A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

На Ізяславщину завітали учасники польського культурологічного проєкту «Могилу прадіда врятуй від забуття»

Дата: 13.07.2021 17:05
Кількість переглядів: 448

Фото без опису

Із 2011 року, із перервою у 2020 році, на території міста Ізяслав та села Білогородка Ізяславської міської територіальної громади здійснюється реалізація польського культурологічного проєкту «Могилу прадіда врятуй від забуття» волонтерами із міста Олешніца Дольно-Шльонського воєводства Республіки Польща. В ході названого проекту його учасники здійснюють впорядкування старих католицьких цвинтарів на території Хмельницької, Житомирської та Вінницької областей. Проект здійснюється під патронатом місцевої влади міста Олешніца та Генерального консульства республіки Польща у Вінниці за підтримки  Ізяславської міської ради та Ізяславського товариства доброчинного "ПОЛОНІЯ" (м.Ізяслав). Метою акції, яка триває вже десяток років, є впорядкування старих занедбаних польських могил за межами сьогоднішньої Польщі. Фінансування акції відбувається виключно за рахунок благодійних коштів, зібраних у Дольношльонському воєводстві (Польща).

У звязку із кранатинними обмеженями у 2020 році заходи акції не проводились. Ось і цього року, через ті ж карантинні обмеження, до Ізяслава завітала невелика група  дорослих учасників проєкту та чолі із своїм незмінним керівником, постійним учасником реалізації проекту на території Ізяславщини, пані Малгожатою Таяк-Скрок. Слід зазначити, що як і завжди до впорядкування  старого католицького кладовища в місті Ізяслав, яке розташоване по вулиці Незалежності, активно долучились і комунальними міста.  

13 липня відбулася зустріч заступниці Ізяславського міського голови з питань діяльності виконавчих органів Лесі Божко із  учасниками польського проекту «Могилу прадіда врятуй від забуття» та їх керівником, під час якої було розглянуто ряд питань щодо реалізації проєкту на Ізяславщині цього року. В ході зустрічі Леся Володимирівна  щиро подякували учасникам проекту за прагнення зберегти пам’ять про своїх предків, що у свій час проживали на території України, шляхом наведення порядку та облаштування старих польських кладовищ. «Ваше відношення до збереження історичної пам’яті про свій рід та про свої культурні корені є яскравим прикладом для наслідування», – наголосила заступниця Ізяславського міського голови.

Також в ході зустрічі   було зазанчено, що реалізація даного проекту є прикладом як повинні будуватися сучасні добросусідські польсько-українські відносини, а саме на принципах взаємоповаги до історії обох народів, розуміння особливостей менталітету кожної нації, дружби та порозуміння між двома європейським державами об’єднаної Європи.

В свою чергу, керівник групи Малгожата Таяк-Скрок,  подякувала владі міста Ізяслав та його жителям за надану допомогу у реалізації проєкту «Могилу прадіда врятуй від забуття».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь