всю її історію. І закликав  набратися терпіння, адже  мета енергетиків - не обмежувати, а відновити мережу якомога швидше. Світлі часи обов'язково настануть. І в цьому буде заслуга не тільки енергетиків, а кожного з нас!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь