A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

ПЕЧЕРА «ОПТИМІСТИЧНА» на ТЕРНОПІЛЬЩИНІ – ОДНА З НАЙБІЛЬШИХ ГІПСОВИХ ПЕЧЕР СВІТУ

Дата: 03.08.2021 09:46
Кількість переглядів: 1895

Культурологічний проєкт 
«Україна надзвичайна: 30 неймовірних фактів про Україну»

Печера «Оптимістична» по праву вважається однією з найбільш унікальних природних пам'яток України. Відкрита в 1966 році на Тернопільщині печера не перестає дивувати своїми таємницями дослідників і відвідувачів. Вона була відкрита завдяки енузіастам-спелеологам, які продовжили розкопки незважаючи на думки вчених, що цей об'єкт не перспективний для дослідників. Які секрети печери «Оптимістична» вдалося розкрити за останні 50 років дослідження, а що до сих пір залишається загадкою.

Оптимістична печера є найдовшою гіпсовою печерою в Європі. Довжина її ходів становить 255 км, однак сама печера ще довша.

Знаходиться ця дивина світового масштабу в Тернопільській області, поблизу села Королівка. Печера знаходиться в межах Придністровського карстового району Подільсько-Буковинської карстової області, у південній частині межиріччя Серет - Нічлава (ліві притоки Дністра). Цей район є одним із класичних прикладів унікального у світовому масштабі гіпсового карсту Передкарпаття. Він характеризується горбкуватим рельєфом, глибокими ерозійними врізами та значним розвитком як поверхневих (западини, лійки, кітловини), так і підземних (печери) карстових форм.

Оптимістична печера покоїться в шарі гіпсу на двадцятиметровій глибині. Печера являє собою багатоярусну щільну мережу ходів, які грають роль лабіринту.

Багато дослідників не вірили в затію з розкопками печери і називали її безперспективною. Однак, ентузіасти-спелеологи продовжували розкопки. Вони були налаштовані оптимістично і змогли відкрити найдовшу гіпсову печеру. Звідси і пішла назва природної пам'ятки.

За більш ніж 50 років було проведено близько 170 досліджень, однак печера і по сьогодні залишається в повному обсязі не дослідженою.

Існує версія, що Оптимістична печера з'єднується з сусідньою Озерною печерою. Якщо очікування виправдаються, то довжина об'єднаного печерного комплексу збільшиться на 123 кілометри.

Фахівці стверджують, що печера утворилася 14 мільйонів років тому, коли людини на Землі і в помині не було.

Екстрасенси говорять, що в Печері знаходиться місце сили і якийсь енергетичний стовп. Всередині печери люди відчувають себе спокійно і радісно.

За 50 років в печері не відбулося жодного нещасного випадку. А практично всі пари, які познайомилися в печері, розписалися і живуть в любові.

Спелеологи відзначають надзвичайну красу печери. Тут є зали з кристалами, які блищать і мерехтять.

Печера оптимістична занесена в книгу Рекордів Гіннесса, як найдовша в Євразії і друга за величиною в світі (після Флінт-Рідж-Мамонтової в США). 

 

#УкраїнаНадзвичайна   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь