A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

У селі Двірець Ізяславської громади пройшли історико-краєзнавчі читання «Ізяславщина крізь плин віків»

Дата: 17.08.2021 19:24
Кількість переглядів: 628

З нагоди  465-річчя від початку робіт з написання  та 460–річчя завершення робіт  із написання української ПЕРШОКНИНИ Пересопницького Євангелія у селі Двірець Ізяславської громади було проведено історико-краєзнавчі читання «Ізяславщина крізь плин віків».

Розпочались читання урочистим молебном біля пам’ятного знаку на честь Української ПЕРШОКНИГИ Пересопницького Євангелія який провів настоятель місцевого Хрестовоздвиженського храму митрофорний протоієрей о. Григорій Паляниця.

По його завершенню на базі Двірецького сільського будинку культури та бібліотеки-філії №6 (с.Двірець) Ізяславської центральної бібліотеки відбулась пленарна частина читань. До участі в читаннях зголосилися краєзнавці, науковці та громадські діячі з Ізяславщини, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Пересопниці Рівненської області.

Учасників  зібрання привітали: заступниця Ізяславського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Леся Божко, директорка Хмельницької обласної наукової бібліотеки Катерина Чабан, завідувач сектору культури та туризму Ізяславської міської ради Валентин Соловйов.

Самі читання пройшли із використання можливостей онлайн-платформи Zoom, за допомогою якої до історичних читань долучились її учасники із  Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Пересопниці Рівненської області. Зокрема в ході історико-краєзнавчих читань «Ізяславщина крізь плин віків» виступили:  член Національної Спілки краєзнавців України, краєзнавець Віктор Кучерук (м.Ізяслав), директор Комунального закладу «Культурно-археологічний комплекс «ПЕРЕСОПНИЦЯ» Рівненської обласної ради Іван Солодуха (с.Пересопниця Рівненської області),  членкиня Національної Спілки краєзнавців України, директорка Ізяславського історико-краєзнавчого музею Людмила Левицька (м.Ізяслав), директорка Ізяславської центральної бібліотеки Ірина Кальніцька (м.Ізяслав), краєзнавця Людмила Лугова (с.Двірець), заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру, член Національної Спілки краєзнавців України, член міжнародної організації захисту пам’яток та визначних місць ІКОМУС Сергій Шпаковський (м.Хмельницький), членкиня Національної Спілки краєзнавців України, методист Ізяславського будинку творчості дітей та юнацтва «Веселка» Лариса Хмиз (м.Ізяслав), українська журналістка, письменниця, сценаристка, громадська діячка, блогерка, аспірантка Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Лора Підгірна (м.Кам’янець-Подільський), завідувачка відділом  зберігання та реставрації  бібліотечного фонду Хмельницької обласної наукової бібліотеки Вікторія Шелегеда (м.Хмельницький), бібліотекарка бібліотеки –філії № 6 Ізяславської центральної бібліотеки Любов Кравчук (с.Двірець). Зокрема виступаючі говорили про значення Книги, її авторів, родину князів Заславських, яка сприяла писанню книги, її зберіганню та передачі нащадкам. Звучали питання необхідності проведення археологічних досліджень у Двірці та його околицях, в Ізяславі для встановлення місця локалізації ряду історичних місць. У виступах учасників читань були підняті питання історії Першокниги, її текстової та мистецької складової у бібліотеках, музеях, закладах освіти, клубах, географічні та туристичні особливості села Двірець та міста Ізяслава. Також було наголошенно на важливості пошуку та розвитку перспектив Ізяслава і Двірця - як туристичних об’єктів нашого краю та популяризації цих можливостей вітчизняним та закордонним туристам.

На завершення історико-краєзнавчих читань «Ізяславщина крізь плин віків» староста сіл Двірець та Билиженці Ізяславської територіальної громади Світлана Ставнійчук подякувала організаторам та усім учасникам заходу за внесок у популяризацію історико-культурної спадщини рідного краю.

Заступниця Ізяславського міського голови Леся Божко та завідувач сектору культури та туризму міської ради на згадку про захід вручили копію ікони «ДЕІСУС»: настоятелю місцевого Хрестовоздвиженського храму митрофорному протоієрею о. Григорію Паляниці, бібліотекарці бібліотеки-філії № 6 Ізяславської центральної бібліотеки Любові Кравчук (с.Двірець) та завідувачці Двірецьким міським будинком культури Тетяні Сабадишиній.   Сама ікона, написана у 1720-х роках, походить із села Двірець, у 20-х роках ХХ століття була перевезена із церкви села Двірець до Києва. Сьогодні вона зберігається у фондах Національного художнього музею (м.Київ). Також було вручено подяку Ізяславської міської ради Віктору Добринському  за особистий внесок у збереження історико-культурної спадщини села Двірець.

Історико-краєзнавчі читання «Ізяславщина крізь плин віків» відбулися у рамках заходів із відзначення 30-ї річниці проголошення незалежності України.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь