A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ізяславська міська громада
Хмельницька область, Шепетівський район

Сьогодні 312 років Першій українській Конституції та одній із перших європейських конституцій

Дата: 05.04.2022 16:04
Кількість переглядів: 271

          Фото без опису

          5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (турецька назва — Бендери, нині це територія Молдови) було прийнято першу Українську Конституцію.

Повна назва цього документа — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою», а пізніше історики назвали його Конституцією Пилипа Орлика. Ще її інколи називають Бендерською конституцією.

Пилип Орлик був близьким до гетьмана генеральним писарем, котрого після смерті гетьмана Івана Мазепи було обрано на раді старшин його наступником.

Конституція Пилипа Орлика встановлювала поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, а також визначала права і обов’язки обраного гетьмана.

Цей документ затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і старослов'янською.

Конституція складається з преамбули і шістнадцяти розділів.

Згідно з Конституцією законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль Парламенту.

Генеральній Раді належало працювати сесійно тричі на рік.

Найвищу виконавчу владу мали Гетьман разом із Радою генеральної старшини, а всі юридичні справи мали б бути у юрисдикції Генерального суду.

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції. Остання сторінка україномовного документу – у Російському державному архіві давніх актів (м. Москва) із оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

Прогресивне людство зберігає пам’ять про Пилипа Орлика, насамперед, як про автора першої в історії людства конституції демократичного суспільства. Адже Українська Конституція 1710р. передувала Конституціям Сполучених Штатів Америки, Франції та Польщі і відображала прогресивні наміри Козацької еліти......


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь