A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Ліс - не смітник

Дата: 20.04.2022 08:30
Кількість переглядів: 252

На даний час в усіх засобах масової інформації обговорюється питання глобального засмічення нашої планети різного роду сміттям і відходами, які згубно впливають на екологію.

Через це недбальство та байдужість, страждають легені нашої планети і все людство в цілому.

Всі разом ми засуджуємо вчинки людей, які чи то з невихованості, чи то з поганої звички, засмічують природу – ліси, поля, автошляхи. Неодноразово спостерігаються випадки, коли їдеш автомобілем і знахабнілі водії викидають сміття зі свого авто на узбіччя. А яка ситуація спостерігається на дорогах, які пролягають через ліс. Немає такого клаптика дороги, де б не було сміття – все скидають у ліс. На думку населення, сміття можна просто викинути в ліс, адже це простіше, ніж вивозити його на спеціальне звалище.

Чинним законодавством передбачено відповідальність за засмічення лісів. Відповідно статті ст. 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Засмічення лісів відходами” тягне за собою накладення штрафу на громадян від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян!

Під засміченням законодавець вбачає розміщення на території лісу різних побутових відходів шляхом утворення звалення цих відходів, вивезення у ліс сміття, а також розповсюдженим є залишення різноманітного сміття після привалу туристів та відпочинку у лісах. До того ж відповідальність за цією статтею наступає незалежно від того чи були спричиненні наслідки, достатньо самого факту вчинення дій, що зумовлюють засмічення. Це правопорушення вчинюється тільки з умислом.

Обов’язок утримання лісів у належному стані покладений на державну лісову охорону, однак це не дає нам права смітити в ньому.

Так силами державної лісової охорони державного підприємства «Ізяславське лісове господарство» створюються всі умови для запобігання засміченню лісів. Регулярно здійснюється прибирання сміття, запобігання утворенню стихійних сміттєзвалищ на території лісу та притягнення порушників до відповідальності.

У черговий раз нагадуємо, що поважне, бережливе ставлення до природи – одне з правил поведінки цивілізованої і культурної людини.

Тож не засмічуйте ліс – будьте людьми!

Крім того, нагадуємо, що на час війни цивільним заборонено відвідувати ліси. 23 березня 2022 року начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій підписав наказ (№ 65/2021-н) про заборону у Хмельницькій області відвідування населенням лісів і в’їзд до них (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та іншої техніки на час дії правового режиму воєнного стану. Заборона не поширюється на службових осіб з використанням чи без використання транспортних засобів та іншої техніки, Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України, Міністерства внутрішніх справ України, інших органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, постійних лісокористувачів під час виконання цими особами службових повноважень.

 

За матеріалами  ДП «Ізяславський лісгосп»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь