A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

День пам’яті мільйонів невинно загублених життів та скалічених доль...

Дата: 26.11.2022 21:18
Кількість переглядів: 239

Сьогодні, 26 листопада, у серці кожного українця звучить реквієм скорботи. Адже у цей день ми згадуємо одну із найстрашніших сторінок в українській історії минулого століття, яка оповита чорною стрічкою... Штучний голодомор, який пройшов по хліборобській землі аж тричі (1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років) - змолов голодними жорнами кожного восьмого жителя України. Жодному народові у світі, крім українців, не довелось пережити такого лиха.  

Цього скорботного листопадового дня схилити голови перед світлою пам’яттю тих, хто потрапив у грізні жорна тоталітарного режиму, кого забрала голодна смерть, до меморіалу жертв голодоморів та політичних репресій в м.Ізяслав прийшли представники міської влади, духовенство, громадськість. Ті страшні події закарбувалися в серцях мешканців Ізяславщини, бо «кістлява рука смерті» торкнулася й їхніх сімей.

90 років тому цілими сім’ями, цілими селами вимирали українці страшною, лютою і повільною смертю - від голоду. Українських хліборобів, які століттями плекали любов до своєї годувальниці-землі та своєю працею годували цілий світ, позбавили свого ж хліба… Цей жорстокий вчинок, організований радянською владою (попередником путінського тоталітарного режиму), був свідомим. І все заради однієї мети - винищити українців.

Навмисно створений голод знищив мільйони українців, а долі тих, хто вижив, скалічив. Внаслідок голодомору активний, а тим більше масовий спротив радянському режиму було припинено. Проте пережиті жахіття залишили глибоку травму в кількох поколіннях українців.

Та на жаль, історія знову повторюється. Через дев’ять десятиліть після голодомору-геноциду проти українців знову росія застосовує  методи повного  винищення, намагаючись стерти з обличчя землі українську націю. Сучасна російсько-українська війна, руйнація енергетичної інфраструктури  України - це черговий акт геноциду росії проти українського народу в ХХІ столітті. На цьому наголошували учасники меморіального заходу із вшанування пам'яті жертв голодомору–геноциду українського народу.

Заупокійну літію відслужив благочинний храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Православної Церкви України митрофорний протоієрей Володимир Ковальчук.  Також до молитов за безневинних жертв голодоморів долучився настоятель костелу святого Йосипа (м.Ізяслав) Римо-католицької церкви отець Сергій.

Всі присутні запалили свічки, аби зігріти душі тих, кого в ті страшні часи не відспівували, не проводили в останню путь, не поминали. Аби світло цих свічок стало даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Хвилиною мовчання та піднесенням лампадок до памятного знаку учасники заходу вшанували пам’ять усіх, хто помер страшною голодною смертю.

Дзвін історичної пам’яті про цю страшну трагедію довіку не стихне в наших серцях. Сьогоднішній маленький вогник свічки об’єднує нас не лише у молитві за душі мільйонів безневинних жертв голодоморів, а й гуртує у спільній боротьбі за свободу та гідність українського народу. Адже ніякі намагання представників тоталітарного режиму сучасності не зламають прагнення нашого народу жити у вільній і незалежній країні.

Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь