A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Звернення міського голови до Дня пам’яті та примирення

Дата: 08.05.2022 09:10
Кількість переглядів: 376

Фото без опису

Шановні мешканці та гості Ізяславської міської територіальної громади

 

77 років тому 8 травня гітлерівський режим капітулював, для Європи завершилася Друга світова війна.

І за мир у Європі саме Україна та українці заплатили найбільшу ціну. Близько 6 мільйонів українців воювали у лавах радянської армії з Німеччиною. Понад 100 тисяч пройшли через УПА, що ставила метою будівництво Незалежної України, 250 тисяч воювали в арміях союзників антигітлерівської коаліції. Понад мільйон, переважно із західних областей, були депортовані до Сибіру у перші передвоєнні та післявоєнні роки. На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл. Загинуло понад 8 мільйонів українців. Про непоправні втрати свідчить історія Ізяславщини. Так, Україна дійсно заплатила найвищу ціну за перемогу союзників у Другій світовій війні.

Більше того, для України Друга світова війна почалася набагато раніше, коли в ніч на 14 березня 1939 року угорські війська за підтримкою Третього Рейху окупували Карпатську Україну. А вже першого вересня 1939 року Німеччина почала наступ на Польщу, і міста Галичини зазнали перших бомбардувань.

Вісім десятків років тому за Українську землю воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння намагалася використовували українців для власних імперських цілей. У роки війни єдиним, справді народним українським військом, був визвольний рух Української повстанської армії.

Тому для українців війна не закінчилася у далекому 1945 році. Світ здолав нелюдяний нацистський режим, проте ще багато десятиліть інший злочинний режим – комуністичний - продовжував нещадно вбивати українців і всіх, хто прагнув волі та свободи.

Українці вистояли і перемогли. Здобули незалежну державу у 1991 році.

Та, на жаль, як виявилось, історія декого нічому не навчила, через десятиліття українцям знову доводиться платити найвищу ціну за незалежність та суверенітет – своїм життям. Тільки цього разу Україна вже рятує Європу від ворожого супостата – путінської Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Для українців протистояння російській агресії – це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда, який заради досягнення мети не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства.

Сьогодні, у День пам’яті та примирення, ми віддаємо данину поваги тим, хто героїчно визволяв рідний край у роки Другої світової війни та боронить рідну землю зі зброєю в руках сьогодні, вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув за рідну землю.

Також щиро дякуємо тим, хто в тилу самовідданою працею наближав багато років тому та наближає зараз розгром ворога.

Наш святий обов’язок не лише молитися за загиблих і вшановувати живих учасників Другої світової війни, а й відновити історичну справедливість. Правду про боротьбу українського народу проти антилюдських режимів: нацистського та комуністичного в далекому минулому, і проти рашистів – в наш час.

Ці чорні сторінки історії України ніколи не зітреться з нашої пам’яті. Жодна сила на світі не змусить українців стати рабами, бо український народ народжений бути вільним.

І в нас все буде добре, бо ми, українці, як і тоді, - на своїй Богом даній землі, бо ми народ, який сторіччями бореться за процвітання нації та становлення держави. Перемогли тоді, переможемо і сьогодні, і наші вороженьки згинуть як роса на сонці. Бо Україна є справжньою державою-переможцем, а українці – нацією-переможцем.

Слава Україні! Героям Слава!

 

З повагою

Ізяславський міський голова Сергій ШЛЕГЕЛЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь