A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Вшанували пам'ять воїнів-інтернаціоналістів

Дата: 15.02.2022 15:42
Кількість переглядів: 391

Фото без опису

Кожного року історія все далі віддаляє нас від вогняних років афганської війни, війни, яка тривала десять років, і принесла смерть тисячам українських родин. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Факт, що нинішня Україна стала жертвою російської агресії, спонукає до переосмислення подій тридцятитрьохлітньої давності. Війна в Афганістані 1979-1989 років - військова агресія з боку Радянського Союзу, жертвою якої стали щонайменше півмільйона мирних жителів цієї країни. Також, це злочин СРСР проти військовослужбовців Радянської Армії (часто 18-20-річних), яких без згоди та відповідної військової підготовки відправляли на війну. На совісті керівництва СРСР загибель, поранення, хвороби та зламані долі тисяч цих людей.

Тому цей день має стати днем пам’яті і визнання історичних помилок, щоб убезпечитися від їх повторення. Це був один із злочинів комуністичного режиму, який забрав життя тисяч українців на чужій землі, за чужі ідеї та інтереси. Кожен, хто достойно пройшов через пекло Афгану та в інших державах, заслуговує на шану.

У кожній громаді є свої герої, які у молоді роки стали свідками та учасниками однієї із найжорстокіших воєн у світі. Є й бійці-інтернаціоналісти, які навіки лишилися в пеклі війни. Про них залишилась живою тільки пам’ять. Ізяславщина не є винятком.

15 лютого ми вшановуємо учасників бойових дій на території інших держав та 33-ю річницю виведення радянських військ з Афганістану, цього ж дня відбувся меморіальний захід біля меморіалу воїнам-афганцям м.Ізяслав за участю учасників тих подій, жителів Ізяславської міської територіальної громади.   

До учасників заходу звернувся голова громадської організації воїнів-інтернаціоналістів Василь Тележинський. Звертаючись до всіх присутніх, він зазначив, що минають роки, але для кожного, хто пройшов важкими дорогами війни, хто не раз зазирав в обличчя смерті, втрачав друзів, ті події залишилися болем у серці та назавжди закарбувалися у пам’яті. І саме ця пам’ять щороку збирає всіх нас разом, щоб згадати тих, хто загинув на чужині.

Подвиги учасників бойових дій – це та велика і велична правда історії, яку не спотворити і не перекреслити жодними змінами у сучасному мінливому світі. Це взірець реального, дієвого патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина, наочне свідчення єдності всіх поколінь нашого народу.

Фото без описуУчасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх полеглих учасників бойових дій на території інших держав, які не дожили до цього дня, і поклали квіти до меморіалу.

Подвиг про мужніх воїнів-інтернаціоналістів залишиться в пам'яті українського народу та буде прикладом для молодшого покоління.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь