A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Українці зробили найбільший у світі келих для шампанського - на 56,25 літрів

Дата: 27.07.2021 08:02
Кількість переглядів: 1814

Фото без опису

Культурологічний проєкт 
«Україна надзвичайна: 30 неймовірних фактів про Україну»

 

До дня народження шампанського  (відзначається 4 серпня на честь того, що в 1668 р. французький чернець-бенедиктинець П'єр Періньон відкрив секрет виготовлення шампанського - "SQ")  кримські винороби 10 років тому у 2011 році встановили світовий рекорд - виготовили гігантський скляний келих та наповнили його ігристим напоєм.

Створення посудини, висотою майже в людський зріст, стало непростим завданням для майстрів, тож на всіх етапах довелось експериментувати. Фахівці зі скла спершу виготовили дерев’яну форму та зробили щонайменше 30 спроб поки отримали бажаний результат.

"Правильний склад скла потрібно було підібрати експериментальним шляхом, в печі потрібно було дотримати температуру, після цього інший температурний режим. Тому що якщо стекло довге, м'яке, коли воно відпалюється, воно просто сідає", - зазначав  майстер зі скла Дмитро Селезньов.

Організатори свята хотіли побити рекорд канадських колег, яким вдалося вмістити у трохи менший келих 27 літрів шампанського. Кримський бокал наповнили ігристим вином врожаю 2009 року. Напій перед розливом охолодили до 10 градусів та дали йому відпочити.

"Правильне ігристе - це коли при наливанні в келих тривале виділення бульбашок вуглекислого газу, гра повинна бути дрібнодисперсною, тривалою, повинен бути острівець пінки, сподіваюся, що все це побачимо у великому келиху", - наголошувала під час встановлення рекорду  винороб Олена Костенко.

"Назад складності немає, тут нам допомагають закони фізики, коли через систему подачі шампанське виходить з келиху. Вилити його вручну важко, келих важить 23 кілограми", - каже організатор свята Дмитро Єгорченков.

Щоб зафіксувати ігристий рекорд запросили представника Книги рекордів Гіннеса, свідками досягнення стали також тисячі людей, що зібрались на набережній міста Балаклава.

"Я радий оголосити, що сьогодні за підрахунками наповнень келих склав 56 літрів і 250 мілілітрів вина. Рекорд встановлений", - каже представник Книги рекордів Гіннеса Крейґ Ґлендей.

Винний келих на щастя розбивати не стали, його залишили для музею вина у Балаклаві. Напоєм, що був задіяний у рекорді, пригостили усіх гостей свята.

 

#УкраїнаНадзвичайна   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь