A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Крайні точки України

Дата: 15.07.2021 08:11
Кількість переглядів: 30417

Найнижча точка України   знаходиться саме в районі Куяльницького лиману: мiнус 5 метрів від рівня моря!

Звісно, не цей факт зробив лиман відомим. Чумаки, що збирали й перевозили куяльницьку сіль, першими запомітили її цілющий ефект. Чутки про сіль та грязі стрімко поширились світом через легенди про чудодійне зцілення від багатьох хвороб.

Зовсім швидко сюди потяглися питливі мандрівники, лікарі та безліч простих людей в пошуках сили, краси та здоров’я.

Крайня північна точка України,  знаходиться в Чернігівській області, Новгород-Сіверському районі, близько 7 км на північний-захід від села Грем’яч. Якщо Ви маєте дозвіл Державної прикордонної служби України, дістатися до неї можна так: вирушайте від Державного пункту пропуску «Погар – Грем’яч» вздовж березової лісосмуги до урочища Петрівське, де розташована крайня північна точка.

На крайньому північному-сході в Міловському районі знаходиться крайня східна точка території України. Дістатися до точки   вже не так просто. Спочатку потрібно   з Луганська дістатися до міста Біловодськ, звідти трасою Харків – Мілове до села Великоцьк Міловського району. На території Великоцької сільської ради за 1 км на схід від села Ранкова Зірка (до 2016 року Червона Зірка) знаходиться крайня східна точка України. На відміну від найпівнічнішого населеного пункту України – села Грем’яч, яке має населення близько 1 тис. чол., найсхідніший населений пункт країни – село Червона Зірка – майже вимерло. Зараз в ньому проживає близько 10-15 осіб і заселені лише 4 двори, решта – покинуті.

Крайня південна точка нашої держави, Вона знаходиться на крайньому півдні Кримського півострова поблизу містечка Форос на мисі Сарич. Однак, територіально мис знаходиться в межах Севастопольської міської ради, тобто можна сміливо стверджувати, що саме місто є найпівденнішим  в Україні.  Зараз на мисі розташований діючий військовий маяк, декілька приватних будиночків та «дикий пляж». 

Західна крайня точка України  знаходиться в Закарпатській області поблизу села Соломонове Ужгородського району на кордоні України та Словаччини. До неї дослідникам їхати було найлегше. Спочатку потрібно потягом доїати до станції Чоп, а звідти навіть пішки дійти до села Соломонове. Якщо Ви маєте дозвіл Державної прикордонної служби України, дістатися з села до крайньої західної точки країни не  складно – вона знаходиться за 2,5 км на південний-захід від Соломонового. Варто зазначити, що за 3 км на південь від села знаходиться ще одна унікальна точка державного кордону, де сходяться кордони трьох європейських держав – України, Словаччини та Угорщини.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь