Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Дата: 18.05.2024 09:49
Кількість переглядів: 207

   

      Рівно 80 років тому, радянська влада примусово вивезла понад двісті тисяч татар, що є корінним народом Криму, зі їхньої батьківщини в 1944 році. Найбільша хвиля депортації в нелюдських умовах припала на 18-20 травня. Напередодні німецька армія відступила з півострова, він перейшов під контроль радянської влади. Бійці НКВД зігнали до залізниці майже все кримськотатарське населення. Їх відправили до Узбекистану і в сусідні з ним райони Казахстану й Таджикистану.

Офіційною причиною депортації назвали те, що татари буцімто співпрацювали із нацистами. Втім, дослідники кажуть, що Союз просто боявся ймовірного конфлікту з Туреччиною. Адже вірили у тісні зв'язки кримських татар із Туреччиною, а Крим розцінювали плацдармом у випадку конфлікту з цією країною. Депортовані татари опинилися в поселеннях, які більше нагадували трудові табори. Їх використовували як дешеву робочу силу, жили в жахливих умовах. Значна частина кримських татар втратила життя під час депортації або в місцях заслання.  Заборона кримським татарам повертатися до Криму діяла до 1989 року.

Після незаконної анексії Криму в 2014 році російська влада продовжила дискредитацію та утиски кримських татар, що залишилися на півострові.

24 лютого 2022 року почалася нова хвиля російського вторгнення на територію України, яка стала новою основою для обшуків, арештів та продовження переслідувань кримських татар. Деокупація Кримського півострова має принципове значення для кримських татар, які прагнуть вільного життя на своїй історичній батьківщині − у Криму.

Поділяємо біль наших братів кримських татар та схиляємо голови перед памʼяттю загиблих під час цих трагічних подій, які залишили глибокий слід в нашій памʼяті.

Крим - це Україна! Разом переможемо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Просимо висловити свою думку щодо схвалення схеми організації руху транспортних засобів з вул. Шевченка на вул. Героя України Олександра Петраківського (Вокзальна) біля БОСів 21,9.

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь