A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Ізяславщина відзначила День хрещення Київської Русі – України та день пам’яті рівноапостольного князя Володимира

Дата: 28.07.2021 16:26
Кількість переглядів: 349

Фото без опису

Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, православних церков України, громадськості Указом Президента України від 25 липня 2008 року № 668/2008 було встановлено в Україні День хрещення Київської Русі-України, який відзначається щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі.

Сьогодні   Ізяславський міський голова Сергій Шлегель був присутній на святковому богослужінні з нагоди 1033-ї річниці хрещенні Київської Русі-України хрещення у Свято-Пантелеймонівському храмі Православної Церкви України міста Ізяслав. По його завершені міський голова привітав настоятеля храму, благочинного храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Православної Церкви України митрофорного протоієрея отця Володимира Ковальчука та прихожан храму із Днем хрещення Київської Русі – України та з днем пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира.
У своєму зверненні до присутніх у храмі він відзначив вагому роль вірян Православної Церкви України в утвердженні державотворчих процесів в сучасній новітній історії України та зазначив, що перш за все князь Володимир поставив перед собою мету об’єднати землі, централізувати владу і для того необхідна була зміна світогляду. Так як язичництво з його ідолами і жертвопринесеннями не зовсім підходило державним планам князя.
Згідно з «Повістю минулих літ», ще до хрещення, князь Володимир пройшов «випробування вірою». Так, волзькі болгари пропонували князю перейти в іслам. Потім гінці з Риму, послані Папою Римським, кликали в свою віру, а хозарські євреї запрошували руського князя прийняти іудаїзм. Насправді ж, як підкреслює більшість істориків, за вибором Володимира стояли конкретні політичні та економічні чинники. По-перше, об’єднання земель вимагало відмови від «племінних богів» і запровадження релігії за принципом «одна держава, один князь, один Бог». По-друге, це відкривало шлях приєднання до європейської спільноти, яка сповідувала християнство. По-третє, як вважав Володимир, прилучення до християнської віри стане поштовхом для розвитку культури, освіти, виховання високої моралі, поліпшення матеріального добробуту.

Християнство справило великий вплив на розвиток духовної культури Київської Русі. З його запровадженням літературною мовою на Русі стала церковнослов'янська мова, створена приблизно за 100 років до прийняття християнства болгарськими просвітителям Кирилом і Мефодієм.
В українській історії Володимир вважається одним із засновників і покровителів української державності, а день хрещення Русі символізує спадкоємність тисячолітньої історії нашої держави, соборність усіх українців і всіх українських земель навколо духовної столиці – Києва.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь