A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

У центрі уваги нагальних питань гуманітарної сфери Ізяславщини

Дата: 01.09.2022 17:13
Кількість переглядів: 316

Актуальні питання гуманітарної сфери громади обговорили на засіданні із керівниками структурних підрозділів міської ради та комунальних закладів Ізяславщини.

У процесі зібрання присутні ознайомились із результатами діяльності вищезгаданих закладів у першому півріччі цього року, із проблемними питаннями сьогодення та напрацювали шляхи їх вирішення.

Запровадження в країні воєнного стану і призупинення фінансування капітальних видатків відчутно вплинуло на життєдіяльність Ізяславщини у цій сфері. Проте завдяки плідній співпраці з підпорядкованими структурними підрозділами міської ради та підприємствами громади у поточному році вдалось досягнути певних позитивних результатів. У першу чергу комунальні підприємства Ізяславщини змогли перебудувати свою роботу з врахуванням викликів, пов’язаних із повномасштабним вторгненням окупантів на територію України, та працювати над покращенням матеріально-технічного забезпечення та якості надання послуг.

До прикладу, протягом 6 місяців 2022 року в КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня»:

1) започатковано та реалізовано кілька проєктів для покращення доступності та надання медичної допомоги населенню. Зокрема лікарня підтвердила вищу акредитаційну категорію;

2) укладено договір з Національною службою здоров’я України по 17 пакетах надання медичних послуг населенню; 

3) вдалось придбати медичне обладнання на суму 391,4 тис.грн. (прилад для реєстрації отоакустичної емісії (отоакустичний інструмент емісії); холтерівська система ЕКГ та АТ (реєстратор амбулаторний для тривалого електрокардіографічного моніторингу, телеметричний));

4) наразі діє Програма розвитку та фінансової підтримки КНП «Ізяславська міська багатопрофільна лікарня» Ізяславської міської ради на 2021-2025 роки.

 

КНП «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги»:

1) укладено 4 договори з Національною службою здоров’я України (таку кількість договорів підписали лише 4 центри первинної медико-санітарної допомоги в Хмельницькій області, що дає можливість бути конкурентноспроможними).

2) на сьогоднішній день в громаді діють 2 місцеві програми з охорони здоров’я мешканців Ізяславщини:

- «Програма фінансової підтримки надання первинної медичної допомоги КНП «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги Ізяславської міської ради»;

- «Програма забезпечення лікування хворих на орфанні захворювання на 2022-2024 рр». В громаді проживає один пацієнт із захворюванням на муковісцидоз (це хвороба, яка характеризується поліорганним ураженням (бронхолегенева система - хронічний обструктивний бронхіт, пневмофіброз, бронхоектази; шлунково-кишковий тракт - екзокринна недостатність підшлункової залози; гепатобіліарна система - холестатичний гепатит, міліарний цироз печінки та ін.). Лікування такого рідкісного захворювання коштує дороговартісно, тому на державному та місцевому рівні розроблено відповідні програми, які дають змогу в повному обсязі забезпечити придбання необхідних препаратів та спеціального лікувального харчування.

 

З метою організації соціальної роботи по запобіганню та протидії насильству в сімї, надання кваліфікованої адресної допомоги особам, які стали жертвами насильства, минулого року на території Ізяславської міської територіальної громади було створено спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, яка наразі надає необхідну допомогу жертвам домашнього насилля.

З травня поточного року на території громади забезпечено надання практичної психологічної допомоги психологом в рамках проєкту «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди» Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я» у співпраці з Дитячим фондом ООН в Україні (ЮНІСЕФ).

У зв’язку із розв’язанням військового конфлікту росії проти України у першому півріччі 2022 року основним акцентом у роботі відділення соціальної роботи Комунальної установи "Центр надання соціальних послуг" Ізяславської міської ради - здійснення соціальної роботи із вимушено переміщеними особами. Зокрема, роботу організовано із 637-ма сім’ями, в яких виховуються 867 дітей.

КУ «Центр надання соціальних послуг» спільно із волонтерськими організаціями забезпечено належний рівень  реагування на вирішення потреб та розв’язання проблемних питань  внутрішньо-переміщених осіб.

Також протягом звітного періоду надавалися соціальні послуги для сімей опікунів/піклувальників, у яких перебувають діти під опікою; а також забезпечено проведення профілактичної роботи із особами, які перебувають у конфлікті з законом.

 

З метою захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відділом «Служба у справах дітей» міської ради  здійснюється робота щодо перевірки умов проживання дітей цієї категорії у сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях (згідно графіку). За результатами перевірки, встановлено, що порушень прав дітей та нецільового використання соціальної допомоги не виявлено.

На території Ізяславської міської ради функціонує Ізяславський навчально-реабілітаційний центр.

Станом на 01.07.2022 на обліку відділу «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради перебуває 49 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з них 2, які постраждали від жорстокого поводження.

З метою попередження правопорушень та злочинності, серед дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, негативних проявів у дитячому та підлітковому середовищі у звітному періоді спеціалістами служби у справах дітей постійно здійснюються профілактичні рейди «Сім’я», «Діти вулиці», «Вокзал», «Підліток».  Крім того регулярно  проводяться обстеження умов проживання дітей, в сім’ях, які опинилися в складних життєвих обставинах. Під час обстеження обов'язково проводиться профілактично-роз'яснювальна робота з батьками  про необхідність створення  належних умов для виховання та розвитку дітей та про несення відповідальності за невиконання батьківських обов’язків. 

Одним із пріоритетних завдань є забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа. Станом на 01.07.2022 на квартирному обліку перебуває 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 21 особа з їх числа.

 

Що стосується сфери культури, то протягом звітного періоду проводилася робота щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів, збереження та удосконалення діючої мережі закладів культури громади, зміцнення їх матеріально-технічної бази, популяризацію і примноження культурних цінностей, тощо.

 

Присутні учасники значну увагу приділили освітній галузі. За звітний період:

  1. в останні роки пандемія коронавірусу та повномасштабне вторгнення росії на територію України внесли зміни в організацію освітнього процесу громади (дистанційний режим навчання). Забезпечено доступ до освіти дітей, які тимчасово виїхали за кордон. Також освітніми послугами було охоплено 147 дітей з числа тимчасово внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території громади.

  2. у зв’язку із наявною потребою у функціонуванні чергового закладу дошкільної освіти в очному режимі в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні з 14 червня 2022 року до завершення воєнного стану відповідно до рішення виконавчого комітету Ізяславської міської ради від 09.06.2022 № 79 організовано функціонування чергових груп в Ізяславському ясла-садку № 1 з дотриманням правил безпеки в умовах воєнного стану для дітей, батько і мати яких працевлаштовані або мати (батько) одна (один) виховує дитину. Станом на сьогодні в заклад зараховано 45 дітей.

  3. у 2021/2022 навчальному році у всіх закладах загальної середньої освіти Ізяславської міської ради у початковій ланці продовжується реалізація Концепції «Нова українська школа», впровадження нового Державного стандарту початкової освіти;

  4. для забезпечення права на одержання освіти дітей з особливими освітніми потребами в 5 закладах загальної середньої освіти громади (Ізяславська ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Радошівська ЗОШ І-ІІІ ст., Білогородська ЗОШ І-ІІІ ст., Михнівська ЗОШ І-ІІІ ст., Ізяславський НВК № 7, Ізяславський НВК № 3) організовано інклюзивне навчання для 10 школярів;

  5. для забезпечення повноцінного харчування розроблено примірне чотиритижневе сезонне меню однакове для всіх закладів освіти із врахуванням вікової категорії дітей. Заклади освіти забезпечені різноманітними продуктами харчування від постачальників. Важливою та довгоочікуваною зміною є можливість організувати дієтичне харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема з непереносністю глютену та лактози. Тепер це чітко визначено документом та дає підстави закуповувати відповідні продукти харчування.

  6. наразі йде активна робота по підготовці укриттів, які мають бути забезпечені електрикою, штучним освітленням, системами вентиляції, відповідати санітарним та протипожежним нормам, тощо. Крім того при облаштуванні укриттів враховуються наявність запасного виходу, міцність конструкції, зручність для дітей. У ДСНС наголошують, що обладнання укриттів розраховується на безперервне перебування людей впродовж не менше 48 годин. До робіт по облаштуванню укриттів залучені педагогічні колективи, техпрацівники  та батьки. Загалом відповідні роботи з цього напрямку вже на завершальному етапі.

        Підсумовуючи засідання, було наголошено, що є чимало проблемних питань, які по мірі можливостей та фінансування будуть вирішуватись.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь