A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ПУСТЕЛЯ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ, ТАЄМНИЦІ ТА ЗАГАДКИ ОЛЕШКІВСЬКИХ ПІСКІВ

Дата: 13.08.2021 09:07
Кількість переглядів: 13084

Фото без опису

Культурологічний проєкт 
«Україна надзвичайна: 30 неймовірних фактів про Україну»

 

Олешківські піски є найбільшим піщаним масивом у Європі. Складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами»), висотою близько 5 м, і негустою рослинністю…

Тут характерний пустельний рельєф з барханами, що досягають дванадцяти метрової висоти, і затишними оазисами з тінистою рослинністю. Але не рідкісний і вітер, що піднімає справжні піщані бурі.

Кожна пустеля виникала по-своєму. Олешківська пустеля утворилася на місці колишнього русла Дніпра. Річка тисячі років несла не тільки пісок, але і мул. Тому грунт, що утворився на місці русла,  не був безплідним.

Степова рослинність існувала на цьому місці ще відносно недавно, але ж люди можуть робити природі і подарунки, і капості. Пам’ятайте, як кролики завезені колоністами в 19 столітті «з’їли Австралію»! Поїдаючи траву і саджанці, вони зробили верхній шар грунту вразливим для ерозії на тисячах квадратних кілометрів.

Так і тут, люди почали безконтрольно випасати на степових просторах стада овець, які повністю знищили трав’яний покрив. А вітер і сонце тільки довершили цю руйнівну роботу, представивши пустелю в її нинішньому вигляді.

Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки) Херсонської області,за 30 км на схід від обласного центру. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилися порівняно недавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

Стримують пустелю, яка в діаметрі має розмір близько 15 км, штучно насаджені густі ліси. За словами місцевих жителів, тут часто трапляються масштабні пожежі, оскільки ліс легко займається через погодні умови, а гасити полум’я важко, адже ліс був посаджений з точки зору науковців неправильно – занадто щільно.

Незважаючи на те, що Олешківські піски часто називають пустелею, це не зовсім правильно. За температурним режимом та кількістю опадів їх можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів, і гарячі висхідні потоки, що йдуть від пісків, розгонять дощові хмари. Тому дощів тут менше, аніж в самому Херсоні, який знаходиться по іншу сторону Дніпра. Трапляються тут і піщані бурі, під час яких не видно ані неба, ані сонця.

В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Проте, науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси не зможуть стримувати піски. До найближчого населеного пункту від пустелі – біля 7 км.

Раніше в Олешківських пісках знаходився військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбування льотчики з країн Варшавського договору. У зв’язку з цим було обмежено наукове дослідження регіону. До сьогодні у пісках ще можна натрапити на снаряди, що не розірвалися.

Про територію

Олешківські піски, хоч і займають величезну територію, та все ж у 40 разів меншу, ніж найбільша в світі пустеля Сахара. Їх «розростання» стримують сотні тис. гектарів штучно насаджених по периметру лісів.

Про гаї

Незважаючи на свій пустельний ландшафт і той факт, що в спеку тут пісок прогрівається до 70oC, а іноді трапляються справжні піщані бурі, Олешківські піски можуть похизуватися справжніми березовими гаями. Ростуть тут особливі берези дніпровські, занесені до Червоної книги. Таких дерев немає ніде в Україні, адже цей вид пристосований лише до умов Олешшя.

Про містику

Місцеві кажуть, що в пісках досить часто чіпляється «блуд» (особливо до тих, хто не сприймає пустелю серйозно), який може «водити» людину колами аж до повного виснаження, а буває, що навіть спеціальний всюдихідний транспорт потрапляє в такі піщані пастки, з яких його доводиться викопувати годинами. Ну і яка ж пустеля без міражів? Може і козак-характерник привидітись, адже піски знаходяться поблизу колишньої Олешківської Січі – практично останнього пристановища запорізьких козаків.

Про зйомки

Олешківські піски стали основною локацією для зйомок кліпу гурту “Антитіла” на пісню “Кіно”.

 

#УкраїнаНадзвичайна  

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь