A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Відбувся «круглий стіл» за участю влади громади та священнослужителів УПЦ і ПЦУ

Дата: 03.06.2022 15:15
Кількість переглядів: 313

Фото без опису

12 травня 2022 року під час засідання сесії Ізяславської міської ради депутатами було порушено питання щодо необхідності припинення діяльності на території України Української Православної Церкви (УПЦ).  

24 лютого 2022 року російська федерація перейшла до повномасштабної війни з Україною, застосовуючи бомбардування населених пунктів, знищення мирних громадян, нехтування міжнародно визнаними правилами ведення війни. Тому особливого значення набуває всеохопна ліквідація ворожого впливу в усіх сферах життя.

Депутати Ізяславської міської ради ствердно висловили позицію Ізяславської міської територіальної громади щодо необхідності припинення діяльності на території України УПЦ. Як місцеві обранці зазначили: «Зараз, у визначальний період своєї історії, українська держава повинна ствердно та послідовно стояти на своєму захисті. Усі державні інституції, як і Збройні сили України, повинні захищати суверенітет України. Ми вважаємо, що зараз настав той час, щоб зупинити ворожу діяльність російської православної церкви на території України.

На даний час вже чимало священнослужителів та церковних громад висловлюють своє небажання бути в одній структурі з московським патріархатом, офіційно заявляють, що їхні єпархії припинили поминати патріарха кіріла через його підтримку війни росії проти України, Путіна і російську армію, а також значна кількість церковних громад Ізяславської міської територіальної громади вже перейшла до Православної Церкви України».

Для всебічного діалогу та ефективної співпраці з метою позитивного вирішення  порушеного питання цими днями  у приміщенні Ізяславської міської ради відбувся «круглий стіл» за участю керівництва та депутатів міської ради, а також священнослужителів УПЦ та ПЦУ, громадських активістів.

Відкриваючи засідання, міський голова Сергій Шлегель подякував присутньому духовенству УПЦ за те, що прийшли на зібрання. Також посадовець зазначив, що у жодному разі місцева влада не закликає до міжконфесійної ворожнечі, проте наразі є необхідність припинення діяльності на території України УПЦ. Зараз священнослужителі УПЦ мають можливість самотужки обирати, до якої конфесії можуть перейти: в католицьку, Православну Церкву України чи в іншу. Тому що у Верховній Раді України є два законопроекти про примусове припинення УПЦ на території України, один із яких найближчим часом буде прийнято народними обранцями.  

Депутати міської ради поцікавились у присутнього духовенства УПЦ, що зупиняє їх від приєднання до ПЦУ, особливо у світлі подій від 2014 року. Також висловили свою стурбованість, чому так мало духовенства УПЦ йде за своєю громадою та поділяє її вибір. Адже за священником, який  переходить до ПЦУ разом із громадою, зберігається така ж посада та повноваження.

Священнослужителі УПЦ, у свою чергу, висловили непохитну позицію, оскільки їхні релігійні установи є незалежними в управлінні від москви, не являються церквою московського патріархату, в юридичних назвах їхніх храмів зазначається «Українська Православна Церква», а церковні служби здійснюються на старослов’янській мові. Як зазначили присутні учасники УПЦ, їхнє духовенство діє згідно чинного законодавства України, а також із встановленими церковними канонами. Вони є Українською Православною Церквою, а її вірні — громадяни України, і відповідно будуть до кінця захищати свою Церкву та ім’я їхньої Церкви.

У підсумку зібрання, кожна сторона залишилася непохитною у своєму рішенні. Завершуючи «круглий стіл», міський голова Сергій Шлегель зазначив, що ця ситуація з УПЦ в Україні незабаром буде змінюватися, проте вже на законодавчому рівні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь