A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Щодо ситуації, яка склалась на ринку природнього газу та початку опалювального сезону на території Ізяславської міської територіальної громади

Дата: 15.10.2021 09:15
Кількість переглядів: 779

Напередодні опалювального сезону 2021/2022 років в державі виникла складна ситуація щодо його початку,Фото без опису яка спричинена різким збільшенням ринкової ціни на природний газ.  В середньому ринкова ціна блакитного палива у жовтні становила 25 грн за 1 м куб без ПДВ, транспортування та розподілу.    

Починаючи з серпня-вересня, коли ціна на блакитне паливо різко зросла більше 17 грн за 1 м куб, на сполох забили керівники теплокомуненерго (ТКЕ) та Асоціації міст України, до якої входять майже усі міські голови держави. Підприємства ТКЕ заявили, що напередодні початку нового опалювального сезону їхня діяльність опинилася під загрозою безпосередньо через зростання ціни на газ та зміни умов його закупівлі. Адже договорами на постачання газу були встановлені жорсткі правила, порушення яких призвело б до банкрутства переважної більшості підприємств галузі та збільшення в рази тарифів на їхні послуги. 

Аби знизити градус напруги, через тиск місцевих Асоціації міст та ТКЕ, Урядом було вжито ряд заходів для стабілізації ситуації. Зокрема, 30 вересня 2021 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років між представниками Асоціації міст України, КМУ, НАК «Нафтогаз України», Офісом Президента України, відповідно до умов якого вдалося домовитися про:

-недопущення застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифів на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, встановлених уповноваженими органами, розмір яких перевищуватиме розмір тарифів на вказані послуги, що застосовувалися в кінці опалювального періоду 2020/2021 років;    

-розблокування до 15 жовтня 2021 року рахунків підприємств теплопостачання, які арештовані через заборгованість по сплаті за природний газ та його розподіл;

-ціну на природний газ для підприємств теплопостачання для потреб населення 7,42 грн за 1 м куб (з ПДВ, без розподілу та траспортування);

-ціну на природний газ для підприємств теплопостачання для потреб бюджетної сфери 16,40 грн за 1 м куб (з ПДВ, без розподілу та траспортування);  

-ціну на природний газ для потреб бюджетної сфери 16,40 грн за 1 м куб (з ПДВ, без розподілу та траспортування);

-фіксацію ціни на природний газ для бюджетної сфери до кінця 2022 року;

-надання державної підтримки бюджетам територіальних громад, у яких індекс податкоспроможності менше або дорівнює 0,9;

-скасування передоплати та надання більш тривалого строку (до 45 днів) для оплати підприємствами теплопостачання за спожитий природний газ.

31 серпня, ще напередодні підписання меморандуму, на офіційному веб сайті Ізяславської міської ради було опубліковано повідомлення про намір збільшити тарифи на послуги з теплопостачання, які для мешканців нашого міста, які надає КП «Ізяславтепломережа» (https://izyaslav-miskrada.gov.ua/news/1630400799/). Тому починаючи з вересня місяця і до сьогодні виконавчим комітетом Ізяславської міської ради при допомозі окремих депутатів міської ради вживаються всі необхідні заходи, аби не допустити різкого зростання тарифів для населення, бюджетної сфери та інших споживачів. В першу чергу, робота спрямована на коригування до економічно обгрунтованих значень всіх складових тарифу, зменшення фонду оплати праці та інших планових витрат.

Що вже з впевненістю можна сказати – тариф для населення залишиться на рівні минулого опалювального періоду. Набагато складніше з тарифом для бюджетних установ та інших споживачів. В зв’язку з відсутністю газу для потреб бюджетних установ та обсягів газу для теплокомуненерго для опалення бюджетних установ, 11 жовтня 2021 року було проведено засідання Ізяславської міської комісії з питань ТЕБ та НС, протоколом якої на території Ізяславської міської територіальної громади цю ситуацію було  класифіковано, як надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня. Адже саме прийняття таких рішень на території всієї держави дозволить укладати угоди бюджетним установам з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу по пільговій ціні, 16,40 грн за 1 м куб (з ПДВ, без розподілу та траспортування). Але навіть з врахуванням цієї ціни газу тариф для бюджетних установ значно зросте, оскільки у тарифі, який діяв в минулому опалювальному періоді, закладена ціна газу на рівні 7,48 грн за 1 м куб (без ПДВ,  розподілу та траспортування). Таке стрімке підвищення ціни газу, і, як наслідок, тарифів на теплопостачання, може спричинити значне збільшення видатків з місцевого бюджету задля забезпечення теплом всіх бюджетних установ (школи, дитячі садки, заклади охорони здоров’я та ін.). І хоча вищевказаним Меморандумом передбачено компенсацію різниці в тарифах з державного бюджету місцевим бюджетам через високу ціну газу, але чіткого механізму як це відбуватиметься, коли і на основі яких розрахунків - ще не визначено жодним нормативно-правовим актом.

Слідкуючи за подальшим розвитком подій, складається враження, що держава хоче покласти всю відповідальність за вирішення цієї проблеми на органи місцевого самоврядування, тобто територіальні громади. Місцева влада хоча й затверджує тариф на послуги, але жодним чином не може впливати на ціну природного газу і електроенергії (вартість якої теж значно зросла). Але саме ціна природного газу є основною складовою тарифу (близько 80%). Якщо держава не розробить і не запустить процесів з відшкодування в тарифах, всі місцеві бюджети будуть фактично обнулені. І коштів для подальшого розвитку в громад просто не буде.

На засіданні виконавчого комітету Ізяславської міської ради 13 жовтня 2021 року було прийнято рішення про початок опалювального сезону 2021/2022 років з 25 жовтня поточного року, за виключенням КНП «Ізяславська МБЛ» та КЗ «Відродження», в яких опалювальний сезон розпочався 14 жовтня. Чому так затримується опалювальний сезон? Найперше – через відсутність обсягів газу по пільговій ціні для опалення населення та бюджетних установ. Оскільки ці обсяги надані постачальником та обраховані, як середнє значення спожитого газу у жовтні місяці попередніх трьох років (наприклад: для КП «Ізяславтепломережа» на жовтень місяць для опалення бюджетних установ надано трохи більше 5000 м куб блакитного палива – всього на 5 днів роботи котелень).

Слід зазначити, що подібна ситуація, коли підприємствам теплокомуненерго надають газ фактично в трьох різних обсягах за трьома різними цінами та в обмеженій кількості виникає вперше. Існує вихід – закуповувати газ за ринковою ціною (більше 30 грн за 1 м куб з врахуванням ПДВ, послуг з транспортування та розподілу). Але який ми матимемо тариф? З впевненістю можна сказати: принаймні втричі вищий, ніж є сьогодні. Для населення - це спустошення сімейних бюджетів, для бюджету громади – відсутність коштів на різноманітні програми та соціальні заходи. І тому, аби успішно відпрацювати наступний опалювальний період, затвердити економічно обґрунтований тариф, унеможливити всі ризики щодо закупівлі газу по пільговій ціні для потреб населення та бюджетних установ, необхідно розпочати його на 10 днів пізніше.

Ізяславська міська рада та її виконавчий комітет просить з розумінням віднестись до ситуації, що склалась, та приносить вибачення перед споживачами, які є заручниками таких подій, за тимчасові незручності. Сподіваємось, що разом ми успішно пройдемо через такий складний опалювальний сезон.

Ізяславська міська рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь