A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

У Двірці відновили традиційне свято Десятухи

Дата: 02.07.2022 09:05
Кількість переглядів: 370

Фото без опису

01 липня 2022 року - величний день для мешканців села Двірець (Двірецький старостинський округ), адже відбулося відновлення традиційного свята Десятухи (Десятої п'ятниці після Світлого Христового Воскресіння), яке з року в рік відзначали пращурі мешканців села, влаштовували частування та ярмарки. На цю подію сходилися з усіх сусідніх сіл.

За розповідями старожилів існує вірування, що колись Божа Матір йшла з Почаєва і присіла на горі відпочити. Згодом, на тому місці, де відбилася ступня Марії, утворилося джерельце. Пізніше на цьому джерелі було встановлено криничку, а також поблизу діяв монастир князів Заславських при церкві Святої Трійці, в якому у 1556 році розпочалося написання Пересопницького Євангеліє. У день Десятої п'ятниці у селі Двірець проводились святкові богослужіння, після яких хресною ходою йшли до кринички. Проте історія не без чорних сторінок, коли настає доба руїн і знищення. Не оминуло це і святі місця у селі Двірець: було знищено монастир, занедбано святе джерельце.

Відтоді минуло чимало років. На місці зруйнованого монастиря відбудували нову церкву. А цьогоріч місцевими жителями села Двірець було облаштовано це священне місце (його ще називають "Стопа Божої Матері"), встановлено новий хрест, а також відновлено традицію відзначати свято Десятухи.  

Фото без опису1 липня після проведення божественної літургії духовенство Православної церкви України та прихожани хресним ходом прийшли до святого місця, де освятили воду та новий хрест. Після освячення помолились за Україну, наших відважних захисників та усіх українців, хто віддав своє життя за волю і незалежність нашої держави, а також за довгоочікувану перемогу над окупантом.

Навіть у такі важкі часи для нашої України під час повномасштабного вторгнення окупанта в Україну місцеві жителі повертають втрачені стародавні традиції, об‘єднуються, творять історію свого маленького села. Українську націю не знищити.

 

За матеріалами Двірецького старостинського округу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь