A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Про пам'ятки архітектури

Дата: 04.06.2019 15:15
Кількість переглядів: 5116

Як посадовці на «Ізяслав-FEST» виступали

       24 травня 2019 року на території Палацу Сангушків відбувся фестиваль «Ізяслав-FEST», який подарував присутнім позитивні емоції та насолоду від концертно-розважальної програми. Сподіваємось, що такий проект стане традиційним, на кшталт святкування Дня нашого міста. В перерві між номерами артистів виступили голова Ізяславської районної державної адміністрації Борис Яцков і начальник Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації Ірина Трунова, зі змісту звернень яких у мешканців та гостей міста могло скластись хибне враження про те, що Ізяславська міська рада безпідставно ухиляється від оформлення у комунальну власність Палацу Сангушків. Крім зазначеного, виступ Б.Яцкова містив заклики щодо формування за його сприяння петиції до Ізяславської міської ради про взяття на баланс зазначеної пам'ятки архітектури національного значення. Єдиною підставою зазначалось неможливість у разі оформлення права власності держави на зазначений об'єкт повернути його місту. Дивно було чути такі заяви Бориса Олександровича, пам’ятаючи про відносно недавні (до призначення на посаду голови райдержадміністрації) озвучені ним наміри відреставрувати палац та проводити там бали, гідні часів князювання Сангушків.

      Вважаємо, що дані виступи вищезгаданих посадових осіб органів державної виконавчої влади перед громадськістю мали б, по-перше, містити виключно правдиву інформацію, по-друге, здійснюватись з дотриманням принципу коректності, тобто, в присутності міського голови задля можливості висловлення із зазначеного питання позиції органу місцевого самоврядування - Ізяславської міської ради. Як кажуть люди «Обмова — полова: вітер її рознесе, але й очі засипле». Отож, спробуємо разом розібратися у цьому важливому питанні, «відділити зерно від полови», керуючись наявними документами, положеннями чинного законодавства у сфері охорони пам’яток культурної спадщини  та здоровим глуздом.

 

1. Про пам'ятки архітектури на території м. Ізяслава та їх стан

      Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 р. № 878 місто Ізяслав внесено до Списку історичних населених місць України. На території міста знаходиться багато пам'яток культурної спадщини національного та місцевого значення. Вони є надбанням українського народу, оскільки несуть собою велику цінність для розвитку історичної, етнічної, культурної самобутності держави. На органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» покладено обов’язок щодо їх охорони, забезпечення належного догляду та збереження, державне управління у сфері охорони культурної спадщини покладається на Кабінет Міністрів України, спеціально уповноважені органи охорони культурної спадщини.

        Як і в більшості історичних населених місць України, у м. Ізяславі проблемним питанням залишається оформлення права власності на окремі нерухомі пам'ятки культурної спадщини та внесення відомостей про права на такі об'єкти до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Слід зазначити, що переважна більшість пам'яток культурної спадщини на території м. Ізяслав перебуває в аварійному стані та потребує термінового проведення протиаварійних, консерваційних та реставраційних робіт, що в свою чергу потребує значних фінансових ресурсів на відновлення пам'яток. Відсутність зареєстрованого права власності створює суттєві перешкоди у пошуку та залученні джерел фінансування заходів зі збереження та охорони пам'яток, користуванні та розпорядженні ними.

      Відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини» пам'ятка, крім пам'ятки археології, може перебувати у державній,  комунальній або приватній  власності.  Суб'єкти  права власності на пам'ятку визначаються згідно із законом. Зазначимо, що пам'ятки культурної спадщини повинні перебувати не тільки на обліку, але й на балансі. Але в багатьох випадках встановити балансоутримувача на сьогодні дуже складно або й практично неможливо. На жаль, чимало радянських підприємств і структур, які були балансоутримувачами тої чи іншої пам'ятки, при ліквідації або в ході реорганізацій свого часу не передали їх іншим балансоутримувачам належним чином. Тому пам'ятки культурної спадщини, в тому числі і у м. Ізяслав, залишились без належного утримання.

 

2. Про заходи, вжиті  міською радою для збереження пам'яток культурної спадщини та безрезультатність її звернень до органів державної виконавчої влади

     У зв'язку із розглядом питання створення в місті Ізяслав історико-архітектурного заповідника з метою збереження, раціонального використання та охорони пам'яток рішенням 29 сесії Ізяславської міської ради від 30.08.2012р № 30, на позабалансовий облік Ізяславської міської ради (без вартості) було взято три пам'ятки архітектури національного значення у м. Ізяслав:

1. Замок XVI ст. (охоронний № 757 ),

2. Садиба ( Палац  XVIII ст., Дворик з аркадами XVIII ст., Місток XVIII ст., Костел місіонерів  XVII ст. ) (охор. № 758),

3. Кафедральний костел XVI ст. (охор. № 759).

Костел Місіонерів XVII ст. (охор. №758/4), що входить до складу комплексу пам'яток Садиба (охор. №758) по вул. Шевченка у м. Ізяслав, згідно рішення 36 сесії Ізяславської міської ради від 17.05.2018 р. № 2 знято з позабалансового обліку останньої у зв'язку з оформленням права державної власності на культове майно.   

      З огляду на те, що Ізяславська міська рада не є власником зазначених пам'яток архітектури національного значення, такі об'єкти нерухомого майна були взяті саме на позабалансовий облік. Балансоутримувачем пам'яток культурної спадщини може бути лише власник або інша уповноважена власником юридична особа.

     На вищезазначені пам'ятки культурної спадщини на замовлення міської ради НІАЗ «Кам'янець» була виготовлена облікова документація, після чого Управлінням культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА було укладено строкові охоронні договори з Ізяславською міською радою. Строк дії зазначених охоронних договорів закінчився у 2017 році.

     Протягом дії охоронних договорів у 2015 році з міського бюджету виділено 12160 грн. на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ по вул. Острозька біля Кафедрального костелу. Громадські активісти, небайдужі мешканці міста періодично проводили прибирання території пам'яток архітектури національного значення – Палацу Сангушків та Кафедрального костелу. Протиаварійні, консерваційні чи реставраційні роботи на пам'ятках культурної спадщини, які перебувають на позабалансовому обліку міської ради, не проводились у зв’язку з відсутністю таких коштів у міському бюджеті, який є дотаційним. Фінансова допомога в цей період з інших джерел на проведення таких робіт не надавалась.

    У зв'язку з аварійним станом Палацу Сангушків, Дворика з аркадами, та неодноразовим обвалом стін, Ізяславська міська рада з метою забезпечення належного рівня збереженості та використання об'єктів культурної спадщини в суспільному житті міста зверталася до Хмельницької обласної ради, Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації з клопотанням розглянути можливість включення пам'ятки архітектури національного значення Садиба, а саме: Палацу Сангушків (охор. № 758/1), Дворика з аркадами (охор. № 758/2)  у м. Ізяслав до Програми збереження об'єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки, затвердженої рішенням 28 сесії Хмельницької обласної ради від 26.12.2014 р. № 14-28/2014, та передбачити кошти з обласного бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію та пристосування пам'ятки. Вищезазначені звернення міської ради було розглянуто спільно з Хмельницькою обласною державною адміністрацією та надано відповідь (19.07.2018 року № 67/33-30-3388/2018, 28.09.2018 р. № 01-1813) про підготовку останньою проекту рішення на розгляд чергової сесії обласної ради про внесення змін до обласної Програми збереження об'єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки в частині передбачення обсягу фінансування робіт з виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію та пристосування пам’ятки Палацу Сангушків та Дворика з аркадами у 2019 році. Але на даний час, на жаль, питання включення зазначених пам'яток культурної спадщини до відповідної Програми залишається невирішеним.

      Ізяславською міською радою встановлювались таблички з попереджувальними написами, територія пам'ятки неодноразово огороджувалась сигнальною стрічкою, на асфальтованій доріжці (Місток) нанесено попереджувальний напис «Обережно. Аварійна будівля». З метою уникнення загрози життю та здоров'ю мешканці та гості міста попереджались через місцеві друковані ЗМІ, офіційний веб-сайт Ізяславської міської ради про аварійний стан пам'ятки архітектури національного значення та необхідність утриматись від прогулянок територією пам'ятки, вчинення інших дій, які можуть вплинути на технічний стан пам'ятки архітектури.

        В умовах обмеженості фінансових ресурсів у 2018 році за кошти міського бюджету на загальну суму 12375 грн. було оновлено облікову документацію на пам'ятки архітектури національного значення, які перебувають на позабалансовому обліку міської ради. Після оновлення облікової документації питання щодо укладення (поновлення) охоронних договорів на пам'ятки архітектури національного значення відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України, у зв'язку із наявністю у проектах договорів зобов'язань щодо фінансування заходів зі збереження, охорони та належного утримання пам'яток, було предметом розгляду сесії Ізяславської міської ради, за результатами якого підтримано текст депутатського звернення до Ізяславської районної державної адміністрації щодо доцільності оформлення права державної власності на зазначені об'єкти нерухомого майна, зокрема, через відсутність фінансових можливостей міського бюджету забезпечити їх утримання, а також у зв'язку з відсутністю при Ізяславській міській раді виконавчого органу, на який покладалися б функції з обліку, збереження, утримання пам'яток культурної спадщини, та спеціально уповноваженого виконавчого органу охорони культурної спадщини.

     Ініціатива щодо доцільності оформлення державної власності на пам'ятки архітектури національного значення, висловлена у депутатському зверненні, обґрунтовувалась також об'єктивними підставами. Так, розпорядженням Ізяславської районної державної адміністрації від 15.09.2015 р. № 494/2015-р затверджено Положення про сектор культури Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області, відповідно до якого одними з основних завдань сектору є реалізація державної політики у сфері культури, мистецтв, охорони культурної спадщини. Сектор культури бере участь, зокрема, у розробленні проектів регіональних програм розвитку культури, охорони культурної спадщини, туризму, у реалізації міжрегіональних проектів у сферах культури, туризму, охорони культурної спадщини. Сектор здійснює в установленому чинним законодавством порядку функції замовника, укладає з цією метою договори про виявлення, дослідження, консервацію, реставрацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування об'єктів культурної спадщини та інші заходи щодо охорони культурної спадщини; забезпечує захист об'єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування або пошкодження; укладає охоронні договори на пам'ятки культурної спадщини, тощо. Враховуючи вищезазначене, сектор культури Ізяславської райдержадміністрації наділений широкими повноваженнями у сфері охорони культурної спадщини, та спільними узгодженими діями зі  спеціально уповноваженим органом охорони культурної спадщини, яким є Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації, має можливості та правові механізми у пошуку і залученні коштів на виконання програм охорони культурної спадщини різного рівня, проведенні роботи по включенню об'єктів культурної спадщини до відповідних бюджетних програм, пошуку і залученні коштів з інших небюджетних джерел фінансування (інвесторських), коштів громадських організацій, громадян. Зокрема, на підставі розпорядження Ізяславської районної державної адміністрації від 25.10.2018 р. № 726/2018-р сектору культури райдержадміністрації було доручено розробити районну програму щодо збереження об'єктів культурної спадщини на термін не менше як 3 роки. Заходами зазначеної районної програми  можливо було б передбачати залучення фінансових ресурсів на охорону та збереження пам'яток культурної спадщини, в тому числі і тих, що знаходяться на території міста Ізяслав, з усіх рівнів місцевих бюджетів, з державного бюджету шляхом надання субвенцій, та з інших джерел, не заборонених законодавством України. Проте, станом на червень 2019 року така програма Ізяславською районною радою не затверджувалась.

Крім зазначеного, у жовтні 2018 року до Ізяславської міської ради зверталася громадська організація «Скарбниця нації» з пропозицією передачі у користування організації пам'ятки архітектури національного значення - Замку (охор. № 757) по вул. Заславська з метою проведення її автентичної реконструкції та розміщення музею, але через відсутність зареєстрованого права власності на нерухомий об'єкт культурної спадщини зазначене питання не може вирішуватись міською радою. Ізяславська міська рада, в свою чергу, висловила готовність всебічно сприяти у вирішенні питання оформлення у встановленому законодавством порядку права державної власності на пам'ятки культурної спадщини на території міста.

    У відповідь на депутатське звернення Ізяславська районна державна адміністрація надала формальну необґрунтовану відписку, без будь-яких посилань на норми законодавства України, всебічно та комплексно не розглянувши депутатське звернення та обмежившись лише інформацією свого структурного підрозділу - сектору культури Ізяславської райдержадміністрації про відсутність можливості оформлення права державної власності на пам'ятки архітектури національного значення на території м. Ізяслав через недостатність штатної чисельності сектору культури, значний обсяг роботи працівників сектору, а також суб'єктивною думкою про те, що всі пам'ятки культурної спадщини на території міста є комунальною власністю.

     Оскільки вищезазначені об'єкти культурної спадщини мають виняткове історичне значення для формування культурного простору України, держава в особі уповноважених нею державних органів, на думку міської ради, не повинна стояти осторонь процесу збереження цих пам'яток.

3. Про палац Сангушків

     Мабуть мало хто з мешканців міста знає чи пам’ятає, що на підставі рішення виконавчого комітету Хмельницької обласної Ради народних депутатів від 19.09.1990 р. № 157 в м. Ізяславі була створена філія Кам'янець-Подільського державного історико-архітектурного заповідника.

    Згідно розпорядження Хмельницької обласної державної адміністрації від 21.06.1999 р. № 264/99-р «Про Ізяславську філію історико-архітектурної заповідної території», Ізяславську філію Національного історико-архітектурного заповідника «Кам'янець» ліквідовано, а директору заповідника В.Фенцуру доручено, зокрема, передати із сфери управління заповідника до сфери управління Ізяславської райдержадміністрації в особі її відділу містобудування та архітектури пам'ятку архітектури – Палац Сангушків. Передачу здійснювати в порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.1996 р. № 678 «Про порядок передачі державного майна».

       Законом України «Про державний бюджет України на 2006 рік» (додаток №7) була передбачена субвенція з Державного бюджету України Ізяславському районному бюджету на збереження історичної забудови міст, об’єктів історико-культурної спадщини, впорядкування історичних населених місць України та соціальний розвиток загальною сумою 1 мільйон гривень. Ізяславською районною державною адміністрацією спільно з Ізяславською районною радою сформовано та погоджено з Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України  перелік об’єктів по Ізяславському району, фінансування яких передбачалося за рахунок зазначеної субвенції. Зокрема, передбачалися за рахунок зазначеної субвенції роботи по Замку Заславських (охор. № 757, науково-дослідницькі роботи, в тому числі першочергові протиаварійні роботи; розробка проекту організації будівництва для виконання першочергових протиаварійних робіт; геолого-вишукувальні роботи та рекомендації по укріпленню схилів), по Палацу Сангушків, флігелю (охор. № 758/1, попередні роботи; фотограмметричні обміри (Палац); першочергові протиаварійні роботи), по Костелу місіонерів (охор. № 758/4, попередні роботи).

     Українським державним спеціальним науково-дослідним та проектним інститутом «УКРНДІПРОЕКТРЕСТАВРАЦІЯ» були виготовлені відповідні проекти. Замовником вищезазначених робіт виступав відділ культури Ізяславської районної державної адміністрації, що ще раз підтверджує факт перебування вказаних пам'яток архітектури національного значення в управлінні місцевого органу державної виконавчої влади – Ізяславської райдержадміністрації.

     Враховуючи вищенаведене, пам'ятка архітектури національного значення - Палац Сангушків з 1999 року і по даний час знаходиться у сфері управління Ізяславської райдержадміністрації.

     4. Про оформлення права комунальної власності на пам'ятки культурної спадщини

    Відповідно до ст. 4 Закону України «Про охорону і використання пам'яток історії та культури», який був чинним до набрання чинності 12.07.2000 р. Закону України «Про охорону культурної спадщини», пам'ятки історії та культури (до видів яких відносились, зокрема, пам'ятки містобудування та архітектури (ст.6)) перебувають у власності держави, а також колгоспів, інших кооперативних організацій, їх об'єднань, інших громадських організацій і в особистій власності громадян.    Всі виявлені на території Української РСР об'єкти, що становлять історичну, наукову, художню чи іншу культурну цінність і не мають власника або власник яких невідомий чи в силу закону втратив на них право, переходять у власність держави, якщо інше не передбачено законом.

     Згідно зі ст. 31 Закону України «Про власність» від 07.02.1991 р. (втратив чинність у 2007 р.), до державної власності в Україні належать загальнодержавна (республіканська) власність і власність адміністративно-територіальних одиниць (комунальна власність). Суб'єктами права комунальної власності є адміністративно-територіальні одиниці в особі обласних, районних, міських, селищних, сільських рад.

    Здійснення розподілу майна, яке передавалося державою в комунальну власність відповідним радам народних депутатів, регламентувалося Постановою Кабінету Міністрів України № 311 від 5 листопада 1991 р. «Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною) власністю». Відповідно до цієї Постанови державна власність, до якої належали в т.ч. пам'ятки історії та культури, була поділена на загальнодержавну та відповідні рівні залежно від адміністративно-територіального устрою України. Також була передбачена можливість передачі відповідними виконкомами рад народних депутатів майна, що перейшло в обласну комунальну власність, у власність міст, районів, сіл і селищ у порядку, встановленому пунктом 3 Постанови. У цих випадках визначилися конкретні суб'єкти права такої власності, які мають право нею розпоряджатися.

    Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб'єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.    

   Згідно п. 10 Прикінцевих і перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з набранням ним чинності майно, яке до прийняття Конституції України у встановленому законодавством порядку передане державою до комунальної власності адміністративно-територіальних одиниць та набуте ними на інших законних підставах, крім майна, що відчужене у встановленому законом порядку, є комунальною власністю відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст.

       Важливо розуміти, що під час розмежування державного майна України у 1991 році пам'ятки архітектури національного значення у м. Ізяслав ні державою, ні виконкомом обласної чи районної ради до комунальної власності територіальної громади міста Ізяслав не передавалися.

     Пунктом 6.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5 та чинного до 01.01.2013 року,  оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності у тому числі органами місцевого самоврядування. Тобто, з 01.01.2013 року повноваження виконавчих органів місцевого самоврядування щодо оформлення права власності на нерухоме майно – відсутні.

 

Зазначене свідчить про безпідставність звинувачень на адресу Ізяславської міської ради з боку представників державних органів влади щодо її бездіяльності в питанні охорони та збереження пам’яток архітектури національного значення.

Підсумовуючи вищенаведене, можна зробити такі висновки:

  1. З огляду на те, що пам'ятки архітектури національного значення у м. Ізяслав перебувають у власності держави згідно закону, не є безхазяйними, до сфери управління Ізяславської міської ради уповноваженими державними органами не передавались, підстави набуття їх у комунальну власність територіальної громади міста згідно чинного законодавства України на даний час відсутні.
  2. Питання збереження пам’яток архітектури в нашому місті є спільною справою - насамперед органів державної влади і органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, які зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а також всіх мешканців міста - навіть тих, хто зриває з пам’яток таблички з попереджувальними написами та сигнальну стрічку.
  3. Зважаючи на відсутність фінансових можливостей міського бюджету забезпечити утримання та збереження пам’яток, лише оформлення права державної власності, створення Ізяславського державного історико-архітектурного заповідника та належне фінансування його функціонування збережуть культурну спадщину нашого міста для нащадків та перетворять місто районного значення на туристичну перлину Поділля.

 

Міський голова Валентина Корнійчук

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь