A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

28 січня – День затвердження Державного Прапора України!

Дата: 28.01.2022 09:05
Кількість переглядів: 378

Фото без опису

30 років тому Верховна Рада України приймає історичну постанову №192 «Про Держаний прапор України». У цій постанові депутати офіційно затвердили національний стяг – «прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхня – синього кольору, нижня – жовтого кольору».

Кольори – синій та жовтий обрали не дарма. Герб  Володимира Великого був синім стягом із жовтим тризубом. Жовтий лев на синьому полотнищі – це герб Данила Галицького. Пізніше козаки використовували саме ці кольори для своїх хоругв. Як правило, на синьому тлі золотом вишивали лицаря.

 Проте історія сучасного українського прапора починається з 22 квітня 1848 року. Над Львівською ратушею українці Королівства Галиччини та Володимирії вивісили свій національний стяг. А вже після 1905 року синьо-жовтий стяг почали здіймати і на території Наддніпрянської України.

Вперше, як державний символ, синьо-жовтий стяг визнала Українська Народна Республіка. У 1938 році полотнище із двох горизонтальних смуг своїм прапором зробила Карпатська Україна.

І вже відтоді і аж до 1991 року синьо-жовтий прапор був поза законом. За його використання в СРСР можна було потрапити у в’язницю на два роки. Після розпаду більшовицької імперії та проголошення незалежності України, Президія Верховної ради юридично закріпила за синьо-жовтим стягом статус офіційного прапора України. День Прапора відзначають 23 серпня.

В історії новітньої України наш рідний прапор став символом боротьби за визволення, символом єднання, брендом України в світі. Сьогодні наш прапор впізнаваний  усіма народами світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь