A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

Дата: 25.11.2021 10:35
Кількість переглядів: 295

До Всеукраїнської акції  «16 днів проти насильства»

 

Фото без описуЗ кожним роком шокуюча статистика щодо домашнього насильства вдома невпинно зростає. Незважаючи на те, що ми живемо в XXI столітті, статистика про факти насильства щодо жінок є невтішною. Більше того, можна навіть з упевненістю стверджувати, що офіційні дані про це не відображають реальний масштаб проблеми.

У 90% випадків – це насильство чоловіків по відношенню до жінок, і лише 10% повідомлень про насильство в сім`ї доходить до правоохоронних органів. Загалом зібрані дані свідчать про те, що 33,4% жінок хоча б раз у житті зіткнулися з насильством щодо себе, в тому числі фізичним. 20% жінок є жертвами зґвалтування чи спроб зґвалтування.

За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає орієнтовно 1,8 мільйона жінок. У результаті жорстокого поводження та домашнього насильства жінки втрачають довіру, самоповагу, а іноді й життя. Тому завдання суспільства по відношенню до жінок, які стали жертвами насильства, – вселити в них надію, що вихід є.

Фото без описуЩоб привернути увагу громадськості до проблеми насильства над жінками, 25 листопада стартує щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Дуже важливо, щоб кожен  з нас усвідомив, що насилля проти жінки – це не міф, а реальна проблема, від якої навіть сьогодні, у XXI сторіччі, потерпають жінки у всьому світі.  Особливо вразливими до проявів насильства є сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах через низку проблем: безробіття, вживання психоактивних речовин, стрес, модель поведінки, засвоєна у батьківській сім'ї, занижена або завищена самооцінка.

Відділення соціальної роботи комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради у своїй діяльності проводить активну роботу щодо запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Фахівці із соціальної роботи надають допомогу жінкам, які є жертвами  домашнього насильства, зокрема:

- проводять первинне психологічне консультування жінок, які зазнали домашнього насильства;

-  здійснюють оцінку потреб сімей, де мають місце випадки вчинення насильства в сім’ї або в яких існує реальна загроза його вчинення;

         - здійснюють соціальний супровід сімей з метою виходу родини зі складної життєвої ситуації у зв’язку із вчиненням насильства;

         - сприяють у підготовці позовної заяви до суду про видачу обмежувального припису щодо особи, яка вчиняє насильство у сім’ї, заяви про розлучення та стягнення аліментів;

         - організовують взаємодію організацій, що можуть надати практичну допомогу для жінок з дітьми, які стали жертвами домашнього насильства;

         -  за наявності підстав забезпечують направлення постраждалої особи до центру соціально-психологічної допомоги.

 

Тільки не  мовчи!

Якщо ви чи ваші близькі стали жертвою насильства, або якщо вам потрібно залишити повідомлення про факти насильства, СЛІД ЗВЕРНУТИСЯ:

  • 102 - Національна поліція України.
  • 15-47 - урядова гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства. Сервіс доступний цілодобово, дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними. 
  •  0-800-500-335 (з мобільного або стаціонарного) або 116-123 (з мобільного) - Національна “гаряча” лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації єдина в Україні національна і безкоштовна «гаряча» лінія з питань попередження ґендерно зумовленого насильства та торгівлі людьми «Ла Страда».
  • 0-800-500-225 (з мобільного або стаціонарного) або 116-111 (з мобільного) - Національна дитяча гаряча лінія. 
  • 0-800-213-103: Єдиний контактний центр системи безоплатної правової допомоги цілодобово та безкоштовно.
  • Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги (м.Хмельницький, вул.Заводська, 61/1, тел. (022) 74-64-72, 096-177-37-61.
  • Служба психологічної допомоги «телефон довіри» зі стаціонарного 15-50, з мобільного 067-133-15-50.

Нагадуємо, куди звертатися в Ізяславській територіальній громаді по допомогу у випадку проявів насильства:

- відділ поліцейської діяльності № 2 Шепетівського районного управління поліції ГУ НП в Хмельницькій області (м.Ізяслав, вул.Грушевського,  24, тел. 102);

- відділення соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради  (м.Ізяслав, вул.Незалежності, 43, тел. 4-21-38);

- відділ «Служба у справах дітей» Ізяславської міської ради (м.Ізяслав, вул.Шевченка, 10-В).

За матеріалами КУ «Центр надання соціальних

 послуг» Ізяславської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь