A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

16 липня — День проголошення Декларації про державний суверенітет України

Дата: 16.07.2022 09:25
Кількість переглядів: 289

Фото без опису

Сьогодні, 16 липня, День проголошення Декларації про державний суверенітет України. 32 роки тому документ став основою для відродження нашої Незалежності. Це стало тим «першим цвяхом, забитим у домовину радянської імперії», бо саме відтоді почалися вже незворотні процеси відновлення історичної справедливості, відродження української державності. І, власне,  з цим ніяк не може змиритися й до сьогодні наш східний сусід - підступний ворог.

Сам документ невеликий за обсягом, але великий за значенням:

1. Декларація була не просто «заявою про наміри». На відміну від декларацій інших союзних республік, Декларація про державний суверенітет України була радикальнішою і представляла план дій з розбудови незалежної держави, а не просто розподіл повноважень між центром і регіонами.

2. У Декларації жодного слова про росію. Натомість визначена участь України у європейському процесі. Шлях, який нам дається так тернисто.

3. У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах».

4. Одним з головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.

5. Декларація проголошувала економічну самостійність України. У документі підкреслювалося намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю.

6. Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не буде брати участі у військових блоках і зобов'язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

7. Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.

Сьогодні підступний ворог намагається знищити нашу суверенність та незалежність. Вона дається нам неймовірно високою ціною.

Зараз українцями пишається весь цивілізований світ. Бо так завзято відстоювати верховенство держави та свою незалежність можемо лише МИ - волелюбний та нескорений український народ.

Ніхто крім нас не пам’ятатиме нашої історії. Ніхто не має права посягати на наші кордони, бо вони — недоторканні і ніхто не може їх змінювати, бо ми на своїй Богом даній землі. Нікому й ніколи не вдасться нас зламати!

Наше першочергове завдання на сьогодні – перемогти російського агресора, відстояти мир на нашій землі та відбудувати державу, про яку мріяли наші пращури і ми мріємо. І ми це неодмінно зробимо разом, бо для нас цінності існують не лише на папері. Вони у наших серцях!

Віримо в наші ЗСУ! Віримо в Перемогу! Тримаємо стрій!

Україні та Героям – слава!

Гортайте карусель, щоб дізнатися ще більше про таку важливу подію для українського народу!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь