Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2022 08:50
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

18 травня в Україні та світі відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. За вказівкою сталінського режиму, кримських татар оголосили «зрадниками» та примусово депортували у віддалені регіони Радянського Союзу. В результаті, лише впродовж перших двох років виселення це призвело до загибелі понад 50 тис. осіб, а загалом, непрямі демографічні втрати склали 80% усього народу. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.  Той ранок у 1944-му називають трагічним світанком кримськотатарського народу.

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони так і не отримали права повернутися до Криму. Заборона діяла до 1989 року.

Методи москви не змінились крізь століття. З моменту окупації півострова у 2014 році, держава-окупант поновила переслідування корінного народу Криму, але тепер через незгоду з окупацією та релігійні переконання. Вбивства, викрадення, катування, переслідування у політично вмотивованих справах, численні незаконні затримання, обшуки та інші репресивні методи: таким чином рф намагається змусити кримських татар покинути Крим.

Фото без описуСьогодні ми вшановуємо пам’ять загиблих депортованих кримських татар. Останні 8 років корінний народ Криму знову мішень репресій, як і тоді, у 1944 році.

Ця трагедія – наш спільний біль та історія, яку ми ніколи не забудемо і не пробачимо. І коли вільний український Крим повернеться додому, ми разом віддамо належну шану усім невинним жертвам російського тоталітаризму.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь