A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Паломники з Ізяславського краю взяли участь у літургії, яку очолили Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній

Дата: 22.08.2021 22:39
Кількість переглядів: 435

Фото без опису

Недільний ранок 22 серпня у столиці України розпочався з Божественної літургії. Перший приїзд Вселенського Патріарха Варфоломія перетворився на велике свято для вірян Православної Церкви України. З усіх кінців України на Софійську площу прибували тисячі людей у піднесеному настрої, вбраних по-святковому, у вишиванки.  

Серед паломників були і представники Ізяславської громади на чолі із благочинним храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії ПЦУ митрофорним протоієреєм о.Володимиром Ковальчуком та духовенством благочиння. Серед членів  паломницької групи з Ізяславського краю була заступниця Ізяславського міського голови Леся Божко.

З огляду на те, що перед приїздом   лунали всілякі провокації і навіть погрози, засоби безпеки під час літургії були безпрецедентними. Служба на території заповідника «Софія Київська» відбувалася просто неба. За даними ПЦУ, на літургію прийшли понад 15 тисяч священиків і вірян. 

На території біля Софійського собору в Києві Патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній разом із єпископатом ПЦУ відслужили Божественну літургію. Вона звершувалася двома мовами — українською та грецькою.Це вперше патріарх відвідав Україну після здобуття томосу.

  Служба тривала близько 3 годин. На неї приїхали віряни з усієї країни. Так, серед присутніх був мер Львова Андрій Садовий, п'ятий президент Петро Порошенко та його дружина Марина.
 Глава Православної Церкви України подякував Вселенському патріарху за надання томосу. Водночас Варфоломій закликав УПЦ МП повернутися "до спілкування".

"Наше єднання у Святій Євхаристії, як і кожного разу, коли ми причащаємося Тіла і Крові Господніх, не лише нагадує про Хресну жертву Спасителя і символізує єдність Церкви, але є істинним, таємничим і реальним єднанням всіх нас, православних християн, з Главою Церкви і Спасителем Господом Ісусом Христом та одне з одним", — зазначив предстоятель Православної Церкви України.  

 У 2019 році Вселенський Патріарх надав Томос про автокефалію Православній Церкві України. Сталося це за президентства Петра Порошенка. Він також завітав на урочистості. Віряни зустрічали його оплесками. Цьогоріч збігається два ювілеї: 30-річчя Незалежності України та восени виповниться 30 років з дня інтронізації Вселенського Патріарха. Тож вітання отримує і довгоочікуваний гість. Це третій його візит в Україну. Попередній був ще 2008, коли святкували 1020 річницю хрещення України-Русі. Вселенський Патріарх візьме участь в Урочистостях до Дня Незалежності України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь