Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

УКРАЇНА НАДЗВИЧАЙНА: Центр Європи знаходиться саме в Україні

Дата: 12.07.2021 08:26
Кількість переглядів: 1414

Фото без опису

Культурологічний проєкт  
«Україна надзвичайна: 30 неймовірних фактів про Україну»

Хоч наша країна й розташована у Східній Європі, європейський центр знаходиться саме в Україні! На ділянці звивистої гірської траси Рахів-Ужгород встановлений двометровий знак, що засвідчує географічний центр Європи. 1887 року (тоді Закарпаття належало Австро-Угорщині) з метою побудови залізної дороги інженери дізналися, що десь у цій місцині має бути центр Європи. Запрошені віденські вчені Після ретельного вивчення місцевості вони встановили біля села Ділове двометровий кам'яний знак з координатами 470 57’  пн.ш. 240 11’  сх..д. і  таким написом: Locus Perennis Delicentissime cum libella librationes quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalum et paralleloumierum Europeum. MD CCC LXXXVII (переклад з латини: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот у 1887 році»).

У  1977 році  поруч із цим знаком встановили стелу з написом, який твердить, що саме тут лежить географічний центр Європи (хоч про це у латинському написі 1887 року не йшлося). Тепер це твердження широко тиражується.

Варто зазначити, однак, що наш центр Європи зовсім не єдиний. Гіпотетичний центр залежить від способу вимірювання. Так, за сучасними вимірами, Угорщина, Естонія та Білорусь повноправно можуть стверджувати, що серце Європи знаходиться й в їхніх країнах. За більш давніми вимірами, але не менш повноправно, про це можуть заявляти Польща та Словаччина.

#УкраїнаНадзвичайна  

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь