A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Побачити на дотик: створено тактильні копії окремих архітектурних пам’яток історичної Волині

Дата: 10.11.2021 16:16
Кількість переглядів: 576

Фото без опису

Підійшов до завершення  проєкт «Інклюзивна виставка архітектурної спадщини Волині», який  мав підтримку Українського культурного фонду. Впродовж декількох місяців громадська організація «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» (Town Image Studio) створювала десять тактильних копій десяти архітектурних пам’яток історичної Волині.

Учасники команди поставили собі за мету створити безбар’єрний доступ для людей з інвалідністю до архітектурної спадщини трьох областей Рівненської, Волинської та Хмельницької. У результаті кропіткої роботи створено тактильні копії Музейного комплексу в Дубному (до якого входить палац Острозьких і Любомирських та надбрамний корпус.); Олицького, Корецького Клеванського та Новомалинського замків; Садиби Валевських в Гощі; Круглої вежі в Острозі; Палацу Сангушків в Ізяславі; Монастиря Різдва Богородиці в Новому Загореві, замку князів Острозьких у Старокостянтинові.

Важливим завданням проєкту було привернути увагу спільноти до стану пам’яток, адже значна частина з них перебуває у незворотній руйнації. Саме тому, тактильні копії демонструють сучасний стан кожної архітектурної пам’ятки.

Виготовлення тактильних копій розпочиналося зі створення цифрової моделі за допомогою фотограмметрії. Для однієї моделі було зроблено кілька серій фото об’єкта з різних сторін, зокрема й з висоти пташиного польоту. Для кожної будівлі робилося у середньому 300 світлин, хоча деталізація могла вимагати і більшої кількості. Далі, за допомогою спеціальної програми, із фото створювалась тривимірна модель об’єкта.

Для створення тактильних копій використовували міцний екологічний пластик полілактид (PLA). Сам друк здійснюють за допомогою двох технологій. Зокрема друк FDM (Fused deposition modeling) – моделювання методом наплавлення та методом стереолітографії – SLA (Laser stereolithography). У першому варіанті друк відбувається нашаруванням розплавленого пластику. Модель, за допомогою програмного забезпечення, “розрізається” на певну кількість шарів, які наплавляються один на одного формуючи кінцеву модель.  Вона не може бути пустотілою, та має певний відсоток заповнення пластиком. У другому варіанті формування об’єкта відбувається за рахунок пошарового засвічування лазером рідкої фотополімерної смоли, яка твердне під впливом ультрафіолетового випромінювання. Обидва методи 3D друку дозволяють детально відтворювати форму об’єктів. Проте SLA друк забезпечує високу ступінь деталізації у 10 мікрон (0,01 міліметра).  

Кожна із моделей архітектурних пам’яток історичної Волині має свої розміри.   Часто доводиться одну зменшену копію друкувати у кілька етапів. Це залежить від розмірів оригінального об’єкту. У такому разі, розрізають модель на декілька частин та друкують кожну частину окремо, а потім їх склеюють. За таким принципом працюють зі створенням 3D копії музейного комплексу міста Дубно. Авторам проєкту важливо, щоб у кожній моделі на дотик добре відчувалися всі деталі, що є на пам’ятці – бійниці, карнизи, зовнішнє оздоблення та інше.

За підсумками реалізації означеного проєкту  громадською організацією «Town Image Studio»  організувано виставку усіх тактильних копій в приміщенні комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» (Рівненська область). Кожна із моделей була доповнена етикетажем шрифтом Брайля. Також команда представила відео та аудіогід з тифлокоментарем і путівник виставкою шрифтом Брайля.

10 листопада п.р. заступник Ізяславського міського голови Леся Божко та директор КЗ «Палац САНГУШКІВ» Ізяславської міської ради Віктор Кучерук відвідали виставку та ознайомились із виставкою тактильних копій в Острозькому заповіднику. Осоливу увагу вони звернули на представлені на виставці   тактильні копії пам’яток історичної Волині Хмельницької області: палац князів Сангушків у місті Ізяслав та замок князів Острозьких у місті Старокостянтинів.   

По завершенню виставки автори проекту всі моделі  планують передати для балансоутримувачів пам’яток, аби відвідувачі, зокрема люди з вадами зору могли тактильно побачити ці історичні пам’ятки.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь