A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Сьогодні День Автономної Республіки Крим

Дата: 20.01.2022 11:14
Кількість переглядів: 218

20 січня відзначається День АР Крим. Пов'язана ця подія із проведенням референдуму щодо створення Автономної Республіки Крим у складі України 1991 року.

До окупації півострова російськими військами ця дата відзначалася як День Автономної Республіки Крим. Після незаконної анексії Криму Росією на початку 2014 року цей день оголошений на півострові святом і названий “Днем Республіки Крим”.

Враховуючи волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила закон "Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки". У період загальної ейфорії суверенізації Крим пережив чи не весь світовий досвід державного будівництва, у тому числі президентську та парламентську форми правління та період лихоліття - без Конституції та повноважень, неодноразово опиняючись на межі міжнаціональних та соціальних конфліктів.

На думку низки спостерігачів, у складній історичній обстановці саме відновлення автономії дозволило зберегти на півострові міжнаціональний світ, забезпечило умови для нормального соціально-економічного та культурного розвитку мешканців півострова.

У лютому 2009 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим звернулася до Верховної Ради України встановити на території автономії додатковий святковий день: 20 січня – Дня АРК. З цією метою кримські депутати запропонували народним депутатам України внести зміни до ст.73 Кодексу законів про працю.

Росія окупувала Автономну республіку Крим у 2014 році. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму та Севастополя Росією. Ключові міжнародні організації, у тому числі Генеральна асамблея ООН, засудили дії Росії та назвали анексію та окупацію Криму незаконною. Проти РФ було запроваджено економічні санкції. За проведення Москвою так званих виборів за участю Криму у 2016 році парламент України визнав Держдуму РФ нелегітимною.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь