A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ РРО/ПРРО ТА ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ

Дата: 31.05.2022 16:06
Кількість переглядів: 270

Фото без опису

Ізяславська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області вчергове нагадує, що з 1 січня  2022  року  усі  підприємці,  які  є  платниками  єдиного  податку  другої-четвертої  груп,  при  проведенні  готівкових  розрахунків  зі  споживачами зобов’язані  здійснювати  свою  діяльність  з  обов’язковим  використанням РРО/ПРРО (реєстраторів розрахункових операцій/програмних РРО). Обов’язкове  застосування  РРО/ПРРО  не  залежить  ні  від  обсягу  річного обороту, ні від сфери діяльності.

Завертаємо  увагу,  що  відповідно  до  Закону  України  від  06  липня 1995 року № 265/95 ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів  розрахункових операцій  є  обов`язковим  для  тих  суб'єктів  господарювання,  які  здійснюють розрахункові  операції  в  готівковій  та/або в безготівковій  формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при  продажу  товарів (наданні  послуг) у сфері торгівлі,  громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

При цьому, з 1 січня 2022 року застосування РРО/ПРРО залишається не обов’язковим для ФОП – платників єдиного податку:

?  першої групи;

?  другої-четвертої груп, яким відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня  2000  року  №  1336  із  змінами  дозволено  замість  РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Зобов’язані  застосовувати  РРО/ПРРО,  але  не  зобов’язані  вести  облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ-ІV  груп, якщо вони не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають  гарантійному ремонту, лікарських засобів та  виробів медичного призначення,  ювелірних та  побутових  виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного  каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

 

ЩОДО СПЛАТИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ФОП СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ

Наголошуємо, що в умовах запровадження воєнного стану в Україні до  платників податків, у тому числі ФОП, не застосовуються штрафні санкції за відсутність можливості своєчасно сплатити податки та збори до бюджету.

Додатково  нагадуємо,  що  у  2022  році  фізичні  особи  –  платники єдиного податку першої – другої груп мають сплачувати фіксовану суму єдиного  податку  щомісячно.  Протягом  року  фіксовані  ставки  єдиного податку  залишаються  незмінними.  Підприємцям  першої  –  другої  груп сплачувати  єдиний  податок  треба  також  за  місяці,  в  яких  дохід  не отримувався.

Крім того, інформуємо, що платники першої та другої груп відповідно до законодавства можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період, але не більш як до кінця поточного звітного року.  Сплату  податків  підприємці  можуть  здійснити  як  в  готівковій,  так  і безготівковій  формах.  На  сьогодні,  зважаючи  на  форс-мажорні  обставини, сплату можна здійснити платіжними картами за допомогою онлайн-банкінгу.

 

ЩОДО  НАЯВНОСТІ  ПОДАТКОВОГО  БОРГУ

Своєчасна сплата податків та зборів є основним фінансовим інструментом  наповнення  бюджету,  що особливо  критичним  є  в  період воєнного стану. Велике значення  набуває  дотримання  податкової  дисципліни щодо повної та своєчасної сплати як самостійно задекларованих сум податків та зборів до державного та місцевого бюджетів, так і наявної заборгованості юридичними особами та фізичними особами – підприємцями, які мають бізнес на територіях, де не ведуться активні бойові дії з метою посилення української економіки, у тому числі збільшення обсягів забезпечення української армії та сил територіальної оборони України.

Станом на 27 травня 2022 року значно зросла сума податкового боргу по фізичних особах – підприємцях, зокрема 262 платниками спрощеної системи оподаткування,  які  перебувають  на  податковому  обліку  в  Ізяславській  ДПІ заборговано до бюджету 668,5 тис.грн, в т.ч. 

? до Ізяславської громади заборгували 223 підприємця 547,8 тис.грн, 

? до Плужненської громади – 23 ФОПа на загальну суму 50,4 тис.грн., 

? до Сахновецької громади – 16 СГД на суму 70,4 тис.грн.

 Закликаємо усіх свідомих  платників, громадян, які проживають, також  продовжують  сьогодні  працювати  на  території Ізяславщини, сплатити усі  суми податкової заборгованості до бюджету, цим самим зробити свій посильний внесок та підтримати нашу Батьківщину у такий важкий час випробувань!

Звіритися про свій стан розрахунків з бюджетом кожен платник (юридична  особа,  підприємець  чи  громадянин) може  особисто через  свій електронний  кабінет  платника  за  посилання https://cabinet.tax.gov.ua, за телефонами 4-21-10 та 4-15-47, або ж відвідавши особисто Ізяславську ДПІ за адресою м.Ізяслав, вул. Незалежності,43. Одночасно  хочеться  відзначити,  що  за оперативними даними у травні 2022 року платниками території  обслуговування Ізяславської ДПІ в цілому забезпечено надходжень до місцевого бюджету в сумі 15,1 млн.грн, зокрема ФОП сплачено єдиного  податку  в  сумі  1391,3  тис.грн  (Ізяславська  МГ  – 1138,2 тис.грн). Дякуємо всім платникам за активну життєву позицію!

 

Ізяславська державна податкова інспекція


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь