A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Праведники народів світу з Ізяславищини (історія четверта)

Дата: 13.05.2021 08:20
Кількість переглядів: 409

Фото без опису

14 травня – День памяті українців, які рятували євреїв під час ІІ світової війни

 

Праведники народів світу з Ізяславищини

 

Соловйова Домнікія

 

 

          До війни між Німеччиною і Радянським Союзом вдова Домнікія Соловйова, трохи старша за тридцять років, жила в місті Ізяслав. Після того, як її чоловік помер від туберкульозу, вона залишилася жити в їх будинку одна. Домнікія заробляла на життя тим, що наглядала за маленькими дітьми своєї сусідки Ліни Карпенко (уродженою Калевич).

         Сім'я Карпенко переїхала в Ізяслав із Західної України у кінці червня 1941-го року, намагаючись втекти від німецької армії, що наступала. З міркувань безпеки вони постійно переїжджали з місця на місце, рухаючись в східному напрямі, углиб Радянського Союзу. Далі Ізяслава вони вже не поїхали, оскільки літні батьки Ліни відмовилися продовжувати подорож. Чоловіка Ліни призвали до Червоної Армії, а вона залишилася жити в окупованому німцями місті з двома маленькими дітьми: п'ятирічним Ігорем і однорічною Ларисою.

         В кінці літа 1941-го року в місті було організовано гетто. Тисячі євреїв Ізяслава і околиць, у тому числі і Ліна з дітьми і батьками були переселені в гетто. Маленький Ігор іноді втікав з гетто і жебрачив на вулицях міста. Часом він приходив до Домнікії, яка завжди передавала трохи їжі його сім'ї в гетто.

         20 січня 1943-го року кваліфікованих єврейських робітників, яких до того моменту тримали в робочому таборі недалеко від Ізяслава, конвоювали до місця розстрілу. Коли приречених в'язнів вели по вулицях міста, за ними спостерігав натовп цікавих, серед них і маленьких Ігор, що стояв уздовж тротуарів. Домнікія теж була серед натовпу. Вона шукала очима Ліну, і коли побачила її, швидко схопила на руки маленьку Ларису і кинулася додому. Ігор прийшов до неї трохи пізніше, того ж дня. Ліна не хотіла кидати своїх літніх батьків, і відправилася разом з ними до місця розстрілу.

         Домнікія намагалася приховувати дітей від очей цікавих, але її найближчі сусіди, звичайно, знали про їх присутність. Ігор і Лариса залишалися з Домнікією до самого звільнення 5 березня 1944-го року. Після війни батько дітей повернувся з фронту, і в 1949-му році одружився на Домнікії. Усе життя вона залишалася Ігорю і Ларисі відданою і люблячою матір'ю.

         5 березня 2001 року Яд Вашем удостоїв Домнікію Соловйову почесним званням "Праведник народів світу".

13.05.2021 р.

За матеріалами сайту Яд-Вашем https://righteous.yadvashem.org/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь