A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Стоматологія – це не про зуби, а про весь організм людини

Дата: 26.11.2021 16:00
Кількість переглядів: 484

Фото без опису

25 листопада до КНП "Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги" Ізяславської міської ради завітали гості із медичного центру «Фенікс-Дент» (м.Шепетівка, вул. Островського, 4а, www.feniks-dent.com.ua) - лікар-стоматолог-ортодонт Надія Сондей, лікар-ортодонт Діана Костюк та Григорій Олійник.

Мета візиту – поінформувати медичних працівників центру первинної медико-санітарної допомоги про нагальну на сьогоднішній день проблему щодо стоматологічних захворювань українців, особливо у дітей.

Відразу ж виникає питання, до чого тут медичні працівники центру ПМСД до стоматології. Проте на сьогоднішній день стоматологія – це не про зуби, а про весь організм людини. І стоматолог не може якісно надати лікування без залучення лікарів, суміжних професій педіатрів, кардіологів, сімейних лікарів та інших, і цей зв'язок є взаємним.

Клінічно доведено, що у кожного пацієнта, котрий має проблеми з прикусом, - має ускладнення із поставою, а з іншого боку – кожен пацієнт, хто хворіє на сколіоз, має проблеми з прикусом.

Те ж саме можна сказати і про батьків дітлахів, котрі думають, що  молочні зуби випадуть і не потрібно приділяти їм скільки уваги.

 А насправді, якщо зуб зруйнований і декілька місяців не відновлюють його форму, то страждає прикус і скроневонижньощелепний суглоб, в результаті чого він отримує неправильне навантаження і може запалитися або почати боліти. А це у свою чергу впливає на хребет та поставу.

Те саме і з іклами. Якщо в них стирається невчасно горбик, або відбувається передчасна втрата ікол, то прикус може змінюватися – нижня щелепа висувається вперед. А втрата центральних різців веде за собою інфантильне ковтання – коли язик відштовхується не від зубів, а від губ, що також буде провокувати зміни у щелепній системі.

Здавалось би, всього лише молочні зуби, але їх прорізування та випадіння є послідовним та правильним з точки зору розвитку дитини та її щелепи, тому будь-які неправильні маніпуляції можуть вести за собою негативні наслідки, зокрема інвалідність.

На жаль, візити до стоматологів у більшості випадків відбуваються тоді, коли захворювання вже має запущену стадію та потребує медикаментозного лікування і, навіть, хірургічного втручання. Так, звісно стоматологи можуть допомогти дітям та людям зрілого віку, проте лише частково: відкрити носові ходи, сприяти відновленню суглобових головок. Проте потрібне комплексне лікування – не лише виправити, а й закріпити результат. І тут виникає потреба стоматологів у взаємодії із медичними працівниками ПМСД.

Виступи фахівців медичного центру «Фенікс-Дент» про ускладнення, які можуть виникнути в результаті невчасного лікування, супроводжувалися презентаційними матеріалами.

Виступаючі донесли інформацію про вплив шкідливих звичок на формування прикусу та поставу, про важливість регулярних та своєчасних оглядів у стоматолога, звернули увагу на зовнішні ознаки, які є індикаторами початку ортодонтичних захворювань та потребують лікування. Підсумовуючи зустріч, вони зазначили, що людям із такими патологіями легше звинувачувати в цьому природу. Але ж це не так, цьому можна запобігти, якщо проводити вчасну, ранню профілактику стоматологічних захворювань у дітей. Завдяки цьому можна досягти функціональної онклюзії, естетики обличчя та гарної посмішки, уникнути різких болів суглобів та хребта. Головне, бути свідомими, берегти своїх дітей та відвідувати стоматолога вчасно.

За підсумками зустрічі були прийняті домовленості про укладення меморандуму про співпрацю, про спільне впровадження профілактичної роботи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь