A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Квіти з пластику – отрута для довкілля і шкода для здоров'я людини

Дата: 27.04.2022 15:29
Кількість переглядів: 390

Фото без опису

Наближаються провідні вихідні. За усталеною традицією мешканці та гості Ізяславської міської територіальної громади будуть віддавати шану померлим близьким і родичам покладанням до їхніх могил квітів.

А тому закликаємо громадськість утриматися від покладання пластикових квітів та вінків на кладовищах, адже ця традиція наносить велику шкоду навколишньому середовищу.

Крім викидів в атмосферу під час їх виготовлення, використані штучні квіти тоннами накопичуються на кладовищах та на полігонах побутових відходів. Пластикові вироби мають у своєму складі шкідливі речовини, які потрапляють в землю і забруднюють навколишнє середовище.

Крім того, час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий: пластикові вінки, які несуть на кладовище, часто містять барвники, токсичні речовини, які пізніше, через 100-200 років, потрапляють у ґрунт. І всі ці речовини, мікрочастинки потім з ґрунтовими водами також потрапляють до питної води і забруднюють її.

А деякі жителі громади взагалі спалюють штучні квіти - це робити категорично заборонено! Під час згоряння виділяються в атмосферу токсичні речовини, зокрема діоксин.

Священнослужителі уже давно виступають проти штучних квітів та вінків на кладовищах. Ця традиція поширилася на нашій території ще в радянські часи, а от в Європі вона не знайшла підтримки, бо там впродовж століть існує звичай відвідувати могили померлих з живими скромними квітами.

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, газонна трава та живі квіти, висаджені в ґрунт.

Вшанування пам’яті покійних має починатися не з вибору квітки, а із шанобливого ставлення до їхнього останнього пристановища.

А тому закликаємо громадськість не використовувати штучні квіти, вінки, корзини та інші ритуальні товари, виготовлені із пластику на цвинтарях Ізяславської міської територіальної громади!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь