A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Рекомендації фахівця щодо боротьби із Американським білим метеликом

Дата: 09.06.2021 11:58
Кількість переглядів: 515

Фото без опису

Продовжуючи тему небезпечних карантинних шкідників розповсюджених на території  України звертаємось до населення  Ізяславської громади.

          За результатами минулорічних обстежень Американський білий метелик  (АБМ)  виявлено майже на всій території колишнього  Ізяславського району, на присадибних ділянках, садках,  а особливо вздовж доріг. Ми уже писали про особливості розвитку цього шкідника та  його біологічні характеристики. Зазвичай виліт метелика відбувається наприкінці квітня, в цьому році  за прохолодної весни цей процес дещо затягнувся і вже перші метелики були помічені наприкінці травня. Низькі температури змушували його ховатися в будинки, та господарські приміщення.

           Американський білий метелик  може пошкоджувати понад  250 видів деревних та чагарникових рослин. Найсприятливіші для розвитку шкідника: шовковиця, груша, яблуня, вишня, слива, клен, горіх волоський. Гусениці Американського білого метелика  швидко об’їдають листя дерев. Особливої шкоди колонії гусені завдають окремим, поодиноким деревам. Гусінь, що відродилась з однієї кладки, здатна повністю знищити листя плодового дерева 10-15-річного віку. Волоски гусениці АБМ можуть викликати у людини алергічні реакції.

Гусінь АБМ почине відроджуватись  в першій-другій  декаді  червня, велике значення для відродження гусені має сумарна температура та вологість повітря.  Гусениці  виділяють  павутину,  якою  обгортають  спочатку 1-3, а потім велику кількість листків. З розвитком гусениць гніздо збільшується від верхівки  до основи гілки, часто досягаючи 1-1,5 метра. Тривалість життя  їх  30-40 днів. Зазвичай в першій генерації  шкідника гусені небагато,  тому утворені гнізда на деревах помітити важко. Радимо господарям ретельно обстежувати свої насадження, при виявленні перших ознак пошкодження  рекомендуємо один з найкращих методів боротьби : на виявлене гніздо шкідника, одягнути паперовий мішок, зрізати гілку та спалити, обережно щоб гусінь не втекла, дотримуючись техніки безпеки.

Розповсюдження шкідника відбувається з транспортними засобами, тарою та різноманітними вантажами, в основному плодами та ягодами, що завозяться з заражених зон, а також шляхом природного розлітання імаго. Поширюється АБМ  переважно вздовж шосейних доріг та залізниць.  Середня швидкість розповсюдження  в країні  складає  30-40  км  за  рік.

 Сподіваємось,  що  низькі температури минулорічної зими дещо зменшать популяцію на нашій території.  При обстеженні карантинних зон села Влашанівка (Сахнівська територіальна громада) в травні вже були виявлені поодинокі особини імаго АБМ.

09.06.2021 р.

За матеріалами Ізяславського підрозділу управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь