A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Попіл стукає в наші серця

Дата: 23.02.2022 10:55
Кількість переглядів: 316

22 лютого – трагічний день в історії села Васьківці. Саме цього дня 78 років тому тут відбулися криваві події, про які неможливо забути ніколи – німецькі окупанти спалили 68 дворів, а також загинуло 49 місцевих жителів.

Місцеві очевидці тих подій пам'ятають до дрібниць всі жахіття, котрі й сьогодні залишаються відкритою раною у їх серцях. Адже ця нещадна війна пройшла залізним плугом через серце кожного співвітчизника, через долю і життя кожного жителя Ізяславщини.

Як нагадування і вічний біль про трагічні події у селі встановлено пам’ятний знак. Щороку у цей день біля нього збираються місцеві жителі, представники громадськості, аби вклонитися пам’яті безневинних жертв нацистського режиму. Цей рік не став винятком. 22 лютого біля меморіалу загиблим односельчанам відбувся мітинг-реквієм «Спалені війною, але нескорені духом». У цих заходах взяли участь школярі та педагогічний колектив філії Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 ім.О.П.Онищука, гімназія» Васьковецького НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів - дитячий садок», працівники сільських закладів культури, староста Клубівського старостинського округу Лариса Макарчук, місцеві жителі, а також митрофорний протоієрей Православної Церкви України  о.Миколай, котрий відслужив заупокійну літію за загиблими мешканцями села.

Із болем у серці присутні учасники згадали тих, хто поринув у вічність у полум’ї спаленого села Васьківці - одне із населених пунктів Ізяславської міської територіальної громади, спаленого нацистськими загарбниками.

Присутні на заході вшанували пам'ять жертв війни хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам'ятного знака загиблим односельчанам.

Не забуті подвиги і страждання, героїзм і трагедії, заклик до атаки й передсмертний стогін людей в охоплених вогнем хатах. Не забуто, якою ціною здобувалась довгоочікувана Перемога над загарбником.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь