A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

КОЛЕКТИВ ІЗЯСЛАВСЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ ДОЛУЧИВСЯ ДО ДНЯ ВИШИВАНКИ

Дата: 20.05.2021 10:01
Кількість переглядів: 729

Фото без опису

Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою, є одним із яскравих символів української культури.

Всесвітній День вишиванки, який відзначається кожного року в третій четвер травня – свято, яке покликане сприяти єдності і процвітанню українського народу.

Цьогоріч це свято припадає на 20 травня та відзначає ювілейну дату – 15-річчя під закликом «Збережемо землю наших предків для наших нащадків».

Ізяславська центральна бібліотека також приєдналася до святкування, щоб показати екологічну проблему надмірного використання поліетилену, вирубку та знищення лісів, висихання водойм, забруднення довкілля пластиком.

Працівники бібліотеки організували фотосесію на унікальному для наших країв озері. Унікальність полягає в тому, що водойма знаходяться в національному природному парку «Мале Полісся». Озеро Святе має багату флору та фауну, тварини, рослини та птахи якої занесені до Червоної книги України.

«Останнім часом в озері сильно знизився рівень води, змінилась її якість, довкола водойми побільшало сухих дерев», – зазначають працівники парку «Мале Полісся». Крім того, шкідники та грибкові хвороби фактично зруйнували кореневу систему дерев. Як наслідок – навіть невеликий порив вітру може призвести до їхнього падіння.

Таємниче озеро оповите легендами. За однією з них на території озера було село, яке пішло під воду, а на поверхні залишилась лише церква.

Інше повір’я говорить, що на місці озера було раннє капище, там правили волхви, які пішли під землю. За повір’ям, коли озеро висохне, волхви повернуться, щоб спасти землю.

Місцеві жителі розповідають, що колись на чудернацькому острові серед озера православні монахи-відлюдники влаштували своє скромне помешкання і дерев’яну, побудовану без жодного цвяха, церкву. Відчули вони у цьому місці чудодійну, зцілюючу душу і тіло силу озера та навколишніх соснових лісів. Та не довго проіснувала церква, – під час паводку вона зникла посеред озера. Давно це сталося, але кажуть, що коли опівночі пірнути у воду озера, можна почути дзвони церкви, які очищають водойму від нечисті.

На великій кількості локацій бібліотекарі своїми фото показали багатство нашого краю, яке поступово знищується та не відновлюється, що загрожує зникненню місцевої культури.

#ІЗЯСЛАВЩИНАУВИШИВАНКАХ

#ВСЕСВІТНЬОМУДНЮВИШИВАНКИ15РОКІВ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь